Valverde: „Attól függ a jövőm, hogyan alakul a szezon”

"Ha nyersz, mindenki boldog, ha nem, vérdíjat tűznek ki a fejedre"

Az újév első sajtótájékoztatóját tartotta Ernesto Valverde szombat délután a Getafe elleni mérkőzés felvezetéseként. Az ellenfélen, a sérülteken túl a legizgalmasabb kérdés a spanyol mester jövője volt, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy maradni fog újabb egy évre. Ezzel kapcsolatban Valverde egyelőre kitérő választ adott, de azt egyértelműen ki lehetett hallani a szavaiból, hogy ha rosszul mennek a dolgok tavasszal, nem fogja folytatni Barcelonában.

A getafei erőd – 13 góllal a második legkevesebbet kapták a szezonban

„A Getafe egy remek rivális arra, hogy elkezdjük az évet, mert a meccs sokat fog követelni tőlünk. De ezzel tisztában vagyunk. Tudjuk és emlékszünk rá, mi történt velünk az elmúlt évben. [Otthon egy 0-0, idegenben egy hajrában megfordított győzelem – a szerk.] Itt megszenvedtünk a győzelemért, otthon pedig nem is nyertünk. Most az európai kupaindulásért harcolnak, kemény, kellemetlen ellenfelek lesznek.”

Milyen meccsre számít?

„A kulcs az lesz, hogy mi játsszuk a játékunkat és ne hagyjuk, hogy belekényszerítsenek minket abba, amit ők akarnak. Jó ellenfél, nagy erőbedobásra fog késztetni minket.”

A jövője a Barcelonánál?

„Él a szerződésem a klubbal és az is igaz, hogy 2+1 év van benne és a szezon végén el kell döntenünk, hogy együtt folytatjuk vagy sem. Ezt későbbre fogjuk hagyni, attól függ, hogyan megy a szezon, meglátjuk. Még nem vagyunk a szezon felénél. Ha jól mennek a dolgok, mindenki boldog. De ha az van, hogy nem nyersz, ahogy az megtörtént velünk már, vérdíjat tűznek ki a fejedre. Meglátjuk hogy alakulnak a dolgok, de még él a szerződésem a klubbal.”

Az opcionális harmadik év

„Nem csak az én döntésem lesz. Van egy szerződésünk és mindkét felet megilleti a tisztelet. A szezon során majd megállunk és meglátjuk, hogyan alakul ez a második év. Egyelőre jók a jelek.”

Tervezi már a 2019-20-as szezont?

„Előre tekintünk már az előszezonra is, így igen, abszolút tervezem. Azért vagyok itt, hogy végezzem a dolgom.”

A sűrű január és a sérültek állapota

„Van egy párharc előttünk a kupában, amin még nem tudjuk, hogy túljutunk-e. Megpróbáljuk és számítunk majd a B csapat játékosaira is. Sergi Roberto felépült, Malcom szintén, és úgy néz ki, Umititi is játszhat ebben a hónapban, valamint Vermaelen is. Samperről nincs újabb hírem.”

Umtiti állapota

„Nem tudom, hogy biztosan felépül-e a januárban. A sajtótájékoztatón mindent szó szerint vesz mindenki. Meglátjuk a következő hetekben, hogy el tud-e kezdeni edzeni. Optimista vagyok, jó hangulatban látom őt, de majd meglátjuk, mi lesz.”

Januári erősítések?

„Nem szentelek ennek túl nagy figyelmet. Tudom, hogy egy olyan klub vagyunk, amelyiknek nyitottnak kell lennie rá, hogy erősödjön, de én a saját játékosaimra koncentrálok.”

Murillo

„Nagyon jó állapotban látom. Ahogy telik az idő, még jobb lesz. Az a tervünk, hogy mielőbb rendelkezésre álljon. Van egy meccsünk holnap és egy csütörtökön, és az, hogy a bajnokságban játszott eddig is, garanciát jelent [hogy beválik]. A legjobbakat reméljük vele kapcsolatban.”

A Real Madrid kiszáll a bajnoki versenyfutásból?

„Tartom, amit mondtam korábban is. Most és a szezon hátralévő részére is úgy tekintünk rájuk, mint a bajnoki cím egyik esélyesére. Néha úgy tűnik, nagyok a különbségek, de nem azok. Most két és fél meccs. Idén szorosabb a liga, mint az elmúlt években. Sok olvasata van ennek, hogy az élen lévők szúrják el, vagy az alsóbb csapatok erősebbek. A nézőknek biztosan jobb, hogy vannak alternatívák, de számunkra minden jó, amíg elsők vagyunk.”

Vannak, akik csak január másodikán érkeztek vissza az ünnepekről

„Mindenki rendben megérkezett, nekik is ugyanannyi esélyük van a játékra, mint azoknak, akik december 31-én tértek vissza.”

Videót készíteni, mint ahogy Griezmann tette, ha marad a klubnál? 

„Nagyon rossz színész vagyok, minden látszódna az első pillanatban.”

***

Már tele vagy  Barçás tárgyakkal és azt gondolod, nem tudunk újat mutatni? Ezekkel a termékekkel talán még meg tudunk lepni. Siess, hogy ne maradj le róla!