Koeman: „A problémám nem az öltözővel, hanem az elnökkel volt”

A Barcelona korábbi edzője és legendás játékosa a katalán Esport 3 csatornának adott interjút.

Ronald Koeman a katalán Esport 3 csatorna Vaques sagrades című műsorában adott interjút. Beszélt a Barcelonánál játékosként és edzőként töltött időszakairól, a BEK-döntőről, az őt ért kritikákról, valamint azt is elárulta, ki szerepelne az ő álom kezdőtizenegyében. 

Az élete manapság

„Sokat utazok és több időt töltök a családommal…”

Felszabadultság

„Magam mögött hagyni egy kissé felszabadított. A csapat nehéz időket élt, először elnök nélkül, aztán Laportának kétségei voltak az edző személyét illetően.. Edző akarsz lenni, és tudod, hogy ha nem nyersz, problémáid lesznek… Én nagyon igyekeztem, ott hagytam a válogatottat. Ha visszamehetnék, újra megtenném. Egyáltalán nem bánom.”

Laporta hibájáról

„Elnökként bármikor lehetnek kétségeid. Azonban ha ezeket elmondod nyilvánosan, mindenkinek kétségei lesznek. Hatalmas hiba volt a részéről.”

A játékstílusról

„Én edzőként a domináns játék híve vagyok. Azonban egy rendszer három védővel még nem defenzív. A Barça a múltból él, a tiki-takából. A futball gyorsabb és technikásabb ennél. Más, ha ott van Xavi, Iniesta, Messi… Messi távozása hatalmas csapás volt.”

Pedriről

„A legfiatalabb a klub jövője. Nagy szerencse, ha van egy olyan játékosod, mint ő. Korábban nem ismertem. Korához képest nagyon mély benyomást tett rám. A fiatalokban van a klub jövője. Pedri, Nico, Gavi…”

Az igazolásokról

„Úgy gondolom, hogy Valenciában rosszabb volt a helyzet, több gondom volt az öltözővel, a játékosokkal, mint Soler elnökkel. Itt az öltöző sose jelentett problémát. Soha. 24-25 játékosból mindig van néhány, aki nem elégedett. Viszont itt általánosságban az öltöző nem volt az edző ellen. Jól dolgoztunk. A baj az elnökkel volt. Egy elnök vagy egy igazgatótanács kételkedhet az edzőben.  A baj az volt, hogy ez megjelent a sajtóban is, és elnökként nem hagyhatsz kétségeket az edzőt illetően. Én sose teszek így. Én kiállok magamért és megyek előre.”

Messiről

„Az ő házába jöttem, megértettem, mondott nekem néhány dolgot négyszemközt… Fontos volt nekem, hogy folytassa. Nagyon kemény dolog egy másik csapat mezében látni. Lépésről-lépésre  egyre jobb az új csapatában. Nincs semmiféle panaszom felé.”

Dembéléről

„Nagyon fontos játékos, azonban fejlesztenie kell a hatékonyságán. Nem értem, hogy tarthat ilyen sokáig ez az üzlet. A lelátóra küldeni pedig nem az edző döntése, hanem a klubé. Nem szabad az edzőre bízni. Ezek olyan döntések, amit a klubnak kell meghozni.”

Frenkie de Jongról

„Ő a Barçában szeretné folytatni. Nem tudom, hogy a Barça tényleg el akarja-e adni, vagy csak a gazdasági helyzet állhat emögött, azonban ő a Barçában szeretné folytatni. Lehet, hogy nem alkalmazkodott teljesen ehhez a poszthoz, sokkal hátrébb játszott. Viszont volt egy periódus, januárban és februárban, amikor nagy meccseket játszott. Ő egy nagy játékos. Azonban a szituáció Barcelonában nagyon bonyolult.”

Gaviról

„Ő a jövő, viszont minden játékosnak megvan az ára és a fizetése. Meg kell találni az egyensúlyt.”

Lewandowskiról

„Megvannak a kétségeim, hogy kifizetnék-e 50-60 milliót egy játékosért… És még a fizetését is beleszámolva, valakiért, aki 35 éves. Kétségeim vannak.”

