Miért döntöttek a zárt kapuk mellett?

3 elnökségi tag lemondott | Bartomeu ellentmondása | Laporta megszólalt

Nem lehet pontosan látni, hogy mi történhetett vasárnap délután a klub háza táján, és hogy hogyan dõlt el az, hogy végül a klub vezetése Josep María Bartomeu elnökkel arra szavazott, hogy játsszák le a Las Palmas elleni mérkõzést annak ellenére is, hogy komolyan felmerült annak a lehetõsége, hogy a találkozót elhalasztják. Az okok egyértelmûek: Barcelonában és Katalóniában számos erõszakos összecsapás történt a szavazni igyekvõ emberek és a spanyol rendõrök között, sok esetben a képek tanúsága szerint kifejezetten durva volt a függetlenségrõl szóló, de a spanyol alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes népszavazás megtartása elleni fellépés. Eddig 761 sérültet regisztráltak.

Az interneten keringõ videókat és képeket látva kétségtelenül minimum megfontolandó elgondolkozni, hogy megrendezzenek-e egy futballmeccset az idõ alatt, amíg a városon és Katalónián belül sok ember megsérül a rendõri intézkedések nyomán. Az FC Barcelona vezetése végül mégis úgy döntött, hogy a meccset lejátsszák a Las Palmas ellen. A hírek alapján nem a Liga nyomása miatt döntött így a Barcelona, hanem a klubvezetés hozta meg ezt a döntést. Ennek hatására azonban vasárnap estig a 20 fõs elnökségbõl 3 tag lemondott a posztjáról, köztük a második számú alelnök, Carles Vilarrubí. Mellette még Jordi Monés és Xavier Vilajoana jelentették be, hogy nem maradnak az igazgatótanácsban azt követõen, hogy végül egy olyan döntés született, amelyik egy ilyen szituációban a meccs megtartása mellett szólt.

A játékoskeretnek a kiszivárgó hírek alapján minimális szava volt a kérdésben, nem az öltözõé volt a döntés. De azt lehet tudni, hogy a játékosok között sem volt egyetértés, hogy le kellene-e játszani a meccset vagy sem, Gerard Piqué minden jel alapján az ellenzõk között volt.

Josep María Bartomeu elnök ráadásul ellentmondásba keveredett önmagával a döntés magyarázata során. Az elnök nyilvánosan úgy nyilatkozott: „Nem biztonsági okokból játszunk zárt kapuk mögött, mert a Mossos (katalán rendõrség) azt mondta, hogy garantálják a biztonságot. A kivételes szituáció miatt játszunk zárt kapuk mögött, nem a biztonsági okokból. Úgy döntöttünk, hogy játsszuk le a meccset, és ezt zárt kapuk mögött tegyük, hogy ilyen formán mindenki lássa, mennyire nem értünk egyet azzal, ami történik.”

Ehhez képest a mérkõzést vezetõ Martínez Munuera a jegyzõkönyvében éppen arra hivatkozik, hogy Bartomeu elnök a biztonsági kockázatokkal magyarázta a döntésüket. „Az FC Barcelona elnöke a játékvezetõi öltözõfolyosón jelezte elõre, hogy biztonsági okokból úgy döntöttek, a meccset zárt kapuk mögött játsszák le.”

De Bartomeut és a klubot nem is azért támadják most, hogy mi volt a döntés oka, hanem azért, hogy ez a döntés született. Az elnökségi tagok lemondása mindenesetre arra utal, hogy sokan azt támogatták, hogy egy ilyen napon ne rendezzenek meccset a Camp Nouban.

Joan Laporta ex-elnök is azért támadta vasárnap este Bartomeut, hogy ezzel a döntéssel azokat támogatta, akik az utcán vertek embereket. „Lejátszani egy meccset zárt kapuk mögött annyit tesz, hogy nem foglalsz állást. Olyan, mint tartózkodni, és cinkosságot vállalni azokkal, akik brutális módon, erõszakkal megpróbálták megakadályozni a legbékésebb vélemény nyilvánítási formáját a szabad demokráciáknak.”

Ezzel együtt Bartomeu elnök számára csak akkor okozhat igazán nehézséget a szituáció és ez a döntés, ha még több elnökségi tag lemondana, és így jelentõsebb intézményi válság bontakozna ki a klubon belül.