Nehezen indult, gála lett belőle: Barça-Eibar 6-1

Messi négyet rúgott, Paulinho és Denis újra eredményes volt

Hozta az újabb kötelezõt a Barcelona és továbbra is a bajnokság élén marad a forduló után száz százalékos teljesítménnyel, miután 6-1-re verte otthon az egyébként veszélyesen játszó Eibart. A Barça egy gyengébb félidõt követõen a második játékrészben már hengerelt, Messi négyet rúgott és a rotáció is mûködött, mivel az eddig kevesebbet játszók is remek teljesítményt nyújtottak. A katalánok attraktívan játszottak támadásban, ami bíztató a jövõre nézve, az Eibar viszont kis szerencsével több gólt is szerezhetett volna – a védekezésen így finomhangolhat még bõven Valverde.

Jó formában várta a mérkõzést és a Camp Nouba látogató Eibart a Barcelona kedden este, a Real Madrid elleni Szuperkupa vereségek óta minden mérkõzését hozta a bajnokságban, így 12 pont mellett impozáns, 11-1-es gólkülönbséggel állt a tabella élén. A sûrû szeptember miatt a várakozásoknak megfelelõen Valverde mester rendesen belenyúlt a korábbi meccseken látott alapcsapatba, a kezdõben kapott helyet Mascherano és Digne is, illetve kezdõtagságot ért a Getafe ellen lõtt gólja Denis Suáreznek és Paulinhónak is. Luis Suárez csak a padon várt bevetésre, ezzel a döntésével Valverde pedig megmutatta, az uruguayi csatár sem kivétel a rotáció alól – kíváncsian várjuk, vajon Messire is sor kerül-e majd…

A múlt alapján egyébként minden adott volt, hogy folytatódjon a barcelonai gyõzelmi széria, hiszen az Eibar az utóbbi években pontot sem szerzett a Barça ellen, és több nagyarányú vereségbe is belefutott – Messi és Suárez együtt 14 gólt is szereztek ellenük az elmúlt 3 évben.

Valverde mérkõzés elõtti jóslata igaznak bizonyult, az Eibar magasan letámadta a Barcelonát, nem állt be védekezni és a 2. percben egy jó kiugratás után hamar gólt is szerezhetett volna: ter Stegennek kellett Enrich ziccerét hárítania és bár az átadás pillanata lesnek tûnt, a bíró megadta volna a gólt. A Barcelonában Denis játszott a bal támadó posztján, Messi pedig újra középen, de az elsõ negyedórában nem igazán forgott veszélyben az Eibar kapuja, kellett egy kis idõ Messiéknek, mire belemelegedtek és felvették a meccs ritmusát. Helyzetbe ugyan nem került a csapat, mivel az Eibar nagyon agresszívan játszott, mégis érkezett a vezetõ gól: Semedót ugratta ki Iniesta a 16-oson belül, a portugál hátvéd pedig gyorsabb volt ellenfelénél, megtolta a labdát, így csak buktatni tudták. A megítélt tizenegyest Messi magabiztosan értékesítette, 1-0, amivel már 6 gólos lett a bajnokságban.

A folytatásban sem dominált a Barcelona, de egyre többször tudott már az Eibar kapuja elé érni, Messinek voltak jó lövései, majd egy szögletbõl érkezett az újabb hazai találat: Denis ívelt az ötös vonalára, Paulinho pedig zseniálisan robbant be a védõk közé és fejelt a kapuba, 2-0, zsinórban másodszor eredményes a brazil. A szünetre megnyugtató, kétgólos elõnnyel ment a Barcelona, de bõven akadtak hibák a játékában, nem sikerült egyszer sem nyomás alá helyezni a vendég kaput, ráadásul Busquets és Denis is eladták egyszer-egyszer a labdát a hazai térfélen, amibõl könnyen gól lehetett volna. A második félidõ elején a barcelonai akciók Deulofeuról szóltak, a fiatal támadó többször is ígéretesen léphetett volna ki vagy passzolhatott volna társnak, de rendre rossz megoldásokat választott, cselekbe bonyolódott, így hiába látszott rajta az akarás, és a bizonyítási vágy, támadásban egyáltalán nem tudta segíteni a csapatot. A csapat ettõl függetlenül viszont jól pörgött, sokkal jobban, mint az elsõ félidõben, ez pedig látványos támadásokban és újabb gólokban mutatkozott meg – mintha egy másik csapat játszott volna a második játékrészben.

Elõször az 53. percben növelte elõnyét a Barça: egy gyors ellentámadásnál Mascherano passzát Paulinho nagyon okosan engedte el váratlanul, a labda így Messihez került, aki egy-az-egyben meg is verte védõjét, de a lövését hiába hárította bravúrral Dmitrovic, a kipattanót Denis Suárez kezelte le és vágta közelrõl a hálóba. Négy perccel késõbb szépített az Eibar: Piqué mögé sikerült a vendégeknek beívelniük a labdát, amire Enrich érkezett és tette egybõl a hálóba, 3-1! A szépítésre hamar válaszolt a Barça: egy rövidpasszos háromszögelés után Messi 16 méterrõl laposan gurította be a negyedik Barcelona gólt. A 62. perc egy óriási ter Stegen bravúrral indult, aki egy közeli Eibar lövést védett reflexbõl, majd az ellentámadásból újra büntetett a szétesõ vendégekkel szemben Messi: az argentin aranylabdás Paulinhóval kényszerítõzött, majd 3 védõ gyûrûjében, estében lõtte be a harmadik gólját, 5-1!

A második félidõre a mérkõzés elején látott, akadozó játék teljesen megváltozott, egyértelmû lett a Barça fölénye, felszabadultan, attraktívan játszott a csapat, több szép támadást is bemutatva. A meccset végül Messi újabb gólja zárta le – Vidallal kényszerítõzött egy gyors támadás végén –, amivel 6-1 lett a végeredmény, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyre lazábban védekezõ hazai játékosok mellett az Eibar is rúgott még 2 kapufát.

A találkozón nagyszerû teljesítményt nyújtott Paulinho és Semedo, védekezésben és támadásban is kiemelkedõek voltak mindketten, Denis is meghálálta a bizalmat Valverdének, de látványosan látszott szinte minden játékoson, hogy élvezik a játékot. Messi brutálisan termeli a gólokat, 5 meccsen már 9 gólos, ezzel toronymagasan vezeti a góllövõlistát. Hétvégén pedig jöhet a Girona és a 6/6!

FC Barcelona – Eibar 6-1 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
51.645 nézõ
Vezette:
Hernández Hernández

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Mascherano, Piqué, Digne, Busquets (Rakitic 65’), Paulinho, Iniesta (Sergi Roberto 63’), Denis Suárez, Deulofeu (Vidal 75’), Messi.

Eibar: Dmitrovic, Arbilla, Rodrigues de Oliveira, Gálvez, Juncá, Jordán Moreno, Escalante, Dani García (Rivera 77’), Capa (Pena 65’), Enrich (Charles 72’), Inui.

Sárga lapok: Capa 10’, Gálvez 80’.

Gólok: Messi 21’, 59’, 62’, 87’, Paulinho 38’, Denis 53’, ill. Enrich 57’.