El Clásico karácsonyi kiadás – Interjú a Madridom.hu-val

Esélylatolgatás a Clásico előtt madridi oldalról | Fókuszban a két rivális

A szombati El Clásicóra készülve bekopogtunk a Madridom.hu szerkesztőségébe, hogy felkérjük őket egy kis esélylatolgatásra az örökrangadó előtt, amit szerencsére örömmel elfogadtak. Sok kérdést tettünk fel, amikre kifejezetten érdekes válaszokat kaptunk: az örökrangadóra felvezető cikk első részében a Madridról lesz szó – gyenge pontok és erősségek a Realnál, Ronaldo teljesítménye és Aranylabdája, miben kéne változtatni a kereten és megkérdeztük azt is, mi kéne, hogy történjen ahhoz, hogy Zidane-t elküldjék… Jön tehát a madridi szerkesztőség közös véleménye, amit Docsa Gergő főszerkesztő foglalt össze nekünk. Első rész.

Kezdjük a legelején: a tavalyi szezon végén a Madrid első csapatként a történelemben meg tudta védeni a Bajnokok Ligája trófeáját, ráadásul duplázott is. Az öröm nyilvánvalóan nagy volt, de milyen volt a jövőkép a cardiffi döntő másnapján?

Őszintén szólva a Bajnokok Ligája címvédés egy olyan egyedülálló teljesítmény volt a csapat részéről, ami után sokan egy trófea nélküli következő szezont is aláírtunk volna. A Real Madridot persze a magas elvárásairól híres szurkolótábor jellemzi, így mindig többet és többet szeretnénk. A döntő másnapján szerintem bátran mondhatjuk, hogy egy emberként hittünk abban, hogy egy nyugodt nyárnak fogunk elébe nézni. Hiszen pénz van, sikerek vannak, nem történt edző csere, sok erősítésre nincs szükség, akire pedig égető szükségünk volt, a Real Madridban akar játszani, minden adott volt, hogy ott folytassuk a következő szezont, ahol abbahagytuk Cardiffban. Aztán eljött szeptember elseje… Bíztunk benne, hogy a nyáron nem lesz túlzottan megpiszkálva a keret, hiszen minden adott volt egy újabb sikeres szezonhoz. Nagy érvágás volt ezek után Morata és Mariano távozása, főleg annak fényében, hogy nem pótolta őket a csapat, és űr keletkezett a támadósorban. Benzema egész szezon során gyengélkedett tavaly, és látható volt, hogy a BBC nem tud tovább együtt létezni. Ennek ellenére Benzema két versenytársát is eladtuk, cserébe nem igazoltunk mögé komoly játékost, így ha Benzema nem játszhat, a helyét Borja Mayoral veheti át. Nagyon adta magát Mbappé megszerzése, azonban a PSG keresztülhúzta Perezék számításait, kár hogy ekkorra már mindkét saját nevelésű csatárunkról lemondtunk. Ezzel együtt is rég volt ilyen profi hozzáállása madridi elnökségnek, ezt leszámítva nem nagyon lehet panaszkodni a keret minőségére.

Kívülről úgy tűnik, hogy Florentino Pérez elnöksége alatt még sosem voltak ennyire fontosak a szakmai szempontok az átigazolásoknál, mint most, legalábbis erre enged következtetni az, hogy madridi kötődésű fiatalok, mint Vallejo, Marcos Llorrente, Achraf vagy Mayoral kerültek fel az első keretbe. Zidane mondja ki az utolsó szót az igazolásoknál?

Pérez projektje beérett, a korábbi gigaigazolások szépen lassan megteremtették azt a pénzügyi erőt és biztonságot a csapatnak, ami az elnök célja is volt. Az, hogy korábban mennyire volt az elnök kezében a döntés a csapat összeállítását illetően, nem lehet biztosan tudni, mindenesetre a klub eljutott egy olyan szintre, amikor már különösebb nyomás nélkül vissza lehet nyúlni az alapokhoz, és végre a házon belüli fiatal tehetségek is elkezdhetik bontogatni a szárnyaikat a felnőtt csapatban. Pérez remek üzletember, ezen felül pedig hatalmas madridista, és bármennyire is nem volt sokszor szimpatikus a ténykedése, az idő végül őt igazolta, most pedig talán kényelmes ütemben elindulhat egy projekt, ami a spanyol fiatalokra épít az aktuális EB/VB-sztárok helyett.

