Rakitic: „Ha kell, megint eltöröm a kezemet…”

Nem becsülik le a Sevillát | A Real Madrid sikereinek semmi köze a Barcelona szezonjához

A kézsérüléséből a kupadöntőre felépülő Ivan Rakitic állt az újságírók rendelkezésére Ernesto Valverde szakvezető mellett a Király Kupa fináléját felvezető médiaeseményen. Rakitic pozitívan várja a finálét, és számos aktualitást érintett. 

Milyen állapotban készül a csapat a döntőre? 

„Minden meccs más, most egy fináléra kell felkészülnünk. Sem ők, sem mi nem indulhatunk ki az idén lejátszott egymás elleni mérkőzéseinkből, noha tény, hogy elemezni kell őket. Továbbra is történelmet akarunk írni, jó teljesítményt akarunk nyújtani Madridban, és haza akarjuk hozni a trófeát.”

A Barcelona az esélyes?

„Számunkra ez minden találkozó előtt ugyanaz a történet. Nekünk csakis arra kell koncentrálnunk, hogy a tudásunk legjavát nyújtsuk, és a győzelemre koncentráljunk. Csakis a találkozóra kell koncentrálnunk, semmi nem terelheti el a figyelmünket. Amióta Barcelonában vagyok, mindig sikerült eljutni a csapattal a döntőig, mindig meg is nyertük azt, és pontosan ez az, amit most is szeretnénk tenni.”

Iniesta szombaton fogja játszani az utolsó döntőjét

„Nem emlékszem, hogy Andrés már közölte volna a döntését… Iniesta döntését maximálisan tiszteletben fogjuk tartani, bárhogy is határozzon, ugyanakkor nem kell erről addig beszélni, amíg ő ki nem mondja a végső szót az ügyben. Iniesta a Barça történelmének a része. A mi kapitányunk. Tiszteletben kell tartanunk a döntését, de majd akkor, ha ezt már meg is hozta.”

A duplázással az idei idényt kiválónak tudná minősíteni vagy a Bajnokok Ligájában elszenvedett kudarcot nem lehet feledni?

„Ne siessünk annyira előre. Ahhoz, hogy duplázásról beszéljünk, először szombat este meg kell nyernünk a Király Kupát, ez pedig nehéz lesz. Éppen ezért nem is gondolunk erre. Akárhogyan is alakul a szezon vége, a BL-kiesés fájni fog. Nagyon közel álltunk ahhoz, hogy egy újabb körben legyünk ott, de sajnos nem sikerült… Most már az a cél, hogy két trófeával zárjuk az idényt. Mindig minden sorozatot meg akarunk nyerni, de nem haladhatunk ennyire előre. A dolgok úgy alakultak, ahogy, már nem tudunk rajtuk változtatni, szombaton este viszont az első címünkért fogunk küzdeni az idei szezonban.”

Pozitív lesz a szezon értékelése akkor is, ha a Madrid megnyeri a Bajnokok Ligáját? 

„Az egyik dolog nem érinti a másikat. Ha megnyerjük a két trófeát, a Madrid pedig nem győzedelmeskedik, attól még a Király Kupa és a bajnoki cím nem ér majd többet. Az, hogy más csapatok mit csinálnak, az a saját dolguk.”

Hogy van a sérülése?

„Köszönöm, jól. Az első kérdésem az volt, hogy mennyi időn belül térhetek vissza. Ha ki kellett volna hagynom emiatt a döntőt, akkor nem is műtetem meg. Nem akarok még egy cicázást sem kihagyni. A meccsek a legjobb dolgok ebben a hivatásban, nem akarok elszalasztani egyet sem. A sérülések néha jót tesznek, hogy fejben kiengedhesd a gőzt, de én inkább mindig játszanék.”

Az, hogy játszott korábban a Sevillában, különlegesebbé teszi a találkozót? 

„Egyértelmű. Beszéltem is már a korábbi társakkal és a klub képviselőivel. Nem kell ismételnem, hogy teljes szívemből sevillai vagyok, azonosultam a klubbal. Ha nem lennék ott a döntőben, nekik szurkolnék. Így viszont ők is tudják, hogy ha el kell törnöm megint a kezemet a győzelem érdekében, akkor meg fogom tenni.”

Motiváltabb lesz a Sevilla szombat este? 

„Semmivel sem lesznek motiváltabbak. Azt akarom, hogy mindig meccsek legyenek. A szomszédaim már háromszor kérdezték a héten, hogy pályára tudok-e lépni.”

Most játszik a legjobb formában, mióta a Barçába igazolt? 

„Azt szeretném, ha erről ti, illetve a klub vezetése ítélkezne. Remélem, hogy mindenki látja az erőfeszítést, amit teszek a klubért. Én a fociért élek. 30 éves vagyok már, de jobb állapotban érzem magam, mint valaha. Ez egy tanulási folyamat.”

A januári hónap túl sokat kivett a csapatból, ezért estek ki a BL-ből?

Nem tudom pontosan, de ez a versenynaptár, ezzel kell megküzdeni. Ha egy szezonban 60 meccs van, akkor annyit kell lejátszani. A motiváció és az illúzió, ami bennünk van, az erősebb, mint a fáradtság.”

Cillessen nem játszott hónapok óta. Hogyan látja őt?

„Csakúgy, mint én, ő is szívesebben lenne a pályán. Tisztában van viszont azzal, hogy Marc személyében a világ legjobbja véd nálunk. Mi pedig tudjuk, hogy Hollandia első számú hálóőre ül a padon, várva a lehetőségére. Nagyon kemény dolgozik, hogy amikor szükség lesz rá, akkor segítsen a csapatnak.”

Valverde szomorú volt a kiesés után? 

„Én inkább művészinek mondanám (nevet – a szerk.)… Ez esetben minden edzés után szomorú. Egyébként még a kislányom, aki nem ért semmit az egészből, is szomorú volt a kiesés után, de ez már a múlt.”