Kemény küzdelem után, Barca-Albacete: 2-0

MESSI PARÁDÉS ÖT PERCET FUTOTT

A várakozásokkal ellentétben nagyon nehéz mérkõzést játszott vasárnap este a Barcelona, mivel a katalánoknak csak sok-sok erõfeszítés árán sikerült gólt szerezniük az Albacete ellen. A Barca ugyan végig ki tudott alakítani helyzeteket, de az Albacete szervezett védekezése gyakran megállította a hazaiakat. Az elsõ gól után már jobban jöttek a helyzetek is, így Lionel Messi megszerezhette élete elsõ bajnoki gólját.

Sokan gondolhatták a találkozó elõtt, hogy ennél a meccsnél már csak nehezebb feladatok várnak a Barcelonára a továbbiakban, azonban az Albacete átírta a forgatókönyvet. A már szinte biztos kiesõnek tekinthetõ vendégek ugyan semmi különlegeset nem mutattak, de rendkívül szervezetten védekeztek, s a kevés meghagyott területen nehezen boldogult a Barca. Komoly lehetõségei persze voltak a hazaiaknak, de a folyamatos játékot alaposan tönkretette az Albacete, így idõnként erõsen akadozott a hazai gépezet. Nehezítette a Barca dolgát, hogy sem Samuel Eto’o, sem Ludovic Giuly nem futballozott bombaformában, így a legtöbb veszélyt Ronaldinho megindulásai jelentették. Persze kis szerencsével gyorsan vezetéshez juthatott volna a Barcelona, de a befejezések nem sikerültek a gránátvörös-kékeknek.

Az Albacete csak elvétve merészkedett át a hazai térfélre, de egyszer Mark Gonzalez révén egy veszélyes lövésre azért képes volt. Mivel a félidõig nem sikerült gól lõni, a második játékrészt sem kezdte túlzottan nyugodtan a Barca, s az ígéretes akciókból továbbra sem jött a nagyon várt gólt. Aztán a 66. percben megtört a jég, s Ronaldinho estében kipasszolt labdáját Samuel Eto’o húsz méterrõl gyönyörûen csavarta a bal sarok felé, ami aztán a kapufáról a hálóba vágódott. A dolog érdekessége, hogy Eto’o most (megint) úgy húzta ki a Barcát a kátyúból, hogy õ maga egyébként egyáltalán nem játszott jól. A gól egyértelmûen megnyugtatta a hazaiakat, akik innentõl még jobban törekedtek a labda tartására, s nem vállaltak semmiféle kockázatot. Igaz, ez nehéz is lett volna, mert az Albacete a gól után sem vezetett veszélyes akciókat. Hosszú percekig egyébként sem a támadások, hanem a szabálytalanságok kötötték le a játékosokat, akik szép számmal gyûjtögették a sárga kártyákat a játékvezetõtõl, szerencsére azonban a Barcából most senki nem kapott eltiltást érõ lapot.

A 88. percben Frank Rijkaard néhány percre lehetõséget adott a fiatal Lionel Messinek, aki Eto’ot váltotta, s aki ilyen kevés idõ alatt is megmutatta: csillogó tehetség. Alig több mint egy perccel beállása után Ronaldinho labdáját parádésan emelte a kapuba, de mivel Giuly lesen állt, a játékvezetõ érvénytelenítette a szépségdíjas gólt. Ismét egy percre rá Messi kiváló labdát adott Iniestának, aki szintén közel volt a gólhoz, de maradt az 1-0. A ráadás pillanataihoz érve aztán érvényes góllal ért véget a pár perces Messi bemutató, mivel Ronaldinho csodálatos indítása után az elsõ (les) gólja példán, a kapus fölött a hosszú sarokba emelt. Így a fiatal argentin az elsõ bajnoki gólját szerezte, melynek nem csak õ, hanem a sok-sok kilátogató nézõ is nagyon örült.

A több mint 90.000 szurkoló ezt követõen már kórusban énekelte: Campeones, campeones”, azaz bajnokok, bajnokok. Remélhetõleg a katalán rajongóknak igazuk lesz, s a csapatnak hamarosan sikerül megnyernie a bajnoki trófeát. Ehhez már csak két gyõzelemre, hat pontra van szüksége az együttesnek.

FC Barcelona-Albacete: 2-0 (0-0)
Barcelona, Nou Camp
91.174 nézõ
Vezette:
Velasco Carballo

Barcelona: Víctor Valdés; Belletti, Puyol, Oleguer, Van Bronckhorst, Márquez (Motta, 62. p), Deco, Iniesta, Giuly, Ronaldinho és Eto’o (Messi, 88. p).

Albacete: Valbuena; Santi, Gaspar, Agus, Mingo, Jaime, Viaud, Peña, Francisco (Ivan Díaz, 68 p), Pacheco (Peralta, 86. p) és Mark González (Rubén Castro, 80. p).

Gólok: 1-0, 66. perc: Eto’o. 2-0, 90. perc: Messi.
Sárga lapok: Puyol (44. p), Santi (47. p), Agus (58. p), Pacheco (59. p), Eto’o (60. p), Deco (73. p), Motta (74. p) és Peña (76. p).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Ronaldinho Gaúcho

Gólt ugyan nem szerzett, de mindenképpen a legtöbbet tette a Barca gyõzelméért. Adott két gólpasszt, s õ futballozott a legnagyobb elszántsággal, lendülettel. Formája az utóbbi idõszakban valóban a tavalyi teljesítményét idézi.