Spanyol Királykupa-meccs Afrikában – ellenfélnézőben

Elsőre meglepő, hogy a friss Szuperkupagyőztes Barcelona éppen, hogy csak hazatért Ázsiából (Szaúd-Arábiából), most pedig újabb földrészt látogat meg. Kétségtelen, Afrikában játszanak a katalánok, de spanyol autonóm területen, Ceuta lesz az ellenfél, ők a harmadosztályban szerepelnek. Ha szeretsz utazni, érdekel Ceuta izgalmas történelme, nevezetességei, ha tudni szeretnéd, milyen kalandos úton jutnak oda a gránátvörös-kék játékosok, akkor ez a cikk érdekelni fog. A végén idézzük Romero Gil Jose Juant, az ellenfél vezetőedzőjét is, hogyan látja ő a csütörtökön 20:00-kor kezdődő mérkőzést.

A muszlim hódítók a Római Birodalom végnapjaiban alapított vizigót királyság meggyengülését kihasználva, 711-ben szálltak partra az Ibériai-félszigeten, majd néhány, nehezen megközelíthető peremvidék – elsősorban Baszkföld és Asztúria – kivételével az egész félszigetet uralmuk alá hajtották, sőt a Pireneusokon átkelve a francia területeket is veszélyeztették. Majdnem 800 év mór uralom után Granada volt az arabok utolsó menedéke a félszigeten, amelyet nyolc hónapos ostrom után, 1492. január 2-án vették be a keresztény seregek. És hogy kedvét szegjék az esetleges újabb muszlim hódításnak, a spanyolok Észak-Afrikában két hídfőállást alakítottak ki az egyiket Ceutában (1415), a másikat Melillában (1497). Kétségtelenül hódítás volt ez, hiszen Ceutában (itt játszik a Barcelona) az elfoglalásakor, tehát már a tizenötödik században hatvankét könyvtár, negyvenhárom iskola és egy egyetem is működött – a keresztények nem a senki földjére érkeztek.

Mindkét város az 1956-ban függetlenné váló Marokkó területén fekszik, az afrikai állam többször kezdeményezte a terület visszaadását hol szép szóval, hol katonai fellépéssel, például 2002-ben kísérletet tettek a várostól nem messze lévő Petrezselyem-sziget elfoglalására (a terrorizmus elleni harc jegyében), ám ezt a spanyol haditengerészet meghiúsította.

Ceuta körülbelül akkora, mint egy budapesti kerület. A spanyol hatóságok az illegális bevándorlás visszaszorítására Ceuta város határán hat méter magas kerítést emeltek (1993), melyeket szögesdrótokkal és mozgásérzékelőkkel erősítettek meg.

Miután Spanyolország belépett az EU-ba, Ceuta európai terület lett, a fizető eszköze az euró.

Számos érdekes épülete van, például a sárkányos ház.

A középkori spanyol tervek szerint ki akarták telepíteni az összes nem keresztényt a városból, de ez végül nem valósult meg. Találunk itt muszlim, hindu és zsidó vallási épületet is.

Ceuta fontos kikötőhely. Repülőtérrel azonban nem rendelkezik, viszont rendszeres helikopterjárat köti össze Málaga nemzetközi repülőterével, illetve Gibraltár melletti Algecirasszal.

A gyorsabb célba érkezés miatt a Barcelona játékosai és az edzői stáb miután csütörtökön repülővel megérkeznek Malagába, helikopterrel tovább indulnak Ceutába. Ez kb 30 perces út lesz. A csapat többi tagjai busszal Malagából Algecirasba érkeznek, és ott szállnak csak helikopterre, ami már csak 7 perc lesz, de az utazási idő számukra így is hosszabbra nyúlik (lásd a fenti térképet). A Barcelona vezetése mindenképpen el akarta kerülni, hogy Marokkóba repüljenek, majd közúton érkezzenek Ceutába, vagy esetleg hajót vegyenek igénybe. A gyors közlekedés mellett a biztonság is fontos szempont lehetett, és a marokkói bürokratikus vízum-vám vizsgálat is kiszámíthatatlan időt vett volna igénybe.

Ceuta a harmadosztályban játszik, az Alfonso Murube stadionja nem igazán veretes, mindösszesen 6500 ember fér el benne.

A királykupa nagy kiugrási lehetőség a Ceuta számára, mert bár az előző meccsen 2-2-es döntetlen értek el a Real Madrid B csapata ellen, jelenleg a tabellán az utolsó helyet foglalják el a bajnokságban.

Edzőjük, Romero Gil Jose Juan sajtótájékoztatót tartott a találkozó előtt.

Abban reménykedik, hogy a csapata meglepetést fog okozni. A sevillai születésű menedzser már nagyon várja a találkozót, és reménykedik abban, hogy egy nagyszerű Ceutát lát majd a közönség.

Egy barátja megkérdezte tőle, hogy „letámadnak, vagy tíz középső védővel játszanak majd„, erre azt volt a válasza, hogy biztos „nagyon kell védekeznünk, és ez kemény lesz”. „Valószínűleg a tizenhatosunkhoz és a gólvonalunkra kényszerítenek bennünket” – vélekedett.

„Az előző királykupa mérkőzésen rendes játékidőben számukra döntetlen eredményt hozott az Intercity ellen (hosszabbításban nyert a Barcelona 4-3-ra – a szerk.), nem tudom, jó-e, hogy előre ’figyelmeztették őket’, mert az ilyen típusú meccsek sokban attól függnek, hogyan kezded el a mérkőzést. Ha egy kicsit frusztráltak lesznek a játékunktól, akkor lesz lehetőségünk” – vélekedett. „Persze az ellenkezője is megtörténhet, hogy gyorsan rúgnak gólokat, és nem adnak időt a reagálásra. Annyi minden történhet a futballban,” – szögezte le.

A rajongók támogatásáról elárulta, hogy amit „itt tapasztaltam, azt soha máshol nem éltem még át. Minden vasárnap remek a hangulat, és a szurkolók számára ez a legnagyobb jutalom, hogy a Barcelonát idehoztuk„.

„Minden játékos nagyon fitt és egészséges, de csak holnap fogok dönteni a kezdő tizenegyről, mert ez egy olyan meccs lesz, ahol sok az érzelmi tényező, ahol sokkal több szempontra kell majd gondolni, mint csak a futballra” – mondta Romero.