Értékes három pontos lépés. Depor-Barca: 0-1

VALDÉS MEGINT BRILLÍROZOTT

A Barcelona újabb fontos lépést tett a bajnoki cím felé, mivel sokáig emberhátrányban játszva is legyõzte idegenben a Deportivot. A Barca ezzel egy igen nehéz meccsen van túl, hiszen a Depor ellen bármely csapat elbukhat idegenben. A katalánok azonban Márquez kiállítása után is viszonylag magabiztosan álltak a lábukon, s meg tudták nyerni a mérkõzést Giuly korai góljával.

A találkozó elõtt egyáltalán nem lehetett biztosra venni, hogy Frank Rijkaard csapata a Deportivo elleni be tudja gyûjteni a három bajnoki pontot, hiszen a hazai kék-fehérek mindenképpen formajavuláson estek át az utóbbi idõszakban. A gránátvörös-kék gárdának így semmiképpen nem volt szabad elbizakodottan pályára lépnie a Riazor Stadionban. Szerencsére Frank Rijkaardnak a komoly bajnoki elõny ellenére is sikerült tûzben tartania fiait erre mérkõzésre. A Barcelona összeállításában nem volt semmiféle meglepetés, hiszen most már az sem számít rendkívülinek, ha a baloldalon Gio helyett Sylvinho a kezdõ.

Már az elsõ percekben látszott, hogy mindkét csapat megfelelõ hõfokon ég ahhoz, hogy a Riazor közönsége jó meccset lásson. Az elsõ nagy helyzet a Depor elõtt adódott Luque révén, aki egy szabadrúgás után került nagy ziccerbe, de néhány méterrõl mellé gurított. A Barca gyorsan megbüntette a katalán támadó hibáját, mivel a 10. percben megszerezték a vezetést a vendégek. Ekkor Márquez bivalyerõs szabadrúgása kipattant Múnua kapusról, a labdát Sylvinho kaparintotta meg, aki rémes lövést engedett el a kapu irányába, de éppen így adott gólpasszt a jobb oldalról érkezõ Giulynek. A francia ugyanis könnyedén a félig üresen álló kapuba lõhetett, se ezzel megszerezte idénybeli hatodik gólját.

A Deportivot alaposan fölpiszkálta a vendégek korai találata, hiszen a Valerónék azonnal nagyobb sebességre kapcsoltak, és sorra dolgozták ki a veszélyes akciókat. Ugyanakkor a Barca játékában is benne volt egy következõ gól lehetõsége, de az iramot a Depor diktálta. Valdés kapus egyáltalán nem unatkozhatott, s néhányszor igen nagyot védett. Különösen Luque életerõs szabadrúgásánál hárított szembetûnõen magabiztosan a katalán kapus. A félidõ második felére egyébként kicsit alábbhagyott a la corunai nyomás, s a Barcelona teljesen egyenrangú ellenfele volt a kék-fehéreknek. Érdekesség, hogy Deco majdnem ismét szerzett egy gólt megpattanó lövése után, de ezúttal a labda „csak” a felsõ lécre pattant.

A második félidõben rögtön az elsõ percben növelhette volna az elõnyét a Barcelona, hiszen egy remek támadás végén Eto’o lõtt hajszállal a bal kapufa mellé. Öt perccel késõbb bánhatta igazán a vendégcsapat, hogy nem tudott újabb gólt szerezni, hiszen az 51. percben Márquez teljesen jogosan megkapta második sárga lapját. A mexikói egy rossz becsúszás után rúgta föl Valerónt, s így a középpályás még jobban megerõsítette, hogy rászolgál az egy mérkõzésre szóló eltiltásra, melyet egyébként korábbi sárgája miatt már egyébként is megkapott. Frank Rijkaard azonnal reagált a fontos csapattag elvesztésére, s ezért Geradot állította be Giuly helyett, ezzel megerõsítve a meggyengült középpályát. A Barcelona játékát alapvetõen megváltoztatta a kiállítás, hiszen ezentúl Xaviék már inkább a labda megtartására törekedtek, s általában nem rohantak nagy lendülettel a hazai kapu felé. Ennek érdekében Rijkaard késõbb Ronaldinhot is lehozta a pályáról Iniesta javára, s ez a csere majdnem gólt hozott a Barcának. A második félidõ tán legnagyobb vendég lehetõségét ugyanis éppen Iniesta harcolta ki magának, de a gólt Múnua kapus megakadályozta. A másik oldalon Victor Valdés mozgalmas félidõt élhetett át a kapuban, mert ahogy haladt az idõ a kiállítás után, a La Coruna egyre többször teremtett veszélyt a vendégkapunál. Valdés több alkalommal is igen nagyot védett, s ezzel versenyben tartotta csapatát a három pontért. A hajrában ugyanis már nem nagyon volt benne a játékban egy újabb barcelonai gól, így ha a Deportivo betalált volna, a három pont bizonyosan elúszott volna a Barca számára.

A gránátvörös-kékek viszont sokáig emberhátrányban játszva, nagy küzdelemben kibírták kapott gól nélkül a 90 percet, így újabb három ponttal gazdagodtak. Ez a gyõzelem roppant fontos állomás volt a bajnoki címhez vezetõ úton, s ha a játékosok a továbbiakban is képesek lesznek így rákoncentrálni a meccsekre, akkor már nem kell sokat várni a biztos bajnoki trófeára.

Deportivo La Coruna-FC Barcelona: 0-1 (0-1)
La Coruna, Riazor
35.000 nézõ
Vezette:
Rubinos Pérez

Deportivo La Coruña: Munúa; Scaloni, Coloccini, Andrade, Romero; Sergio (Fran, .56. p), Mauro Silva (Duscher, 70. p); Víctor (Munitis, 64. p), Valerón, Luque; és Tristán.

Barcelona: Víctor Valdés; Belletti, Puyol, Oleguer, Sylvinho; Xavi, Márquez, Deco; Giuly (Gerard, 55. p), Eto’o (Maxi, 90. p) és Ronaldinho (Iniesta, 68. p).

Gól: 0-1, 10. p: Giuly.
Sárga lapok: Andrade (12. p), Romero (66. p), Scaloni (90. p), illetve Eto’o (28. p) és Puyol (35. p)
Kiállítva: Márquez (51. p).
A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Victor Valdés

Megint, megint, megint! Valdés immár sorozatosan olyan produkciót nyújt, melyre a világon bármely kapus büszke lehetne, s mindenki tudja, hogy a katalán portás még mindig fejlõdõ fázisban van. A fiatal hálóõr ma ismét bemutatott számos nagy bravúrt, s végig nagyon magabiztos volt. Ezzel méltóképpen ünnepelte 100. Barcás mérkõzését, ráadásul megdöntötte saját korábbi góltalansági csúcsát is, mely 336 perc volt.