Theo és Dani Ceballos voltak azok az érkezők a nyáron, akikkel vélhetően mélységet akart adni a keretnek Zidane. Sikerült?

A középpályára minden évben ráfér némi frissítés, de Ceballos őszi perceit nézve jelenleg inkább a légkör megszokásáról, mintsem a keret mélységének megteremtéséről beszélhetünk. Ceballos a spanyol futball jövője, ez kétségtelen. Ha csak 20 percet, vagy még kevesebbet is kap, lehet látni minden megmozdulásán, hogy mekkora jövő áll előtte. Amennyiben a sérülések kerülni fogják, Kroos és Modric mögött elsősorban Kovacic fog alternálni a közeljövőben, de ha helyesen és jól menedzselik Ceballos útját, akkor megfelelően be tud illeszkedni, és alkalmanként pótolni tudja őket. Theo egy másik kérdés, ő tulajdonképpen egy olyan helyre érkezett, olyan pozícióban kellene bizonyítania, ahol szinte esélytelen a kezdőbe kerülnie. Korábban Coentrao volt Marcelo helyettese, sajnos a portugál alig volt használható az utóbbi években, ebből a szempontból pedig Theo mindenképp előrelépés. Még korai lenne megítélni, hiszen alig játszott végig 1-1 meccset. Az viszont biztos, hogy jobban lehet rá számítani, mint Coentraóra. A támadók terén kevésbé rózsás a helyzet. Morata és Mariano személyében két, a kapu előtt erőszakos játékost veszített a csapat, miközben sem létszámban, sem pedig minőségben nem sikerült pótolni őket. A keret mélysége ezért csak részlegesen megfelelő.

A Spanyol Szuperkupa-párharc után még a legoptimistábbak is csak arra számíthattak, hogy a Barça tudja majd a lépést tartani a Madriddal. Ezzel szemben nyolc pont a különbség a katalánok javára. Mi állhat a Madrid gyengébb teljesítménye mögött?

Egyrészről valahol törvényszerűnek érezheti az ember, hogy zsinórban két Bajnokok Ligája cím után telítődnek a játékosok, és a motivációjuk csökken. Az viszont a Real Madrid mércével rossznak nevezhető ősz során is látszódott, hogy ha ennek volt is szerepe a visszaesésben, inkább a szerencsefaktor és a támadósor koncentrációja az, ami sok esetben hiányzott a Realnak. Számos meccs ért úgy véget az ősszel, hogy hiába a 20-30 kialakított helyzet, ezeknek csak töredékét tudták pontosan befejezni a srácok, ez pedig sok esetben meg is bosszulta magát, és értékes pontok mentek el miatta.

Casemiro képességeit és a madridi csapatban betöltött fontos szerepét nem lehet megkérdőjelezni, ugyanakkor barcelonai szemmel – látva a Barça minőségben foghíjas középpályáját – különösen érdekes a horvát Mateo Kovačić mellékszerepe. Nincs esélye a horvátnak a kezdő tagságra az onnan vitathatatlanul kirobbanthatatlan Kroos és Modric mellett?

Nincs. Ha nincsenek túlhajtva, felesleges megbontani a Kroos-Modric középpályát. Úgy néz ki talán Zidane is felmérte, hogy a fizikai állapotuk lesz a tavasz egyik legfontosabb kérdése. Ha lehetősége volt rá, az utóbbi meccseken már 60-70. percben lehozta őket a pályáról. Korábban főleg Kroos szinte az összes mérkőzést a teljes játékidő végéig abszolválta. Jelenleg ezeket a perceket kaphatja meg a hosszú sérülésből visszatérő Kovacic. Ha a fiatal horvát türelmes lesz, fokozatosan a 33. életévét taposó Luka Modric helyét is átveheti, de ez nem most, és nem az egyik hétről a másikra fog megtörténni.

