Koeman, Ronaldinho, Alba és Griezmann a születésnapos négyes

Négy korábbi vagy jelenlegi Barça játékos is március 21-én ünnepeli a születésnapját. A holland Ronald Koeman 57, a valaha élt talán legtechnikásabb szambakirály, Ronaldinhom pedig kereken 40 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A jelenlegi keretből Jordi Alba tortájára 31, míg Griezmannéra 29 gyertya került.

Haladjunk időrendi sorban, kezdjük a legidősebb ünnepelttel. Ronald Koeman 1989-ben igazolt Katalóniába, korábbi edzője és a Barcelona legendája Johan Cruyff hívására. A rettentő erős és pontos lövéseiről és szabadrúgásairól híres holland hátvéd egyből a Barcelona alapember lett. A Dream Team tagjaként Koeman hozzásegítette a Barçát, hogy 1992-ben története során első alakalommal hódítsa el a BEK serleget. A Sampdoria elleni döntőben egy gól született, melyet a bekk szerzett, természetesen szabadrúgásból.

 

A nagyfogú, mindig mosolygós Ronaldinhót úgy hiszem egyik Barcelona szurkolónak sem kell bemutatni. Véleményem szerint sok Barça szurkoló – köztük én is – a brazil cselkirály miatt szerette meg a focit és a Barçát. Ronaldinho 2003 nyarán, Laporta első igazolásaként érkezett a katalán sztárcsapathoz és hamar belopta magát mindenki szívébe. Mindig mosollyal az arcán játszott, még akkor is a füléig ért a szája, ha az ellenfél játékosai faragták, ami nagyon gyakran előfordult. Ronaldinho pályafutása során mindent megnyert, amit egy játékos egyénileg, klubszinten és a válogatottal megnyerhet. 2005-ben megkapta az Aranylabdát, de egyik legnagyobb teljesítménye talán mégis az volt, amikor a Bernabeu közönsége felállva tapsolta egy 3-0-s siker után. A brazil zseni visszavonulása után sem él unalmas életet, rengeteget utazik és brazil szokás szerint rengeteget bulizik. Az utóbbi időben viszont azzal került címlapokra, hogy Paraguayban letartóztatták, de a börtönben is hozza a formáját és benti tornákon nevetve szórja a gólokat és osztogatja a gólpasszokat.

Jordi Alba ugyanazt az utat járta be, mint mondjuk Piqué. A La Másián kezdte barcelonai pályafutását, majd elhagyta a katalán klubot, ő a Valencia együtteséhez távozott, majd néhány évvel később már tapasztalt játékosként tért vissza nevelőegyesületébe. Albát munkabírása, gyorsasága és Messivel való kapcsolata emelte arra a szintre, ahol most tart és ezért emlegetik ma úgy, mint a világ egyik legjobb balhátvédje. A spanyol válogatott szélső ebben a szezonban sajnos nem nyújtja a legjobb teljesítményét, de reméljük ezalatt a néhány hét pihenő alatt fejben ismét összerakja magát és újra régi fényében csillog majd.

Griezmann nyáron költözött Madrid piros-fehér részéből Barcelonába. A francia világbajnok már rutinos LaLiga játékosként érkezett a katalán fővárosba, a Real Sociedad és az Atletico színeiben is szép eredményeket ért el korábban. Az idei szezonban 37 alaklommal lépett pályára, ezeken 14 gólt és 4 gólpasszt osztott ki, ami nem mondható rossznak első szezonban. Griezmann nagy Fortnite rajongó, góljait többször a játékból ellesett táncokkal ünnepli, idén januárban pedig egy saját e-sport egyesületet alapított Grizi Esport néven. A videójátékok mellett imádja a kosárlabdát, amikor csak teheti ellátogat NBA meccsekre és rendszeresen fotózkodik a bajnokság legnagyobb sztárjaival.

 

Még egyszer sok boldog születésnapot az ünnepelteknek!