Életjelek: Valladolid – Barcelona 0-3

Pedri zseniálisan, Messi nagy kedvvel játszott - Csapatként is egységes volt a Barca - Meccsről meccsre kell haladni

Tetszetős játékkal könnyed győzelmet aratott Ronald Koeman együttese a Valladolid otthonában a spanyol bajnokság 14. fordulójában. A katalánok végig nagy kedvvel futballoztak, Messi mellé Frenkie de Jong és Pedri is fellépett vezérnek, így a vendéggyőzelem nem sokáig forgott veszélyben. A győzelemből természetesen nagy következtetéseket nem lehet levonni, részint a Valladolid, részint az idei szezon ingadozásai miatt – örülni kell a három pontnak, és remélni, hogy ez a forma sokáig fennmarad.

 

 

 

 

 

Támadó felfogásban kezdte a mérkőzést mindkét csapat, a hazaiaknál először Ruben Alcaraz, majd Marcos André veszélyeztett a 4. és a 6. percben, egy minutummal később pedig már Messi tekerése kerülte el centikkel Masip kapuját. Néhány percre rá az argentin álompasszával Alba léphetett volna ki – nagy valószínűséggel lesről-, de Masip menteni tudott.

Magasan védekezett és magasan támadott le Ronald Koeman csapata, ennek köszönhetően a játék nagy része a Valladolid térfelén zajlott, ugyanakkor a hazai tizenhatos előtt el-elfogyott a vendégek tudománya.

A 20. percben Messi kényszerítőzött Pedrivel, az argentin tizenhatos vonaláról eleresztett lövését bravúrral tolta ki a léc alól Masip. Egy perccel később megszerezte a vezetést a Barcelona: Messi bal oldalról érkező beadását Lenglet bólintotta mintegy 6 méterről a kapuba, 0-1 – a francia középső védő gólja után egy Moussa Wagué mezt tartott a levegőbe, így üzenve a csapat kölcsönben lévő, a héten nagyon súlyos sérülést szenvedő védőjének.

 

A gól után is folytatta kezdeményező játékát a Barcelona, különösen Dest, Messi és Pedri tűnt ki, de a csapat többi tagja is nagyon igyekezett – már-már a Sociedad elleni első félidőt idézte a mutatott játék. A 31. percben Dest beadását Braithwaite perdítette kapura, Masip könnyedén védett.

A 34. percben De Jong találta meg egy apró résen Messit, aki addig forgolódott a tizenhatos előtt, amíg egy parádés labdával kiugratta Destet, akinek éles beadását a becsúszó Braithwaite közelről lőtte a hálóba, 0-2.

Egy perccel később Messi közeli lövését védte Masip. A 44. percben Pedri szenzációs, félpályás indításával lépett ki a hatszoros aranylabdás, egyből próbálta eltenni Masip mellett a labdát, azonban Masip bravúrral mentett.

A második félidő első helyzete a Valladolid előtt adódott, Jota lövését védte magabiztosan ter Stegen. Az 51. percben Jordi Alba éles beadásáról centikkel maradt le a tizenhatoson belül a becsúszó Braithwaite. Az 53. percben kimaradt az addigi legnagyobb hazai lehetőség: Hervias bal oldali szabadrúgásáról a hosszú oldalon centikkel maradt le Toni Villa.

A második félidőben bátrabban játszott a Valladolid, ennélfogva többször eljutottak a Barcelona kapujáig, a befejezésekbe azonban mindig hiba csúszott. Az 58. percben Messi indította De Jongot a balszélen, aki visszatette lövésre a labdát az argentinnak, a tizenhatoson belül kicsit élesebb szögből leadott próbálkozást azonban Masip szögletre tolta.

A 65. percben De Jong találta meg Pedrit a tizenhatos előtt, a háttal álló tinédzser pedig sarokkal tálalt a kilépő Messi elé, aki mintegy 14 méterről értékesítette a ziccert, 0-3.

A 71. perc ter Stegené volt: villámgyors hazai támadás futott végig a pályán, melynek a végén Orellana teljesen tisztán lőhetett 18 méterről, a német kapus azonban védett, majd a Kike Perez által eleresztett lövést is a kapu fölé tolta.

Az utolsó percek mindkét oldalon hoztak helyzetet, a kapusok, illetve a kapufák azonban a helyükön voltak, így a Barcelona végül 3-0-ra nyert, és feljött az 5. helyre a tabellán. Folytatás december 29-én az Eibar ellen hazai pályán.

Valladolid – Barcelona 0-3  (0-2)

Valladolid, José Zorilla

Zárt kapuk mögött

Vezette: M. Lopez

Valladolid: Masip – Hervias, Fernandez, Sanchez (Sergi Guardiola 78’), Nacho – Jota (Orellana 57’), Michel (Roque Mesa 57’), Alcaraz, Plano (Kike Perez 57’) – Marcos André (Toni 46’), Weismann

Barcelona: Ter Stegen – Araujo (Umtiti 71’), Mingueza, Lenglet – Dest, Pjanic, Frenkie de Jong (Busquets 71’), Jordi Alba (Junior Firpo 71’) – Messi, Braithwaite, Pedri (Coutinho 81’)

Gólok: Lenglet 21’, Braithwaite 35’, Messi 65’