Sokat kritizálták az ősszel a Madrid védelmét, ugyanakkor a 11 bekapott gól (2017. 12. 14.) a Ligában nem kimagaslóan sok. Melyik csapatrésszel vagytok különösen elégedetlenek?

Ha egyetlen csapatrészt kell kiemelni, egyértelműen a támadókkal vagyunk elégedetlenek a leginkább. 15 meccsen 11 kapott gól egy Real Madridban mostanság nem meglepő statisztika, szinte alig van mérkőzés, amit sikerül kapott gól nélkül lehozni, ezek többnyire pillanatnyi figyelmetlenségekből születnek. Ami igazán szembetűnő az inkább az, hogy a támadósor mennyire nem hatékony az utóbbi hónapokban, és ezeket a kapott gólokat nem mindig tudják kompenzálni. Jelenleg a támadók hagyják a legtöbb kívánnivalót maguk után, de a szereplésükre nagy hatással volt Cristiano szezon eleji eltiltása és Gareth Bale folyamatos kiesése is. Tavaszra remélhetőleg ők is elkapják a fonalat, erre már vannak is biztató jelek az utóbbi hetekben, de inkább nyugtával dicsérjük a napot.

Ha nem sikerülne orvosolni a problémákat, és a szezont esetleg trófea nélkül zárná a Madrid, továbbra is a fiatalabbak, tehát Kovačić, Ceballos vagy Theo mellett tenné le a vezetőség a voksát?

Minden bizonnyal igen. Úgy érezzük, hogy hiába Pérez remekül beérett stratégiája, neki már csak ez az egyetlen kapaszkodója a Real Madrid elnöki székében. Ha a bajnokság-kupa-Bajnokok Ligája hármasból egyetlen trófea sem kerül a Bernabéuba, akkor is ki kell tartani az irány mellett, amit idén is képvisel a Madrid, és folytatni kell a fiatalok beépítését a csapatba. Nem lehet elkezdeni ész nélkül megbontani a csapatot, és az elmúlt néhány átigazolási szezon alapján úgy fest Pérez is felismerte, hogy innentől a tudatos építkezésé kell legyen a főszerep.

Van esély arra, hogy Zidane mestert elküldjék már a szezon közben? Ha igen, minek kell ehhez bekövetkeznie?

Florentino Perez elnöklése alatt erre a kérdésre nem lehet egyértelmű nemleges választ adni. Mindig fennáll a veszélye annak, hogy az aktuális edző vigye el a balhét. Ancelotti elküldését, majd Benítezzel való helyettesítését sem gondolta volna komolyan épeszű ember, aztán tudjuk jól hogy mindezek ellenére mégis mi történt. Zidane elküldését persze nem lehetne egy frappáns “Nem tudom, miért” válasszal megindokolni, ahogyan az történt Ancelotti esetében is. Zidane történelmet írt mihelyst bedobták a mélyvízbe. Nagyon komoly mélyrepülést kellene bemutatni ahhoz, hogy reálissá váljon a menesztés kérdése, de remélhetőleg persze ilyesmi meg sem fordul a fejekben.

Nemrég kisorsolták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosításait. Madrid – PSG. Mi a véleményetek, esélyek?

Nehéz megítélni a PSG erejét. Tavaly lefocizták a Barcát, aztán nyert helyzetből képesek voltak kiesni. Nem játszanak komoly mérkőzéseket komoly ellenfelekkel, így pedig nehéz lesz felkészülniük egy korszakos Real Madrid elleni párharcra. Kemény összecsapások lesznek, a PSG kerete jelenleg az egyik legerősebb, a támadósoruk pedig kifejezetten hatékonyan teszi a dolgát. Más kérdés, hogy a francia bajnokságból érkezve mennyire lesz egyszerű nekik felvenni az európai ritmust februárban és márciusban. Nem szabad lenézni a párizsiakat, mert erősen bennük van a potenciál a továbbjutásra, de ha Zidane és csapata összpontosítanak mindkét mérkőzésen, rutinból behúzzák a továbbjutást, egyszerűen azért, mert jobb csapata van a Real Madridnak. Mindenesetre ez lesz az igazi erőfelmérő a párizsiaknak, kíváncsian várjuk, hogy fognak muzsikálni a Zidane-gárdával szemben. Na persze addigra már nem lesz elég, ha csak minden huszadik ziccerünkből születik gól…

Cristiano Ronaldo mellett természetesen nem mehetünk el szó nélkül. Mi a véleményetek az Aranylabdájáról, vagyis hogyan értékelitek a 2017-es évben mutatott teljesítményét?

