Bevették a Bernabéut: 3-4

Egy Clásico, amire emlékezni kell | A Barça úgy ment, mint régen

Az idény legjobb játékával, a Pep Team legjobb meccseit idézõ teljesítménnyel a Barcelona 4-3-ra gyõzött a Real Madrid ellen a Santiago Bernabéuban, ezzel visszaszállt a Ligáért folyó küzdelembe. A védekezésben rémes, de támadásban zseniális Barça bár vezetett 1-0-ra, késõbb kétszer is hátrányba került egy kivételes színvonalú mérkõzésen, végül Sergio Ramos második félidei kiállítása döntõnek bizonyult, Messi és Iniesta megoldásai pedig fordítást értek.

Egészen kiváló focit hozott az elsõ félidõ, nagyon sok gólhelyzettel, szép támadással, nyílt játékkal, kevés védekezéssel.

A Barça nem nyitott rosszul, mert már a 7. percben sikerült megszereznie a vezetést a Bernabéuban Iniesta révén: Messi adott ki egy labdát a baloldalon kilépõ középpályásnak, aki elõtt már nem volt akadály, és gyönyörûen kilõtte a hosszú felsõ sarkot.

Azonban érezhetõ volt, hogy ez a 90 perc nem ígérkezik gólszegénynek, mindkét kapu elõtt bõven akadtak gólt ígérõ akciók. Hazai oldalon elsõsorban a baloldalon jöttek jó támadások, melyek végén Benzema került helyzetekbe, a Barcelona pedig elsõsorban akkor tudott kibontakozni, amikor lendületbõl be tudta játszani az üres területeket. Így volt labdája a 0-2-höz Lionel Messinek, ez kimaradt, nem sokkal késõbb pedig jöttek a Madrid pillanatai.

A 20. percben Bale remek baloldali beadása után Benzema erõteljes fejesébe csak beleérni tudott Valdés, a labda végül a kapufa segítségével a hálóba jutott. Nagyot fogott a kapus, de nem volt szerencséje. 1-1!

A Barcelona védekezése ezúttal sem zárt tökéletesen, és négy perccel késõbb ismét kapitulált a katalán tizenegy. Di María baloldali beadásáról lemaradt Mascherano, Benzema elõtt így szinte kihagyhatatlan helyzet adódott, 6-7 méterrõl nem is hibázott a francia. Fordít a Real Madrid.

Alig egy perccel késõbb Benzema a harmadik gólját is megszerezhette volna, egy újabb védelmi hiba után Piqué azonban mentett a gólvonalról.

Ezzel némileg megnyugodott a meccs, mindkét csapat jobban odafigyelt a védekezésére, de az iram ezzel együtt is bõven átlag feletti volt.

A félidõ vége elõtt a Barcelonának volt még egy dobása: Messi játszotta be a labdát Neymarnak a kapu közvetlen elõterébe, a brazil lõni ugyan nem tudott, de szerencsésen visszajutott a játékszert Messi elé, aki kivárta a lövõhelyzetét, majd kilõtte a bal alsó sarkot.

A Real Madridnál Benzemát és Di Maríát, a Barcelonánál Messi és Iniestát lehetett elsõsorban kiemelni, és nem csak a gólok miatt. Neymar is sokat dolgozott, de a brazil nem tudott úgy kibontakozni a jobb oldalon, mint Iniesta a balon.

A második félidõ nyugodtabb játékkal indult, ám Cristiano Ronaldo büntetõjével tíz perc után megszerezte a vezetést ismét a Madrid. Az eset elõtt ismét teljes káosz uralkodott a Barcelona védekezésében, de a játékvezetõ is hibázott, mert Alves még a tizenhatos vonala elõtt volt szabálytalan Ronaldóval szemben.

A büntetõt Ronaldo kíméletlenül bevágta, ismét elõnyben volt a Madrid, de Lionel Messi egy zseniális passzal újabb fordulatot hozott. A 64. percben az argentin félelmetesen labdával kínálta meg a kiugró Neymart, akit Ramos utolsó emberként megbillentett; tizenegyes és piros lap. A tizenegyesnél pedig Messi olyan pontos volt, mint Ronaldo a másik oldalon, Diego Lópeznek nem volt esélye.

A 73. percben Daniel Alves távoli bombájában ott volt negyedik barcelonai gól, de kapufa a hazaiakkal volt. Az emberelõnnyel igyekezett élni a Barça, határozottan átvette a játék irányítását, a Madrid inkább visszaállt a saját térfelére, és kontrákra rendezkedett be. Mindkét edzõ húzott cseréket is, a Real ekkor már érthetõen nem vállalt kockázatot, míg a Barça a meccsért hajtott.

Az egész este zseniális Andrés Iniesta megoldása volt végül a döntõ, a tizenhatoson belül Carvajal és Xabi Alonso között megpróbált betörni, felvágták: újabb büntetõ.

Ezt is Messi végezte el, és nem is akárhogy, védhetetlenül felrúgta a labdát a bal felsõbe. 3-4, a Barcelonáé a Clásico!

Tata Martino csapata óriási fegyvertényt hajtott végre, idegenben verte meg a szenzációs tavaszt futó, hosszú távon jobb formát mutató Madridot, ezzel visszaszállt a küzdelembe a Ligáért és óriási morális tartásról is tanúbizonyságot tett.

Real Madrid – FC Barcelona: 3-4 (2-2)
Madrid, Santiago Bernabéu
80.000 nézõ
Vezette: Undiano Mallenco

Real Madrid: Diego López, Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo – Xabi Alonso, Modric (Morata 90’), Di María (Isco 86’) – Bale, C. Ronaldo és Benzema (Varane 64′).

FC Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Xavi, Iniesta – Fábregas (Alexis 78’), Neymar (Pedro 67’), Messi.

Gólok: Iniesta (7’), Benzema (20’, 24’), Messi (42’, 65’, tizenegyesbõl, 85’, tizenegyesbõl), C. Ronaldo (56’, tizenegyesbõl).