Eurómilliók is múlnak a BL továbbjutáson

Ha a Barcelona nem tud nyerni Münchenben szerda este, akkor csak a Benfica eredményétől függ, továbbjut-e a BL egyenes kieséses szakaszába. Ha ez nem sikerül, sok pénztől esik el a klub, ami az amúgy is hiányos költségvetésbe verhet egy újabb lyukat. 

A szerda esti továbbjutás jelentősége ugyanis legalább annyira gazdasági jellegű, mint presztízsbeli vagy sportszakmai. A Marca számolt utána, hogy a klub a negyeddöntőbe jutással tervezett az idei költségvetésében, egy esetleges BL búcsúval pedig kb. -20 millió euróról indulna a klub tovább, amin az Európa-liga szerepléssel tudna csak kozmetikázni.

A nyolcaddöntőbe jutásért 9,6 millió euró járna, míg a 10,6 millió euró a negyeddöntőbeli szereplésért, emellett pedig a meccspénzek is magasabbak, mint az EL-ben. Viszont ha tényleg kiesés lenne a kimenetele a szerda esti utolsó csoportkörnek, és az EL-ben kellene folytatnia tavasszal a csapatnak, az a legjobb kimenetel, azaz EL győzelem esetén is csak 15 millió bevételt jelentene nyárig, ami összességében még mindig kevesebb kb. 5 millióval, mint amivel tervezték a szezon bevételeit. Ez nyilván nem igazán segítené a lehetőségeket az átigazolási piacon, sem most télen, sem jövő nyáron, és ugyan jelentősen tudja a képet javítani majd egy esetleges nagyobb értékű játékoseladás vagy új szponzor bevonása, de ezek szintén nem lennének könnyű feladatok.

***