Messi parádé és könnyed, 5-1-es siker a Valladolid ellen

Messi: két gól, két assziszt | A Valladolid nem volt ellenfél

Nem bizonyult túl nehéz ellenfélnek a Valladolid a Camp Nouban, a Messi vezette Barcelona ugyanis sima, 5-1-es győzelmet aratott ellenük a bajnokság 11. fordulójában. A sikerben a csapatkapitány Messi főszerepet játszott, két gólt és két gólpasszt osztott ki és zseniálisan játszott.

A hétvégi elmaradt Clásico miatt bőven volt ideje készülni a Valladolid elleni mérkőzésre Ernesto Valverdének és a csapatnak, elemezni és javítanivaló pedig volt is a játékot illetően és egy önbizalomnövelő produkciót is nagyon vártunk már, mert egy hete a Bajnokok Ligájában egy érthetetlenül gyenge második félidőt hozott a csapat, amivel épp csak megnyerte a mérkőzést a Slavia ellen.

A kezdésre nem is lehetett panasza a szurkolóknak, maximum azoknak, akik a büfében ragadtak az első percekre, mert ők lemaradtak a vezető gólról: az első (kis)szöglet utáni Messi beadás nem talált célt, de a védők pont Lenglet-hez fejelték a labdát, aki kapásból a kapuba lőtt, 1-0! A Valladolid a hátrány ellenére mélyen a saját térfelén állt fel és hagyta játszani a Barcelonát, de aztán néhány kontrából sikerült felérnie a hazai kapuig, egy kierőszakolt szabadrúgás után pedig hamar ki is egyenlített: az élesen kapu elé lőtt labdát ter Stegen pont Kiko elé tenyerelte, aki közelről bepasszolta azt, 1-1!

Mindkét csapat nagyon szépen bánt a helyzeteivel, hiszen gyakorlatilag az első kapura tartó lehetőségekből gól lett, ez pedig nem nagyon változott a folytatásra sem: a Barcelona szépen járatta a labdát a visszavonuló vendégek térfelén és annak ellenére, hogy olyan óriási ellenállásra nem késztette a Valladolidot, valamint a csapat letámadása sem volt fojtogató, két újabb villanással 5 perc alatt szinte el is döntötte a meccset. A 29. percben Messi szenzációs labdát adott a védők mögé befutó Vidalnak, aki a levegőből, kapásból lőtte be az újabb vezető gólt, 2-1! Egy jelenettel később Messi már egymaga játszotta a főszerepet a harmadik gólban: jó 30 méterről tökéletesen lőtte ki szabadrúgásból a sarkot, ami karrierje 50. szabadrúgásgólját jelentette.

A kezdőbe a rotáció jegyében bekerülő Vidalra érdemes egy gondolat erejére kitérni, mert sokadik alkalommal bizonyítja, az eddig kapott játékperceihez képest többet is megérdemelne. Elsősorban amiatt, mert olyat tud adni a csapatnak, amit más nem tud a középpályáról: úgy érkezik a kapu elé mélységből, ahogy egyik másik középpályás sem és ez még inkább felértékelődik, ahogy Messi egyre többet lép vissza a középpályára irányítani és gyakorlatilag a helyét átvéve kell valakinek passzopciót nyúitania. A chilei ebben tökéletes partner, emellett pedig a labdaszerzéseivel is mindig kitűnik – a Valladolid ellen is az ő neve mellett szerepelt a legtöbb, de tavaly többször volt olyan, hogy egymaga több labdát szerzett, mint a többiek összesen.

Griezmann pihentetése miatt a támadósorban Ansu Fati kapott lehetőséget, ő viszont Vidallal ellentétben nagyon nem tudott hozzátenni a csapat játékához, sokszor volt pontatlan, könnyen elvesztett labdákat – igaz, két nappal a 17. születésnapja előtt nem neki kell még megváltani a világot. A francia támadó a 63. percben állt be a helyére, előtte pedig Rakitic is beszállt de Jong helyére, de megszakadniuk nem nagyon kellett, mivel a Valladolid a látottak alapján teljesen hitehagyottan futballozott és semmi jelét nem adta annak, hogy hisz még a pontszerzésben. Ennek fényében nem is pörgette a támadásokat túlságosan a Barcelona, ellenben a helyzetkihasználását csúcsra járatta és néhány perc alatt ismét lőtt két gólt. A 75. percben Messit szolgálta ki csodás passzal Rakitic, a csapatkapitány gyönyörű labdaátvétel után lőtte be a negyediket, hogy az ötödiket már ő készítse elő Suáreznek egy kontra végén.

A mérkőzés vége így örömjátékszerű, néha könnyelmű labdázgatásba fordult már, szokás szerint Piqué is elöl rohangált, hátha talál egy gólt, de az ötödik találattal már kialakult a végeredmény. Az utolsó percekben Messi még megfejelhette volna a világklasszis teljesítményét, ha berúgja a harmadik gólját, de így is meg kell hajolni a produkciója előtt, hiszen két gólt lőtt és két gólpasszt is kiosztott. Következik szombaton a Levante – bízunk a hasonló folytatásban.


Bónusz videó: Messi kötényeket osztogat

FC Barcelona – Real Valladolid: 5-1 (3-1)
Camp Nou, Barcelona
59.896 néző
Vezette: Javier Alberola Rojas

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba (Sergi Roberto 78’) – De Jong (Rakitic 60’), Busquets, Vidal – Messi, Suárez, Ansu Fati (Griezmann 63’).

Real Valladolid: Masip – Porro, Kiko, Fernandez, Barba, Nacho (Salisu 33’) – Plano (Unai 66’), Míchel, Tuhami (Hermias 53’) – Rubio – Guardiola.

Gólok: Lenglet 3’, Vidal 29’, Messi 34’, Suárez 75’, Messi 77’ ill. Kiko 15’

Sárga lapok: Joaquin 45’, Guardiola 68’, Michel 79’.

A whoscored.com statisztikái: