Aranylabda: változnak a kritériumok és bajnoki szezon után hirdetnek győztest

Egy ideje már rebesgettek változásokat az Aranylabda kapcsán, azok után pedig, hogy tavaly Lionel Messi hetedik Aranylabdája kapcsán elég sokan ütöttek meg a futballvilágban kritikus hangokat a díj odaítélésének szempontjai miatt, a France Football lépett és megváltoztatja az elismerés kritériumrendszerét. A díjat ezentúl a futballszezonra adják, a FIFA világranglista első 100 országának újságírói szavazhatnak majd és elsősorban az egyéni teljesítmény számít majd, nem az elnyert trófeák száma.

 

 

Naptári év helyett futballszezonra adják a díjat

Az első és legfontosabb változás az lesz, hogy az eddigi rendszerrel ellentétben nem naptári évre fogják odaítélni az elismerést, hanem a szezonra és várhatóan szeptemberben hirdetnek nyertest. Ez azt jelenti, hogy az augusztusban induló futballszezontól a június-júliusban véget érő bajnoki és válogatott megmérettetések után jönnek majd a jelöltek, a szavazás és utána lesz meg az Aranylabda győztese. Idén már ebben a szellemben fognak győztest hirdetni, a női EB (július 6-31.) után. A katari VB-n (nov. 21. – dec. 18.) nyújtott teljesítmény így csak a 2023-as győztes számára lesz csak releváns.

A jelölállítás

Kisebb változás lesz abban is, hogyan készül majd a jelöltállítás. A France Football és a L’Equipe újságírói mellett, akik a 30 férfi, 20 női és a 10-10 legjobb kapus és a legjobb fiatal játékos jelöltet összeállítják, jövőre Didier Drogba, Aranylabda nagykövet is jelölteket fog állítani és néhány olyan újságíró is, akik a legjobban tippelték meg tavaly a helyezetteket. Idén ez a vietnámi Truong Anh Ngoc, az új-zélandi Gordon Watson és a cseh Karolina Hlavackova lesznek.

A 100 legjobb futballnemzet újságírója szavazhat

1956-ban még csak 16 újságíró szavazata alapján dőlt el, ki nyeri az Aranylabdát, tavaly már 170-en szavaztak a végső sorrendre. Ebben most kisebb csökkenés lesz és csak a FIFA világranglista top 100 országának újságírói lesznek jogosultak szavazásra. Magyarországról a Nemzeti Sport futballrovatának vezetője, Vincze András, a női Aranylabda esetében Dénes András újságíró szavaz a legjobbakra.

Világosabb szabályok

Eddig nem mindig volt egyértelmű, pontosan milyen súllyal kell, hogy figyelembe vegyék az újságírók a különböző szempontokat, idén viszont világos kritériumokat fogalmazott meg a France Football, remélve ezzel azt, hogy kevesebb vitára fog okot adni a végső eredmény. Az elsőszámú kritérium az egyéni teljesítmény lesz, ezt követi majd csapattal elért teljesítmény és eredmények, végül pedig szerepe lesz a játékos „klasszisának”, csapatában betöltött szerepének és a fair playhez való hozzáállásának. A játékos eddigi karrierje így nem lesz szempont és az elnyert trófeák száma is csak másodlagos lesz ezek alapján.

***