Ki lehet kapni… de nem az Espanyol ellen: 1-1

Piqué fejese döntetlenre mentette a városi derbit

A Barça megszenvedett a Cornellában az Espanyol ellen vasárnap délután a Liga 22. fordulójában, a második félidőben hátrányba is került, de Gerard Piqué fejesgólja végül döntetlent ért. A katalán csapat így megőrizte veretlenségét a bajnokságban, de az előnye kicsit csökkenhet a riválisokkal szemben.

Bőven benne volt a pakliban, hogy a Barcelonának nem lesz könnyű mérkőzése az Espanyol ellen, mely hagyományosan ért ahhoz, hogy hogyan tegye tönkre a mérkőzéseket, hogyan ne alakuljon ki igazi játék. Ezúttal ráadásul Ernesto Valverde erőteljes rotációval kezdett: nem játszott Messi, Alba, Sergi Roberto és Rakitic sem, kezdett viszont Alcácer Suárezzel párban, mögöttük Iniesta és Coutinho irányítottak, és játszott Busquets is. A rendhagyó felállás sem segített a Barçának, és azt is el kell ismerni, hogy az Espanyol védekezése is remek volt. Ezen felül csak hab volt a tortán, hogy a második félidőre a pálya talaja is teljesen felázott a sok esőtől, és a tócsák között egyre nehezebb volt futballozni.

A fentiek okán nem hozott magas színvonalú játékot a derbi, ahol a Barcelona bár jobban kezdett, és veszélyesebb volt, alapvetően kiegyenlített erők küzdelmét hozta a találkozó. Nem volt sok helyzet egyik oldalon sem, de mindkét csapatnak volt esélye, hogy megszerezze a vezetést. A hazai oldalon Baptistao állt a legközelebb ehhez, a Barcelona részéről pedig Coutinho találta el gyönyörűen a felső lécet a tizenhatosról.

Az Espanyol rendezetten védekezett, nem engedte játszani a Barcelonát, mely erősen megérezte Messi hiányát, Suárez és Alcácer alig jutottak veszélyesebb helyzetekbe, mert el sem jutott hozzájuk a játékszer. A második félidőre pedig még rosszabbá vált a helyzet, mert bár beállt Messi és Sergi Roberto is, a pálya talaja közelített a focira alkalmatlan kategóriához.

Az Espanyol azonban a 67. percben Gerard Moreno fejesével megszerezte a vezetést: Sergio García beadásáról lekésett Digne, az élesen középre lőtt labdáról pedig Piqué, így a csatár tisztán fejelhetett, és Ter Stegen is csak beleérni tudott a labdába.

A Barcelona azonban ezúttal sem adta föl, küzdött ugyanúgy, mintha szoros lenne a bajnokság, időközben pedig beállt csereként Jordi Alba is. A 83. percben egy baloldalról beívelt szabadrúgásra kiválóan ugrott fel Piqué, és közelről ő is védhetetlenül fejelt Diego López kapujába – a kapus itt is csak hozzáérni tudott a labdához. Az egyenlítés tényén felül az pedig csak hab volt a tortán, hogy pont az a Piqué szerezte az egyenlítő gólt, akit különösen nem kedvel az Espanyol közönsége – és nem is ok nélkül.

A vége így 1-1, ami a bajnokság állását figyelembe véve elfogadható eredmény, különösen azért, mert az Espanyol nem állt messze tőle, hogy ismét legyőzze a Barcelonát hazai pályán, de ezt sikerült megakadályozni.

Leginkább azonban annak lehet örülni, hogy ebben a szezonban már nem rendeznek több Barcelona – Espanyol meccset, mert a szurkolók számára több látványosságot tartogat, ha bármelyik másik ellenféllel kell találkoznia a Barcelonának, semmint az Espanyollal.

RCD Espanyol – FC Barcelona:
Barcelona, RCDE Stadion
23.827 néző
Vezette: Jesús Gil

Espanyol: Diego López, M. Navarrov (Javi López, 75′), David López, Naldo, Aarón, Víctor Sánchez, Darder, Jurado (Sergio García, 60′), Granero, Baptistao (C. Sánchez, 85′) és Gerard Moreno

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo (Sergi Roberto, 58′), Piqué, Umtiti, Digne (Alba, 74′), Busquets, Paulinho, Iniesta, Coutinho,Alcácer (Messi, 58′) és Luis Suárez

Gólok: 1-0, Gerard Moreno (67′); 1-1, Piqué (83′).