Ansu Fati: „Nem szeretném, ha más játékosok is átélnének olyan dolgokat, mint ami velem történt”

"Az utolsó gólomat a régi Camp Nouban szereztem, és szeretném, ha én lőhetném az elsőt. Végső soron az a szándékom, hogy továbbra is bizonyítsam, hogy sokat tudok adni ennek a klubnak."

Ansu Fati, aki nem lesz ott a rövidesen kezdődő Európa-bajnokságon, alig várja, hogy visszatérjen élete klubjához, a Barçához. Visszatérése egybeesik Hansi Flick érkezésével, akit remél, sikerül meggyőznie arról, hogy fontos tagja tud lenni a csapatnak. Ansu beszélt a Barcelona és saját maga elmúlt szezonjáról, valamint a klub berobbanó fiatal tehetségeiről is.

Sok fiatal játékos kap lehetőséget Barcelonában, mit gondolsz erről?

„Ez valami olyasmi, ami erőt ad a Barça-szurkolóknak, hogy továbbra is bízzanak a klubban. Úgy gondolom, hogy minden ifjúsági játékos, aki felkerült az első csapatba, nagyon hálás, hogy megadatott számára ez a lehetőség. Rengeteg ifjúsági játékos van, és látszik rajtuk, hogy a klubért játszanak. Pau Cubarsí és Lamine Yamal is motiválja a fiatalokat, mert látják, hogy ha ők lehetőséget kapnak, akkor egy napon ők is a esélyhez juthatnak. Ezt a klub nagyon jól csinálja.”

Meglepett Cubarsí berobbanása?

„Őszintén szólva igen, de mint mindenki mást is. Ezen a szinten játszani 16-17 évesen nagyon nehéz, nagyon koncentrált és nagyon jó képességű játékosnak kell lenned ehhez. Az egyetlen dolog, amit kérnék, hogy egy kicsit jobban vigyázzanak rájuk, mert most minden nagyon jól megy, de amikor ez majd változik, akkor elfajulhatnak a dolgok. Végül is fiatalok vagyunk, vannak akik hamarabb érettebbek lesznek, de ezt nehéz megtenni egy olyan klubban, mint a Barça, ahol nagy a felelősség, és úgy gondolom, magának a klubnak is meg kell védenie a játékosait.”

Hogyan értékeled Lamine Yamal szezonját?

„Elég sokat találkoztam vele az elmúlt szezonban, edzéseken és mérkőzéseken. Úgy gondolom, ő egy klasszis, akiben minden megvan ahhoz, hogy a világ élvonalába jusson. Már úton van, de úgy gondolom, hogy vigyáznunk kell rá, és mindent meg kell adnunk neki, amire szüksége van ahhoz, hogy elérje ezt a célt. Ő egy olyan játékos, aki sokat adhat a klubnak, és mindenekelőtt meg kell védenünk őt. Amikor nehéz pillanatokon megy keresztül, tudassuk vele, hogy vannak emberek, akik támogatják őt, és hogy bármi történjék is, ők mindig mellette lesznek.”

Úgy beszélsz, mint egy veterán

„21 éves vagyok, de már sok mindenen mentem keresztül. Nem szeretném, ha más játékosok is átélnének olyan dolgokat, mint ami velem történt, különösen, ha az ifjúsági rendszerből érkeznek, mint Baldé, Cubarsí, Héctor, Fermín, Gavi és sokan mások, akik még jönnek.”

El tudod képzelni, hogy Ansu Fati szerzi az első gólt az új Camp Nouban?

„Az utolsó gólomat a régi Camp Nouban szereztem, és szeretném, ha én lőhetném az elsőt. Végső soron az a szándékom, hogy továbbra is bizonyítsam, hogy sokat tudok adni ennek a klubnak.”

Mitől vagy ilyen karizmatikus?

„Ezt az emberektől kellene megkérdezni. Próbálom magamat adni, úgy, ahogyan a szüleim neveltek. Ilyen vagyok.”

Mit mondtak a csapattársaid erről a nehéz évről?

„Az öltözői dolgok ott is maradnak. Nem volt ez egy könnyű szezon a klub számára. Amikor nem nyersz, az egy nehéz év minden Culé számára. Ez egy olyan klub, amely hozzászokott a győzelemhez, de ez a futball része. Minden évben vannak lehetőségek, és ha valami nem alakul jól, akkor tanulsz belőle, hogy a következő évben a lehető legjobban teljesíthess.”

Hogyan látod a spanyol válogatott esélyeit az Európa-bajnokság előtt?

„Sajnos nem leszek ott, és ez nagyon fájdalmas számomra. Idén jól kezdtem, de volt egy kisebb sérülésem, és aztán valamilyen oknál fogva nem tudtam olyan következetességet felmutatni, amilyet szerettem volna, végül is ez hatással volt rám. Mindenesetre minden jót kívánok nekik, és köszönöm az edzőnek, hogy lehetőséget adott nekem, amikor senki sem bízott bennem. Biztos vagyok benne, hogy remek munkát fognak végezni.”

Milyen a kapcsolatod Luis de la Fuentével?

„Nagyon jó, mindig őszinte volt velem, még a nehéz pillanatokban is. Felhívott, mindent elmagyarázott nekem, és úgy gondolom, hogy ő egy olyan edző, aki törődik a játékosaival, akikkel nagyon közeli viszonyban van. Ezt nagyon nagyra értékelem benne.”

Mely válogatottakat látod esélyesnek?

„A futball kiszámíthatatlan, de sok válogatott tűnik erősnek. Franciaország az egyik favorit, ott van Portugália, akik sok fiatal játékossal és tehetséggel érkeznek, de Spanyolország is jól szerepelhet. A labdarúgásban sosem lehet tudni, lehet, hogy kinek van a legnagyobb esélye erre, de ezt bizonyítani is kell.”

Meg tudnád mondani, melyik fiatal lesz az Európa-bajnokság felfedezettje?

„Ez egy nehéz kérdés. Rengeteg fiatal játékos van, akik tehetségesek és nagyon bátrak. Azt mondanám, hogy Lamine Yamal vagy Musiala, de Foden is kiemelkedhet.”

***