Xavi: „A Liga kicsit előrébb van a sorban, de bármelyik trófeának örülnék”

Az FC Barcelona mestere a Barça TV számára adott exkluzív interjút a szezon "második felvonása" előtt

Bár a Bajnokok Ligájából kiesett az FC Barcelona, a szünetet a LaLiga élén tölthette, és januárban a Spanyol Szuperkupában máris nyerhet egy trófeát a csapat. A szezon folytatása előtt a katalánok edzője, Xavi a Barça TV számára adott interjút. Elmondta, hogy elégedett a kerettel és bízik abban, hogy a szezon végére beérik a munkája gyümölcse. 

A szezon közbeni pihenő értékelése

„Örülök neki. Ez a szünet jó alkalom arra, hogy pihenjünk és kikapcsolódjunk. 4 hónapja a maximumot nyújtjuk és ez a kis pihenő jól jött mindenkinek. Ez két szezon egyben, most pedig egy újabb előszezonra kell felkészülnünk, hogy szembenézzünk azzal, ami hátravan. Három naponta fogunk meccseket játszani.”

„Nagyon jól jött, hogy mentálisan is pihenhessünk. 17 játékosunk volt a világbajnokságon, de így is jól jött ez a pihenő, mert nagyobb sérüléssel bajlódó játékosaink is voltak, akik ezidő alatt pihenhettek és felépülhettek. Ha az Isten is úgy akarja, december 31-én már pályára léphetnek. Hat nehéz hónap következik, amikor minden játékosra szükség lesz a keretből.”

Az „előszezon”

„Igyekszünk, hogy ne okozzon gondot, hogy ennyi játékosunk ott volt a vb-n. Többen hamar kiestek, így el tudtak menni szabadságra. Kiválóan tértek vissza, és csináltunk egy mini előszezont.”

Keret

„17 vb-résztvevővel azt mondanám, hogy jó helyzetben vagyunk, és a Barça kiváló egészségnek örvend a futballt illetően. Fejlődtünk a tavalyi évhez képest, ezért kár, hogy kiestünk a BL-ből. Reménykedtünk, de tovább kell dolgoznunk és megőriznünk a hitünket. Megvan a keretünk, hogy minden címért harcban legyünk. Előttünk a cél, és el tudjuk érni. Optimista vagyok. Nagyon jól együtt dolgoztunk és egy családdá értünk össze. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy sikereket érhessünk el.”

A szezon első felének mérlege

„Önkritikát kell gyakorolnunk, mert a BL-ben nem a szintnek megfelelően játszottunk. Az Inter vagy a Bayern elleni meccseken olykor nem játszottunk elég éretten. Az is igaz, hogy bírói döntések és sérülések is ellenünk voltak, de tovább kellett volna jutnunk a csoportkörből. Nem voltunk azon a szinten. A ligában viszont igen. Két ponttal egy nagyon erős Madrid előtt vagyunk. A rendszeres versengés sikereket eredményez és nagy reményeket fűzök a liga megnyeréséhez. Stabilitást adna a klubnak és a projektnek egyaránt.”

Trófeák, amik még elérhetőek

„A liga egy kicsit előrébb van a sorban, de mindegyik trófeának örülnénk. Az Európa-liga nem a BL, de most ez van előttünk. Lehet, hogy ez a mélypont kellett ahhoz, hogy feltörhessünk és csak több időre és türelemre van szükségünk. A ligában nem szabad elvesztenünk a vezető pozíciónkat. Ahhoz, hogy most nyugodtak lehessünk és meglegyen felénk a bizalom, fontos volt, hogy az élre álljunk. Kiemelt mérkőzések jönnek, mint a derbi a Metropolitanóban (az Atlético Madrid stadionja – a szerk.), majd a szuperkupa. Nem veszíthetjük el a ritmust.”

„Bízom abban, hogy trófeákat nyerünk. Van egy fiatal generációnk, új igazolásaink és ott van Lewandowski, aki magas szintet ad nekünk. Meg kell mutatnunk, hogy csapatként mennyit erősödtünk. A nyomás rajtam van, és én ezt elfogadom. Szeretem a felelősséget és a kihívásokat. Bátraknak kell lennünk.”

