Tökéletes játék, fenomenális Messi: 1-4-es győzelem a Betis ellen

Messi mesterhármas, 10 pont előny az Atletico előtt

A várakozásokkal ellentétben végül rendkívül sima meccsen hozta el a három pontot a Betis otthonából a Barcelona a bajnokság 28. fordulójában, miután Messi mesterhármasával és Suárez góljával 4-1-re sikerült nyernie. Valverde húzása Vidal csapatba állításával tökéletesen bejött, a csapat a labdabirtoklást többször is feladva játszott kiváló meccset: védekezésben teljesen elfojtották a Betis erényeit, támadásban pedig elsősorban az ismét zseniális Messinek köszönhetően könyörtelenül kihasználták az adódó lehetőségeket. A Barça a győzelemmel már 10 ponttal előzi a tabella élén a riválisokat, a tavaszi hajrára így kényelmes helyzetben vághat neki majd a válogatott szünet után.

Bár nem szokása, egy nagyobb meglepetéssel azért készült a Betis ellen Ernesto Valverde, hiszen Dembélé hiányában sem tette a kezdőbe Phillippe Coutinhót, ahogy azt előzetesen várni lehetett és Malcom sem kapott lehetőséget (ez mondjuk nem meglepetés), hanem Arturo Vidalra esett végül a választása. Roberto volt újra a jobbhátvéd, Lenglet pedig továbbra is élvezi a bizalmat, hiszen meccsről-meccsre stabil pont hátul, így Umtitinek egyelőre továbbra is a kispad jut felépülése után.

Valverde taktikája Vidal kezdőbe állításával egyértelműen az volt, hogy támadásban a középpályán könnyebben tudjon létszámfölényt kialakítani a csapat Messi visszalépéseivel és a Betis letámadását ki tudják passzolni. A chilei ráadásul védekezésben igazán hasznos, a Betis labdatartásra épülő játékának elrontásában és a hazai védők letámadásában pedig már a mérkőzés elejétől kezdve nagyon aktívan kivette a részét. A Barça letámadása csapatszinten is nagyon jól működött, többször is sikerült jó helyzetben labdát szerezni az ellenfél térfelén, de a vezetés megszerzése viszonylag váratlanul érkezett a 16. percben. A Betis már többször odaért ter Stegen kapuja elé az első negyedórában (és rontotta el az ígéretes lehetőségeket az akció végén), a Barcelona ugyanakkor egy szabadrúgásból próbálkozhatott egyáltalán először kapura lövéssel, de ez máris gól lett: a labda mögé Messi állt oda és hihetetlen precizitással lőtte ki a hosszú felső sarkot, 0-1!


A letámadás mindkét csapat játékának alapeleme volt

A csapat taktikája tökéletesen működött, mert ugyan a labda kivételesen a Betisnél volt többet (a félidő végére 56-44% arányban és ez megmaradt a meccs végére is) és próbálkoztak fogást találni a Barcelonán, Piquéék védekezése viszont az elmúlt hetekhez hasonlóan nagyon stabil volt és nem nagyon engedték lövésig a hazai játékosokat – Tellónak és Jesének volt csak 1-1 nagyobb lehetősége az első félidőben. Támadásban pedig rendkívül direkt volt a csapat, labdatartás helyett sokszor 1-2 passzból már támadták a kaput, ami nem igazán a Barça-stílus, de a Betis játéka ellen tökéletes ellenszernek bizonyult. A 40. percben néhány gyors passz után Suárez óriási ziccerben törte el a labdát, a félidő vége előtt viszont egy labdaszerzés utáni gyors akcióval sikerült újabb gólt szerezni: Suárez pazar labdát sarkazott Messi elé, aki 3 védő és a kapus szorításában duplázta meg az előnyt, 0-2!

