Új sztár van születőben; Ansu Fati: 5-2

A Barcelona simán győzött a Valencia ellen a Liga 4. fordulójában, Ansu Fati berobbanása megállíthatatlannak tűnik, Suárez most is azonnal hozta a gólokat, Valverde edző pedig közelebb kerülhetett az ideális középpályás sorhoz.

Az is szembetűnő, milyen nagy a teljesítménybeli különbség a csapat idegenbeli és hazai produkciói között, ennek ki kellene simulnia a jövőben, ha valami komolyat szeretne elérni a Barcelona idén. De a Valencia ellen mindenki ünnepelhetett, hála néhány jó teljesítménynek és edzői döntésnek. Ansu Fati kezdhetett 16 évesen – életében először – a Barcelona felnőtt csapatában, 6 perc alatt lőtt egy gólt és adott egy nem mindennapos gólpasszt. És kezdő volt mögötte Arthur és De Jong, megint mögöttük Busquets-el, akik így hárman majd’ minden olyan erény birtokában vannak, ami szükséges a Barcelona középpályáján.

De Jong most előrébb toltan játszott, és ment neki. Előbb adott egy gólpasszt Ansu Fatinak, majd éppen ő robbant be a 16 éves támadó beadására és lőtt a hálóba. Fatinak ez volt talán a legnagyobb pillanata  – ahogyan elment Garay mellett, majd középre is adott -, bár ezt követően is számos megmozdulásával jelezte: nem valószínű, hogy megáll ott, hogy debütálhatott a Barcelonában. De Jong mellett Arthurnak és Busquets-nek is bőven jár a dicséret, nagyon jól kézben tartották a meccset.

A Valencia bár tudott szépíteni, azért nem hozta azt a folyamatosságot a játékával, mint még Marcelino edzővel, a Barcelona pedig uralta a játékot szinte folyamatosan.

A második félidőben Griezmann lövésénél hibázott a Camp Nouba visszatérő Cillessen, a kapufára ügyetlenkedett labdára pedig előbb csapott le Piqué, mint ő. Ezzel lett 3-1, a negyedik és az ötödik gól pedig az Ansu Fatit a 60. percben váltó Luis Suárez műve volt. Fatit ugyanis aránylag hamar hozta le Valverde, a fiatal megkapta a jól megérdemelt ovációját a Camp Noutól, Suárez pedig a maga profizmusával a második labdaérintésére lőtt egy nagyon szép gólt, később aztán duplázni is tudott.

Akinek nem sikerült igazán az este – az igyekezete ellenére – , az Griezmann volt, mert, hogy Fati és Suárez elvitték a show-t. Végül a Valencia szépített ugyan, de az összképe nem volt fényes. Ez a Barcelona meccse volt Messi nélkül is, a folytatás lesz nagyon izgalmas Dortmundban és Granadában.

FC Barcelona – Valencia CF: 5-2 (2-1)
Barcelona, Camp Nou
81.617 néző (ebből 33-an a Penya Blaugrana Budapest tagjaiként)
Vezette: Sánchez Martínez

FC Barcelona: ter Stegen; Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba; Busquets, Arthur (Arturo Vidal 72′), De Jong (Rakitic 70′); Carles Pérez, Griezmann és Ansu Fati (Suárez 60′).

Valencia: Cillessen, Wass, Garay, Paulista, Gayà; Parejo, Coquelin, Ferran Torres (Kang in 67′), Guedes (Cheryshev 67′), Gameiro y Rodrigo (Maxi Gómez 82′)

Gólok: 1-0, Ansu Fati, min 2. 2-0, De Jong, min 7. 2-1, Gameiro, min 27. 3-1, Piqué, min 51. 4-1, Suárez, min 61. 5-1, Suárez, min 82. 5-2, Maxi Gómez, min 92.