BL-kiesés

„Nem voltunk elég érettek és hatékonyak. Legyőzhettük volna a Bayernt az első félidőben, végül ők győztek le minket. Az Inter hasonló volt. Bosszantó és csalódást keltő. A Bayern ellen hazai pályán már kiesett csapatként játszottunk. Zombik voltunk. Most egy olyan sorozatban játszunk, ahol nem szerettünk volna, de harcolnunk kell. Biztos vagyok benne, hogy a culék is belelkesülnek, ha elérjük az elődöntőt vagy a döntőt.”

Volt csapattársaival való viszony

„Nagy előny, hogy a volt csapattársaimat edzhetem, mert ha ismered a játékost, tudod, mire van szüksége. Számomra kulcsfontosságú ismerni a játékosokat és a kapitányokat. A Barça egy húsdaráló az emberek számára. Nap, mind nap ítélkeznek fölöttünk és kritizálnak. Tudom, hol vagyok és azon dolgozok, hogy működjön minden. Ha nem, hazamegyek. Mindent bele fogunk adni és megfordítjuk a szezont.”

„Nekem kell meghoznom a döntéseket, és próbálom ezt természetesen kezelni. Kapitányként már voltam vezető és igyekszem a legjobb döntéseket hozni a csapat érdekében. Nem személyes, a futballt veszem figyelembe. Én vagyok az első, aki nyerni akar és aki élvezni akarja a csapatot.”

Piqué kiesése

„Mostanra a keret 100%-ban rendelkezésre áll. Gerard példamutató volt az első naptól kezdve. Ha nem játszott, akkor is vezető volt. Négy belső védünk van. Ezen kívül Marcos Alonso és Frenkie is be tudja tölteni ezt a pozíciót. Illetve mindig ott a B csapat és a Juvenil. Rendelkezésre állnak, ha segíteniük kell.”

„Nehéz volt Gerard és Alves esete, mert mindkettejükkel személyes volt a kapcsolatom. Ők is emberek, és elmondani nekik, hogy nem számolsz velük vagy hogy menniük kell, nem hálás feladat. Ez a pozíció nem túl kellemes az ilyen helyzetekben.”

Igazolások?

„Azt mondtam Mateunak (Mateu Alemany, az FC Barcelona sportigazgatója – a szerk.), hogy ne nyúljunk bele nagyon. Nem tudjuk, hogy a „fair play” szabály alapján tudunk-e nevezni, de nagyon elégedett vagyok azzal is, ami van. Versenyképesek lehetünk. Az edzéseken mindent beleadunk és ezt látom a pályán is. Ez nem a hozzáállás, szolidaritás vagy nagylelkűség miatt lesz így.  Elégedett vagyok. Ha nem nyúlunk bele a keretbe, elégedett leszek.”

A fiatalok

„A miénk a jelen és a jövő Barçája. Gavi vagy Ansu, nagyon fiatalok és lehet, hogy túl sokat várunk tőlük. Óvatosnak kell lennünk, és éreztetni, hogy ők jelenthetik a különbséget.

Költözés a Montjuïcra

„Másfajta tapasztalat lesz. Mi mindig a Camp Nouban szeretnénk játszani, de alkalmazkodnunk kell. Egy új időszak lesz.”

Milyen a Barça edzőjének lenni?

„Ez egy érzelmi hullámvasút. Egyik nap még te vagy a legjobb és a legszebb, a másik nap meg akarnak ölni. Érzelmileg kiegyensúlyozottnak kell lenned, és kiállnod az elveid mellett. Van egy identitásunk és ezt az emberek is látják. Sőt, a szurkolók nem veszítették el az illúziót. Az elmúlt 13 hónapnak, amit a kispadon töltöttem, pozitív a mérlege. Hű voltam a klub és a saját elveimhez. Nagyon elégedett vagyok több dologgal is, a trófeákkal nem, de reméljük, hogy legalább egyet felemelhetünk ebben a szezonban.”

„Rosszul érint, főleg culéként. Amikor a saját házadban vagy, és azt látod, hogy a dolgok nem mennek jól, háromszor annyira szenvedsz tőle. El kell tűrnöd a kritikát, de nem egyszerű.”

„Tudom, hogy egy nehéz pillanatban érkeztem, de az elnöktől hatalmas bizalmat kapok és ez ösztönöz miket, mert a saját elveinket visszük tovább.”