Cristiano Ronaldo a 2016/2017-es szezon tavaszáért kapta meg az ötödik Aranylabdáját, ez egyértelmű, és sokan vitatkoznak is vele, hogy ennyi vajon elég lehet-e egy ilyen neves elismerés bezsebeléséhez. A negyeddöntőben a Bayern München ellen két meccsen ötöt rúgott, az elődöntőben az Atlético Madrid ellen hármat, a Juventus elleni döntőben pedig két gólt szerzett, kis túlzással egymaga elintézte a címvédést a csapatnak. Ami minket illet, teljesen megérdemelten kapta meg az Aranylabdát, hiszen egyéni szinten kiemelkedőt nyújtott, vezér volt a klubfutballban és a Real Madridban az előző szezonban. Az ősz a bajnokságban eddig szóra sem érdemes, az eltiltás rendesen kizökkentette őt, viszont a Bajnokok Ligájában ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, így a naptári évet tekintve is megérdemelt ebből a szempontból a díj. Ismerve a természetét félő, hogy a kevés bajnoki gól miatt makacsul játszani akar majd minden fordulóban, de reméljük ezt félre tudja tenni, és vállalja a cserepadot is néhányszor, hogy kipihenten fordulhasson rá a tavaszra.

A portugál kapcsán még egy kérdés: milyen a megítélése a támadónak a madridi ikonok között? Van azon a szinten, mint például Iker Casillas vagy Raúl González?

Cristiano Ronaldo kicsit más, nem hasonlítanánk össze őket ilyen szempontból. Már most legendává nőtt a Real Madridban, hiszen minden létező rekordot megdönt ebben a csapatban. A munkamorálja és kitartása vitathatatlan, ahogyan az is, hogy nagyon szereti ezt a csapatot. Cristiano egy klubikon, a maga sajátos módján, és képes lehet még szintet lépni innen is. Ha félre tudja tenni a maximalizmusát (ami valljuk be, az ő esetében kifejezetten nehéz), idővel vállalja a korából adódó fizikai korlátokkal járó egyre kevesebb játékot, és végül a Real Madridból vonul vissza büszkeséggel, akkor abszolút klubikon lehet belőle azok szemében is, akik egyelőre kételkednek ebben a státuszában.

Ha már madridi ikonok, Sergio Ramost szintén ide lehet már sorolni. Az ő személyiségéről mi a véleményetek? Itt természetesen nem a képességeire gondolunk, mert azok vitathatatlanok, hanem inkább a pályán mutatott magatartására.

Példaértékű amit Ramos művel, mind a pályán, mind pedig azon kívül. Nehezen tudnánk elképzelni most olyan embert, akinél jobb helyen lehetne a Real Madrid csapatkapitányi karszalagja, a létező legjobb kapitány.

Ha rajtatok múlna, mit változtatnátok a csapat keretén, hol van szükség erősítésre, tehát hol van a Madrid gyenge pontja idén?

A góllövéssel volt idén a legtöbb problémánk. Rengeteg helyzetet alakítottunk ki, egy szezonra elegendő ziccert hagyunk ki egy-egy hónap alatt. Ronaldo a tavaszra pihen, Benzema pedig nem tudja magára vállalni a góllövést, így egy gyors támadóra lett volna szükség a nyáron, aki gólt is tudna lőni, amikor senki másnak nem megy. Sokan beszélnek arról, hogy a Real Madridnak kapusra lenne szüksége, de jelenleg van ennél nagyobb problémája is a csapatnak, a gyenge pont egyértelműen a támadósorban van. Egy lendületes és (a szó pozitív értelmében) erőszakos játékos kellene előre.

Az interjú második felében a Barcelonáról és a szombati mérkőzésről olvashattok majd.