Freixa terítette ki a lapjait elõször

Elkezdõdött a kampány | Az intézményi helyzet „hektikus”

Toni Freixa a Rosell-elnökség alatt a klub szóvivõje volt, most azonban már az elnöki pozícióra törne, és elsõként az indulók közül be is mutatta a programját. Freixa különválasztotta a sportszakmai és az intézményi vonalat, és értelemszerûen utóbbi mentén támadta a kedden lemondott vezetést. A korábbi szóvivõ továbbá a Masia és modelljének újjáélesztésére is kiemelt hangsúlyt helyezne. 
 

Bartomeu 2014 eleji hatalomátvétele után hamar kiderült, hogy Freixa és az új elnök nincsenek egy hullámhosszon, Freixát már februárban eltávolította a szóvivõi posztról Bartomeu, és csupán operatív feladatokat bízott rá a klub különbözõ bizottságaiban. Freixa már korábban jelezte, hogy indulna a posztért, és nem egyszer kritizálta a jelenlegi vezetést, noha a szezon záró szakaszában – ahogy a többi jelölt is – nem adott nyilatkozatot, és kivárta az idény végét. 
 
A program: „Tudjuk, mivel játszunk”
 
Freixa mindenek elõtt gratulált a csapatnak, a szurkolóknak és a klubnak a sikeres idényéért, ugyanakkor kiemelte, hogy amilyen sikeres volt a sportszakmai rész, olyannyira hektikus az intézményi, és személy szerint az a célja, hogy „véget vessünk a klub elleni bírósági eljárásoknak”. 
 
A programját a „tudjuk, mivel játszunk” mondatra fûzte fel, és 11 olyan pontot nevezett meg, amelyen elnöksége alatt jelentõs elõrelépést ígér:
 
1. Játszunk, hogy a Masia tökéletességét helyreállítsuk. A klub jövõbeli sikeressége a saját neveléseken múlik, ez lesz a sarokköve a vezetésünknek.
2. Játszunk, hogy a klubot kellõ érzékenységgel és felelõsséggel vezessük. Az elnökségnek kell vezetnie a klubot.
3. Játszunk, hogy a soció hírnevét rendbe tegyük. A soció az elsõ számú érték, és ennek megfelelõ figyelmet kell kapnia.
4. Játszunk, hogy megvédjük a klubot a támadásoktól. Fel kell építeni egy intézményi rendszert és módszertant, amely képes erre.
5. Játszunk, hogy véget vessünk a klub elleni bírósági eljárásoknak.
6. Játszunk, hogy a Barçát a világ elsõ számú márkájává tegyük.
7. Játszunk, hogy a lehetõ legjobb hangulatot teremtsük meg a Camp Nouban. A játékosok megérdemlik, hogy hallják a nézõk légzését is.
8. Játszunk, hogy minden szakosztály sikeres lehessen. A szakosztályaink a klub ismertetõjelei, ami miatt egyediek vagyunk a világon.
9. Játszunk, hogy egy ésszerû, kivitelezhetõ Espai Barçát teremtsünk. A Camp Nou, a Palau és a környéke alapvetõ felújításra szorulnak.
10. Játszunk, hogy elérhetõvé tegyük az alapítványunkat a sociók felé. Felhívjuk a figyelmüket ezekre a programokra, miközben más akciók sem szorulnak a háttérbe.
11. Játszunk, hogy a klubot belülrõl revitalizáljuk. A tapasztalatunk és a tudásunk képessé tesz minket arra, hogy a Barçát továbbra is a világ legjobb klubjává tegyük.