Xavi: ,,Dembélé fordított a kockán”

A katalán edző értékelte a Real Sociedad elleni mérkőzést

Az FC Barcelona legyőzte szerda este a Real Sociedadot a Királykupában 1-0-ra, és bejutott a legjobb négy csapat közé. Xavi Hernández a mérkőzést következő nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte 60 percig fantasztikusan játszottak, ugyanakkor nem használták ki jól a helyzeteiket, amelyekkel akár hamarabb is lezárhatták volna a találkozót. Ennek okáról, valamint hogy mit mondott a győztes gólt szerző Dembéléről, Pedri állapotáról és a többiek teljesítményéről az alábbiakban írunk.

Dembélé

,,Ez nem csak a mai napról szól. Ő egy olyan játékos, aki mióta mi itt vagyunk sokat fejlődött, és ehhez mi is megadjuk neki az eszközöket. Halálos sebességgel rendelkező játékos. Olyan, mint a nyíl, látom a védők arcán, hogy szenvednek. Mi csak önbizalmat adtunk neki, nagyon hiszünk benne. Ma nagyon jól ment neki minden, de többségében azért, mert jó döntéseket hozott. Köteleztük a párharcokra, és ő ezt élvezte, ahogy az emberek és mi is. Ő egy jó srác és profi játékos. Barcelonában nem könnyű fordítani a kockán; korábban kifütyülték, most pedig amikor lecseréljük ez az ováció… Nagyon boldog vagyok.”

,,Megérdemli a dicséretet, mert ő az, aki játszik, akinek megvan az önbizalma és a minősége. Igyekszünk úgy irányítani őt, hogy a döntések meghozatalakor a legjobb lehetőséget válassza. Óriási potenciált látok benne, még mindig a világ egyik legjobbja az ő posztján, aztán ezt már csak el kell hinnie. Egy Barcelona-játékosnak elképzelése kell legyen arról, hogy hogyan fog különbséget teremteni, és azt hiszem ez az, ami megváltozott.”

Le kell tudni zárni a meccseket

,,A legtöbb dolog pozitív. A gól után öt vagy tíz percet azzal töltöttünk el, hogy visszaálltunk, és ezt nem engedhetjük meg. Hiányzik a kapu előtti agresszivitás. Ma adtunk nekik egy szabadrúgást, és ilyet nem tehetünk. Volt egy ragyogó 60 percünk, de miután gólt szereztünk úgy tűnt, hogy ennyi volt, és nincs tovább. Mennünk kell  2-0-ért, 3-0-ért, és hogy még több legyen. Sokkal agresszívebbnek és ambiciózusabbnak kell legyünk, amikor a játék megköveteli.”

Bizonyos periódusokban szenved a csapat

,,Ez az érzésem a Getafe elleni nap óta… ezek olyan mérkőzések, amelyeken 1-0-nál megment minket ter Stegen vagy valamelyik védő… Ez az egyetlen negatív érzés. Domináltunk egy olyan Real ellen, amely kilenc meccset nyert meg. Ott vagyunk januárban, ahol szerettünk volna lenni (Liga első hely, Copa del Rey-elődöntő, Szuperkupa-győzelem — a szerk.). Vannak dolgok, amiken javítanunk kell, mint a hatékonyság, vagy a meccsek lezárása.”

A mérkőzésről

,,Boldog vagyok. Ragyogó 60 percet játszottunk. Nem tudom, hogy hányszor lőttünk kapura, de a Real még 11-11 ellen csak egyszer, majd 1-0-nál jött az a 10-15 perces hullámvölgy.”

Pedri

,,Megzúzódott a térde. Az orvos azt mondta, hogy ráléptek stoplival, de szombaton már rendelkezésünkre fog állni.”

Busquets

,,Nagyon jó és nagyon magas színvonalat képvisel, de még mindig elveszítjük a labdákat. Amit Busquets ad nekünk az rendkívüli, ő egy kulcsjátékos, aki megnyugtat engem. Olyan képességei vannak, amit mi itt Barcelonában mi nem értékelünk eléggé, ugyanakkor ő rendkívüli, teljesen más szinten van.”

Ter Stegen

,,Úgy gondoltam, hogy Marcnak kell ma játszania. Ők a Barça játékosai, én pedig döntök, és úgy gondoltam, hogy ő lesz a legalkalmasabb arra, hogy ma játsszon. Taktikai jellegű döntés volt, és nem is adtam más magyarázatot.”

Három védő

,,Csak egy támadó volt, és meg kellett nyitnunk a pályát, hogy fölényben lehessünk középen. Nehéz megtalálnunk azokat a passzokat, amikor alacsony védelmi vonallal játszanak. Hiányzik az, aki az utolsó passzokat adja.”

Ugyanaz a kezdő, mint a Szuperkupa-döntőben

,,Nincs szokásos kezdő. Úgy gondoltam, hogy az lesz a legjobb, ha négy középpályással játszunk, Baldéval a szélen. Úgy gondolom, hogy a Szuperkupa napján jól teljesítettek, és megérdemelték, hogy játszhassanak.”

Lewandowski

,,Volt két vagy három helyzete, de most inkább a csapatnak dolgozott. Nagyon örülök neki.”

Dembélé

,,Nagyon jók a beadásai mindkét lábával. Kívánom, hogy ilyen önbizalommal folytassa tovább, mert ezzel különbséget jelent számunkra.”

A védelem

,,Ez egy nagyon pozitív pont, de szerintem túl sok támadást vezetünk ahhoz, hogy sokat beszélhessünk a védelemről. Nem mondanám, hogy a Barça defenzív, épp ellenkezőleg; nagyon sok kockázatot vállalunk. Nagyon offenzívek vagyunk, de a védelemben is nagyszerű játékosaink vannak.”

Nincsenek sérültek

,,Az enyém a legjobb stáb a világon, tényleg, ezt teljes őszinteséggel mondom. Edzők, elemzők, erőnléti edzők, fiziók, orvosok, dietetikusok… Rendkívüli az a munka, amit ők végeznek. Ez a legjobb dolog, amivel rendelkezem edzőként.”

Raphinha

,,Nagyon fontos lesz, ahogy a minap is az volt. Nagyon hosszú a szezon, és még három versenysorozat van terítéken. Lesznek rotációk.”