Anarchia Athénban

A Barca játékosainak csak fellángolásai voltak a mérkõzésen, így a görög triplaesõ magabiztos gyõzelmet eredményezett.

AEK Athens – Winterthur FC Barcelona 91-79 (20-16, 26-17, 15-19, 30-27)

AEK Athens: Zisis (15,2,5), Bailey (10,6,1), Lollis (6,4,4), Hatzis (18,4,2), Glyniadikis (4,3,0) Cserék: Nikolaidis (0,0,0), Pelekanos (6,1,0), Kus (5,1,2), Nicevic (23,4,1), Antic (2,3,0), Kakiouzis (0,0,0), Bouroussis (2,2,0)

Winterthur FC Barcelona: Ilievski (6,2,1), Navarro (16,0,3), Bodiroga (19,5,0), Trias (4,5,0), M. Gasol (9,5,0) Cserék: Drejer (7,3,0), De la Fuente (7,0,0), Espuna (1,2,0), Van der Hare (0,0,0), Grimau (10,3,0)

{A játékosok nevei mögött zárójelben a pontok, lepattanók, gólpasszok száma látható.}

A Winterthur FC Barcelona amúgy sem rózsás helyzetét tovább nehezítette, hogy az elsõ számú center, Roberto Duenas sérülése után a csapat elsõ számú erõcsatára, a szlovén-olasz Gregor Fucka is sérülést szenvedett, így õ sem tudott Joan Montes vezetõedzõ rendelkezésére állni. A tini center, Marc Gasol és az idény elõtt szerzõdtetett fiatal erõcsatár, Jordi Trias alkotta a palánk alatti különítményt Athénban a feldobáskor.
Az AEK három gyõzelmet zsebelt be zsinórban az EuroLiga küzdelemsorozatában, míg a Barca nagy hullámvölgyben van mostanság, de ennek ellenére a vendég katalánok kezdték jobban a mérkõzést. A spanyolok nem bírták a mérkõzés elsõ néhány percében saját maguk által diktált tempót, így ?Zeusz-fiai? átvették a kezdeményezést és már 20-16-ra vezettek az elsõ negyed végén.
A második negyedben ráadásul beállt a görögök sérülésbõl visszatérõ elsõszámú center, Nisevic, s a Barcelona sorsa ezzel megpecsételõdött. A 210 cm magas center ?Gasol fogságában? 73 másodperc alatt 7 pontot szerzett, a különbség pedig a meccs folyamán elõször 10 pontnyira duzzadt. Lollis zsákolt, Hatzis triplát dobott, Nicevic pedig már 15 pontnál járt a félidõben, különösebb válasz nem érkezett gránátvörös-kék részrõl, így a különbésg lassan, de biztosan növekedett (46-33).
Mindkét csapat ott folytatta a második félidõben, ahol abbahagyta az elõzõ játékrészt. Ez persze a vendéglátóknak kedvezett, de néhány perc múlva, mintha kicserélték volna a két csapatot. De la Fuente, Grimau, Navarro és Bodiroga is elkapta a fonalat, s felváltva szerezték a kosarakat.
A huszáros hajrának köszönhetõen a negyedik negyedben 5 pontra feljöttek a katalánok, de akkor Pelekanos talált be a támadóidõ lejártával egy idõben lehetetlen helyzetbõl, a triplavonalon túlról, s ez végérvényesen demoralizálta a (fellángolást leszámítva) nagyon gyengén játszó spanyol csapatot (66-58). A továbbiakban az athéniak növelni tudták az addig megszerzett elõnyüket, elsõsorban Hatzis utolsó 5 percben dobott 4 triplájának köszönhetõen. Aztán Zisistõl a végén még jött egy ?szokásos? AEK tripla, a dudaszóval egy idõben, palánkról, aki ezzel beállította a 91-79-es végeredményt.
A különbség így 12 pont lett, ami azt jelenti, hogy az Athén egalizálni tudta az elõs mérkõzésen történteket, mivel akkor a Barcelona gyõzött 12 ponttal. Az utolsó 5 mérkõzésébõl 4-et megnyerõ görög csapat ezzel 4 gyõzelemmel és 4 vereséggel áll a B csoport 4. helyén, az õket csak kosárkülönbséggel megelõzõ Winterthur FC Barcelona (4 gyõzelem, 4 vereség) mögött.
A csoportban további két csapat, a litván Zalgiris Kaunas és az olasz Scavolini Pesaro is 4-4 gyõzelemmel és vereséggel áll, így hatalmas küzdelem várható a további összecsapásokon.