Bartomeu: “Nem gondolok a lemondásra”

Lemondásra nem gondol, problémákat nem lát, minden rendben halad előre, és a múlt kudarcait elfelejtetné mindenkivel Josep Maria Bartomeu elnök, aki hosszú heteken át kerülte a sajtót, szombaton az Elche elleni mérkőzést megelőzően azonban adott egy rövidebb interjút a TV3 katalán televíziónak. Szóba került a Messi-ügy is, Bartomeu itt elkerülte, hogy belemenjen a kényesebb kérdésekbe.

Milyen értéket ad annak, hogy a bizalmatlansági indítvány szervezői ennyi aláírást gyűjtöttek?

“A szám meglepte még a bizalmatlansági indítvány vezetőit is. Most egy normális szakaszban vagyunk, amit az alapszabályunk határoz meg, a klub pedig továbbra is azt fogja tenni, ami éppen szükséges lesz, maximális transzparenciával és szigorral. És az igazgatótanács úgy dolgozik tovább, ahogy mindig, nyakig benne az átigazolási szezonban, lezárva ügyeket, hogy egy maximálisan versenyképes csapatunk legyen. Az igazgatótanács az aláírások átnézése és ellenőrzése után fog beszélni.”

Le fog mondani?

“Senkinek nem fordult meg a fejében. Most csak követjük a ellenőrzési folyamatot, és csak azzal foglalkozunk, hogy tovább dolgozzunk. A klub nem áll le: ma itt a Gamper, és nagyon sok dolgunk van október 5-ig, amikor véget ér a játékospiac. És egy igazgatótanácsbeli tag sem jelezte, hogy lemondana, mindenki a maga dolgára fókuszál.”

Az, hogy hivatalossá teszik majd a számokat, számíthat a döntésében, hogy lemond-e?

“Nem, egyedül vagyunk, hogy végezzük el a mindennapi munkát. Senki nem gondol a lemondásra, csak a mindennapi munkára a klubnál.”

Ha lesz szavazás, gondolja, hogy az igazgatótanácsa át tudja lépni a szükséges küszöböt?

“Nem spekulálunk, hanem tesszük a dolgunkat, ahogyan éppen szükséges. Van 10 napunk, hogy felálljon a bizottság, és utána újabb 10, hogy ellenőrizzük a papírokat.”

Hogyan értékelné a Messi ügyet?

“Mint elnök, nem fogok konfliktusba keveredni Leóval, a kapitányunkkal, a csapatunk vezérével. Ő beszél a pályán, és teljes mértékig benne van Koeman szakmai terveiben. Ez a téma félre van téve, amit mondtak, elmondtak. Én nem engedhettem, és senki sem engedhette, hogy Messi elmenjen. Ő a világ legjobbja, és szeretnénk, ha velünk folytatná. És Koeman számára egy garancia a sikerre.”

Messi azt mondta, hogy ön nem tartotta a szavát.

“Nem fogok harcba keveredni a csapatkapitányunkkal. A dolgokat otthon kell megbeszélni, és így fogunk tenni, de nem publikusan. Gratulálnunk kell magunknak, hogy Messi folytatja velünk, és elsősorban hogy mennyire aktívan teszi ezt. Élvezzük a játékát, mert ő a világ legjobbja.”

Jó, hogy marad úgy, hogy bosszúság van benne?

“Az a legjobb, hogy a történelem legjobbja itt van, és élete klubjában vonuljon vissza.”

Igaz az, amit az Olympique Lyon elnöke mondott, hogy nincs pénz Depay leigazolására?

“Amikor klubokkal beszélünk, amit mondunk, diszkréció övezi. De még csak ez hiányzik, ne lenne a Barçának elegendő forrása. Ám még mielőtt új játékosok érkeznének, távoznia kell más játékosoknak. Benne vagyunk a nyári átigazolási időszakban, és amikor lezárulnak távozások, koncentrálni fogunk az érkezőkre.”

Hogyan áll Luis Suárez ügye?

“Ő a Barça játékosa, és innentől kezdve semmi mást nem mondhatok. A csapat legfontosabb játékosainak egyike, van szerződése, nincs semmi más mondanivalóm. Hogy Messi kérte-e a maradását? A Leóval való beszélgetéseink magánbeszélgetések, és diszkréció övez minden belső témát.”

A Barça le tudja igazolni Lautaro Martínezt pénzügyi okokból?

“Nem fogok neveket mondani, de korábban elmondtam, hogy a Barçának, mint sok más klubnak is, jelentősen csökkentek a bevételei a járvány miatt. A forrásaink jelentős részét nem tudjuk megkeresni, és ehhez az új rendhez igazodnunk kell, és elsősorban csökkentenünk a fizetési bértömeget. Függetlenül attól, hogy van vagy nincs pénzünk, ahhoz, hogy új játékosok érkezzenek, néhányaknak távozniuk kell, hogy a bértömeg rendben legyen.”

fc barcelona maszk

Milyennek találja, hogy Koeman elküldi Riqui Puig-dzsot, és azt mondja, nem számol vele?

“Mindenek előtt, legyen egyértelmű, hogy az a szándékunk, hogy Koeman itt maradjon hosszú évekig, jó döntéseket és sikereket kívánok neki, hosszú ideje reméltük, hogy jöjjön, ő egy nagyon elismert szakember. Ő majd el fogja mondani a meccset követően a játékosokkal folytatott beszélgetéseit. De itt senki nem beszél arról, hogy számol vele vagy nem, a hír el van túlozva. Nem igaz, hogy nem számol vele, ahogy majd el is fogja mondani. Van egy bő keret, és mindenki szeretne játszani. Koeman munkája az, hogy a legmegfelelőbbeket válassza ki. Maximálisan bízunk Koemanban, a terveiben és a csapatában.”

Hogyan robbant a “Setién ügy?”

“Ez nagyon egyszerű: kommunikálták felé, hogy nem számolnak vele, és igyekeztek egy tárgyalásos úton történő szerződés bontást elérni. Ezt szinte azt követően mondták neki, hogy véget ért a lisszaboni meccs. Tárgyaltak az ügynökeivel egy ilyen távozásról, nem jutottak megállapodásra, és végül most bíróságra megy. Nincs semmi probléma, ez nagyon sok szervezetnél előfordul.”

Setién nem hozta azt a szintet, amit kellett volna?

“Setién már nincs itt velünk. Megköszönjük neki, hogy segített nekünk, és hogy jött. Nem találta el úgy a dolgokat, mint más edzők, de a munkája ott van. És nem fogok többet beszélni róla. Be kell fejezni azt, hogy a rosszról beszélünk, és ami történt. Beszélünk a jelenről, a jövőről, a Ligáról a BL-ről, a Kupáról, a Spanyol Szuperkupáról… egy sokat ígérő szezonról. Felejtsük el Romát és Liverpoolt is… Beszéljünk a jövőről, az új játékosokról, akik jöttek, mint Pjanic, Pedro vagy Trincao, akik új játékosként nagy reményekkel érkeztek.”