A San Mamés erõs, de a Barça erõsebb?

Athletic - Barcelona | Rangadó, amit már nyerni kell | Iniesta nélkül

Az Atlético Madrid ellen két héttel ezelõtt nem tudott gyõzni idegenben a Barça, bár közel állt a hajrában a három ponthoz. Most szombaton a Bilbao otthonában kerül újból komolyabb feladat elé Valverde Barcelonája, és ezt a vizsgát már jó lenne három ponttal zárnia. A San Mamésben soha nem könnyû, de a baszkok az idei szezont gyengébben kezdték a megszokottnál.

A Barcelona az elmúlt héten visszafogottabb játékkal gyõzött a Málaga ellen, ezzel megtartotta elõnyét a Liga élén, ami 4 pont a Valenciával és 5 a Real Madriddal szemben. A Bilbao jelenleg 11 pontos 9 forduló után, amivel nem lehetnek maradéktalanul elégedettek Baszkföldön, különösen, hogy a Kupában sem kezdett igazán jól a csapat. A most következõ Athletic – Barcelonának külön érdekessége, hogy Ernesto Valverde éppen Bilbaoban nem hosszabbította meg lejáró szerzõdését júniusban, és aláírt a Barcelonához.

Neki jól sikerült a rajt a gránátvörös-kékekkel, de az õ bilbaoi utódjának, José Ángel Zigandának kevésbé. Az Athletic az elmúlt 6 bajnokija közül csak egyet tudott megnyerni (Sevilla; 1-0), a további meccseken vagy döntetlent játszott vagy kikapott. A Liga utolsó helyezettje, a Málaga éppen ellene szerezte meg eddigi egyetlen pontját a sorozatban.

Egy szó mint száz, idén kicsit talán gyengébb a Bilbao, mint azt megszokhatták az ellenfelek – éppen Valverde ideje alatt. De hogy így is nehéz lesz nyerni a San Mamésben, az biztos, különösen, hogy a bilbaoi játékosok is tudják, hogy egy Barcelona elleni sikerrel feledtethetik a rosszabb eredményeket.

Valverde edzõ minden bizonnyal a lehetõségeihez képest a legerõsebb csapatát fogja pályára küldeni: a védelembe visszatérhet Piqué, Umtiti és talán már Alba is. A jobbhátvéd lehet Sergi Roberto, de Semedo is. A középpályán combizom fájdalmak miatt nem lesz ott Andrés Iniesta csapatkapitány, így megnyílhat az út a kezdõbe Denis Suáreznek és akár Paulinhónak is. Az meglepetés lenne, Busquets vagy Rakitic nem játszanának, ahogy Messi és Suárez szereplése is garantált. Egyedül az a kérdés, ki kerül be még papíron harmadik tagnak a támadósorba, vagy inkább negyedik tagnak a középpályára. A várható játékrendszert ugyanis nehéz lenne elõre megjósolni, de legalább annyi érv szól a 4-4-2 mellett, mint a 4-3-3 mellett – legalábbis az elmúlt meccsek alapján erre is lehet következtetni.

Athletic Club – FC Barcelona:
Bilbao, San Mamés
20.45
Vezeti:
Martínez Munuera
TV: Paulaner Sörház | Sport 1

Athletic: Arrizabalaga, Lekue, Unai Núnez, Laportra, Balenziaga – San José, Vesga, Willams, Raúl García, Córdoba – Aduriz

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Paulinho, Rakitic, Denis Suárez – Messi, Suárez.

A Barcelona Bilbaoba utazó kerete: Ter Stegen, Cillessen, Semedo, Piqué, Rakitic, Sergio Busquets, Denis Suárez, Suárez, Messi, Mascherano, Paulinho, Deulofeu, Paco Alcácer, Jordi Alba, Digne, S. Roberto, André Gomes, Umtiti, O. Busquets és David Costas.