Koundéról

„Nagyon tetszik, akartuk is, de nem volt pénz a leigazolására. Nagyon jó középső védő. 24 éves. Araujóval és más játékosokkal… Ő a jövő.”

Luuk de Jongról

„Elvesztettük Griezmannt, és a klub segítségére siettem. Mondhattam volna, hogy tartsuk meg. Viszont az rengeteg pénz lett volna. Sose gondoltam magamra. Beszéltem Luukkal pár héttel korábban, de nem a kezdőbe szántam. Több fronton is helyt tud állni. Kritizáltak miatta. Viszont bizonyította, hogy nagyon hasznos tudott lenni a Barcelona számára.”

A családjáról

„Kicsi korom óta a labdával éltem. Apukám tudta, hogy két olyan fia van, akiknek nagy tehetsége van a futballhoz. Mindkettőnk szép pályát futott be. Azt mondta nekünk, hogy válogatottságig kell vinnünk. Mindig kivitt minket a meccsekre.”

A kihagyott büntetőkről

„Ez nehéz volt, előfordult az is, hogy Frenkie de Jong lőtte. Nincs büntető-specialista a csapatban. Hiába van ott Memphis, ő sem az.”

Johan Cruyffról

„Találkoztunk az Ajaxnál. Én elmentem a PSV-hez, egy olyan időszakban, amikor sorra nyerte a bajnoki címeket.”

Igazolásai játékosként

„Spanyolországba akartam szerződni leginkább, azon belül inkább a Barcelonához, mint a Real Madridhoz, a hollandok, azon belül Johan Cruyff miatt. Először Casaus úr jött el megnézni. Eleinte voltak problémáim, hisz középpályást kellett játszanom, nehezemre esett. Szintén kemény volt alkalmazkodni a meleghez. Viszont amikor Johan betett a védelembe, minden jóra fordult.”

Johanról

„Azt mondta, hogy egy fiatal nem nyerhet annyit, mint egy 26 éves. És egy 36 éves se tud annyit nyerni, mint korábban, fiatalként.”

Sérüléséről

„Régóta fájdalmat éreztem, amikor megsérültem, éreztem, hogy eltört. Hat hónapot kellett kihagynom. Visszatérve a Dinamo Kijev ellen nem tudtam felvenni a ritmust…” „.

Erőszakosságáról

„Mindig a karjaimmal is játszottam. Bocsánatot kérek minden könyöklésért.”

A Wembleyről

„Kivételes meccs. Nem játszol sok európai kupadöntőt, de ha játszol is egyet, kevésbé vagy ideges és megbízol magadban. Nagyon együtt volt a csapat. Három vagy négy külföldi volt összesen. Jó társaság volt, sok munkával. Jó volt a környezet. Manapság sokkal több külföldi van és nehéz egységes környezetet teremtetni. Más idő volt.”

Utolsó meccse játékosként

„Rossz meccs volt, az Albacete ellen. Vissza akartam térni Hollandiába. Itt otthon érezzük magunkat, nem tudom, miért mentem el. Később többször megkérdeztem magamtól ezt. Képes lettem volna még pár évig folytatni.”

Az ő álom kezdőtizenegye

„Zubizarreta, Alves, Puyol, Mascherano, Jordi Alba, Xavi, Neeskens, Iniesta, Messi, Cruyff és Sztoicskov. Sokan hiányoznak, mint Maradona vagy Guardiola… Viszont egy jó, karakteres csapatot kerestem.”

A kritikákról

„Mindig lesznek kétségeid arról, hogy egy játékos beleillik-e a rendszeredbe… Ezek a dolgok megtörténnek. Viszont nem tudod, hogy jól vagy rosszul döntöttél-e. Amikor azt mondtam, hogy „Ez az, ami van”, a klub helyzetére gondoltam. Xavi is azt mondta, hogy ez az időszak nehézkes volt. Tudni kell, hogy ez nem Guardiola vagy Luis Enrique Barçája, nincs Messi, Xavi vagy Iniesta, felépíteni egy csapatot, felépíteni játékosokat sok időbe telik.”

***