Megérdemelt siker az Eibar ellen, formálódóban az MSG: 0-3

A támadóhármas góljaival végül magabiztos három pont | Stabil csapatjáték

Az FC Barcelona együttese 3-0-ra legyőzte idegenben az Eibar csapatát az Ipurua stadionban szombat kora délután a La Liga kilencedik játéknapján. A katalánok sikere megérdemelt, és noha a hazaiakat dicsérni lehet az intenzitásuk és bátor játékuk miatt, összességében nem forgott veszélyben a Barça győzelme, melynek a góljait Griezmann, Suárez és Messi szerezték. 

Valverde kezdőcsapata összességében nem volt váratlan, ha figyelembe vesszük, hogy a tréner előszeretettel bízik a már kipróbált játékosaiban. Ennek következtében a tény, hogy Umtiti és Alba a sérülésük után rögtön a kezdőcsapatban találták magukat a sérülések és eltiltások közepette, nem volt nagy meglepetés. A jobb oldalon ezúttal Sergi Roberto kezdett, míg jó hír volt, hogy az utóbbi hetekben fájdalmakkal küzdő Leo Messi végig tudta játszani a találkozót – ellentétben a spanyol labdarúgóval, akit a szünetben le kellett  cserélni térdsérülés miatt. A helyére a portugál Semedo érkezett a pályára.

A mérkőzés végig jó iramú volt, és az már az első percekben látszott, hogy a Barcelona ezúttal nem kezdi álmosan a meccset. A katalánok előtt ugyan hatalmas lehetőségek nem adódtak, de viszonylag könnyedén értek el az Eibar tizenhatosáig, és játszották át a hazaiak magasra feltolt, a középpálya közepét szűkítő védekezését. A hazaiak főként a letámadásukkal tudták megszorongatni a katalánokat, ám a Barça vélhetően erre is készült, és inkább felküldte a játékszert Luis Suárez felé, mintsem mindenáron laposan hozza ki a labdát ter Stegentől.

Az első gól is ebből született, amikor is Lenglet ugratta ki a honfitárs Griezmannt, akinek a védője elcsúszott, a francia klasszis pedig ilyeneket nem szokott elhibázni. 0-1, Dmitrovic ugyan még beleért, de a labda a kapufáról így is a hálóba jutott. A hazaiak ezután sem találták az ellenszert a katalánok stabilitására, ám a vendégek sem alakították ki futószalagon a helyzeteket, és az első félidőben a gólon kívül csupán Messi ziccerét jegyezhettük fel, az argentin viszont ekkor rossz megoldást választott, így Dmitrovic kapus el tudta még pöckölni a labdát. Ezen felül ellenben nem volt különösebb gólhelyzete a Barcelonának.

 

 

A második félidőt határozottan kezdte a Barça, érezhetően nem akart belealudni a mérkőzésbe, és ugyan a 49. percben még csak egy lesgólt sikerült elérnie Suárez révén, ám az 57. minutumban már nem volt kegyelem. 0-2, az ‘MSG’ játszott össze, a végén Messi gurított közelről a kapuba. Továbbra sem biztos, hogy Griezmann teljességgel ki tud majd bontakozni a bal oldalról indulva, de ez az összecsapás már sokkal ígéretesebb volt, mint a korábbiak, és mind beindulásokkal, mind összjátékokkal hasznos eleme volt a gépezetnek a francia csatár. Ráadásul kevés szó esik róla, de ki kell emelni: hihetetlen védekező munkát végez, olykor egészen a saját tizenhatosán belül fogja az ellenfelet.

Mendilibar próbált  cserélni, és megkísérelte támadóbbá tenni az együttesét, ám a terve mindössze néhány perc után meghiúsult. 0-3, a 66. percben Luis Suárez lezárta a találkozót, miután Messi önzetlen módon kiszolgálta őt ziccerben. Ez a találat is ékes példája volt annak, hogy hiába volt bátor az Eibar, ez a szimpatikus hozzáállás hatékonysággal nem párosult, és a Barça számos esetben megtalálta az utat a hazai kapu felé a védelmi vonalakat átjátszva. Valverde ezután cserélt, érkezett előbb Vidal a brazil Arthur helyére, majd Rakitic a holland Frenkie de Jong helyére, és ugyan Luis Suárez lábában még benne maradt egy gól, a hátralévő időben különösebb dolgok már nem történtek.

A Barcelona nem tündökölt, de irányította a játékot, nem engedélyezett helyzeteket az ellenfelének, a támadójátéka pedig eléggé gyors és kreatív volt ahhoz, hogy magabiztosan nyerjen. Mindez pedig értékelendő – pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a válogatott játéknapok után sosem könnyű felvenni a ritmust. Folytatás a hét közepén Prágában, majd kisebb pihenő következik az elhalasztott Klasszikus miatt.

Eibar – FC Barcelona: 0-3 ( 0-1 )
Eibar, Ipurua
7.295 néző
Vezette: Mario Melero López

Eibar: Dmitrovic; De Blasis, Paulo Oliveira, Arbilla, Cote; Orellana, Pape Diop, Sergio Álvarez, Pedro León (63. Edu Expósito); Sergi Enrich (71. Inui), Charles (79. Kike García).

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto (46. Semedo), Umtiti, Lenglet, Jordi Alba; De Jong (79. Rakitic), Busquets, Arthur (71. Arturo Vidal); Messi, Suárez, Griezmann.

Gólok: 0-1, Griezmann (13′); 0-2, Messi (57′); 0-3, Luis Suárez (66′).