A fordulás után a Betis megpróbált egy fokkal nagyobb fordulatra kapcsolni és még agresszívabban (le)támadni, hiszen sok vesztenivalója már nem volt, de az áttörést nem sikerült elérnie, képtelen volt ziccerig játszani helyzeteket, átlövésekkel pedig elvétve próbálkoztak csak – erdménytelenül. A túloldalon viszont jöttek Suárez percei és egy újabb gól, amivel a Barcelona gyakorlatilag eldöntötte a találkozót: az uruguayi támadó előbb a 60. percben hagyott ki egy újabb hatalmas ziccert, miután Bartrától kapott egy ajándék labdát, három perccel később viszont egy csodálatos egyéni szólót követően, három embert is kicselezve lőtte be végre a gólját, 0-3!

A hátralévő szűk félóra úgy nézett ki, hogy könnyed és jobbára unalmas labdázgatásba fog fulladni, ám a Betis cseréi végül összehoztak egy szépítő gólt, ami változtathatott volna a helyzeten: Tello centerzése után Alba nem tudott felszabadítani, Loren pedig egy lekészített labdát tekert a kapuba, 1-3! A nagy feltámadásra azonban nem kerülhetett sor, Messi ugyanis egészen ihletett formában játszott és végül egy csodálatos góllal lőtte meg a mesterhármasát és zárta le a meccset: Rakitic készített le neki a 16-os vonalánál, ahonnan egészen kivételes bokamozdulattal emelte át Pau Lopezt, 1-4. Az argentin ezúttal is a Barça legjobbja volt, ráadásul a mérkőzés végén még egy kapufát is lőtt – nem csoda, hogy még a hazai közönség is az ő nevét skandálta…

A Barcelona a megszerzett három ponttal úgy mehet el a válogatott szünetre, hogy 10 fordulóval a bajnokság vége előtt 10 ponttal vezet a fordulóban vereséget szenvedő Atletico Madrid előtt – innen már nagyon nehéz lesz elveszteni a bajnoki címet. A csapat öröme végül mégsem lehetett teljes, Suárez ugyanis nem tudta befejezni a meccset és ezen a ponton érdemes Valverdét is elővenni egy pillanatra: a Barça mesterének taktikája pazarul sült el a mérkőzésen, a csapat szinte tökéletes meccset játszott, de háromgólos előnyben Coutinho és Aleña cseréjét sokkal előbb meg kellett volna lépnie… A nem teljesen egészséges Dembélé pályára küldése a Lyon ellen végül sokba került, reméljük, Suárez pályán hagyását olcsóbban megússza majd a csapat, de a potenciális sérülésen túl a második sor önbizalmának növelését sem segíti az, ha csak perceket kap akármelyikük is. Az utolsó félóra tökéletes terep lehetett volna egy kicsit felvenni a meccsritmust nem csak Coutinhónak vagy Aleñának, hanem akár Malcomnak is, Valverde azonban valamiért nem bízik bennük eléggé. Veszélyes játék ez a részéről, mert így egyáltalán nem lesz meglepetés, ha egy kiélezett meccsszituációban, amikor igazán szükség lenne egy kis pluszra, nem fognak tudni előlépni és lendíteni egyet a csapat teljesítményén. Persze lehet, hogy Valverdének erre is van egy terve…

Real Betis – FC Barcelona: 1-4 (0-2)
Sevilla, Benito Villamarín
54.172 néző
Vezette: Burgos Bengoetxea

Real Betis: Pau López – Mandi, Sidnei, Bartra – Tello, Lo Celso (Lainez 68’), Carvalho (Loren 75’), Guardado – Canales, Joaquín (Emerson 67’), Jesé.

FC Barcelona: Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic (Aleña 88’), Arthur (Semedo 64’) – Vidal, Messi, Suárez (Coutinho 89’).

Gólok: Loren 82’, ill. Messi 18’, 45’, 85’, Suárez 63’.

Sárga lapok: Guardado 16’, Lenglet 52’, Semdoo 67’

A mérkőzés statisztikái: whoscored.com

***

Kivételesen puha, 100% organikus pamut alapanyag, három választható szín, és egy egyedi minta, ami mindig aktuális marad! Rendelj most!