Győztes lesz az évzáró az Alavés ellen?

Busquets felépült, nagy rotációra nem számítunk

A szerdai 0-0-s döntetlennel és sok vitával zárult Klasszikus után szombat délután zárja a 2019-es évet a Barcelona a Camp Nouban, ahol a győzelem a minimális elvárás lesz a csapattal szemben – ehhez a feltételek adottak lesznek, hiszen a megszokott hiányzókon túl mindenki hadra fogható és Busquets is visszatér a keretbe, az Alavés pedig jelenleg nem a legjobb formáját futja.

 

 

A csapat hullámhegyekkel és –völgyekkel tarkított őszének az eredmény most az, hogy folyamatos győzelmi kényszerben van a csapat, mert ugyan továbbra is a tabella élén állnak Messiék a 36 pontjukkal, csak éppen jobb gólkülönbségüknek köszönhetően vezetnek a Real Madrid előtt, de a harmadik-negyedik Sevilla-Getafe páros is csak 5 és 6 pontra van mögöttük.

Az igazán szomorú pedig az, hogy egyre hamarabb jön el ez a győzelmi kényszert jelentő időszak: két éve 17 forduló után 9 ponttal gyűjtött többet a csapat (45 pontot), tavaly már csak 1 ponttal többet (37-et, de az 3 pontos előnyt jelentett), így nem nehéz látni a fejlődést – visszafelé. Pedig nem mondhatni, hogy az ellenfelek erősebbek lennének, a 2-4. helyen állók pár pont különbséggel tavaly és tavalyelőtt is ugyanannyit szereztek… Most messzebb menő következtetéseket nem akarunk levonni és az okokat sem most akarjuk taglalni, de az egyértelmű, hogy hiányzik az a kiegyensúlyozottság az eredményeket tekintve Valverde csapatából, ami az elmúlt két szezonban legalább megvolt.

Az eredményességben nem kérdés, hogy az Alavés ellen pótolni lehet a szerdán elhullajtott pontokat most délután, de talán az sem túlzó elvárás, hogy egy olyan játékot mutasson a csapat, ami miatt megéri a képernyők elé ülni. Remélhetőleg ebben nem fog akadályt jelenteni a baszk kiscsapat, amelyik a héten kiesett alsóbb osztályú ellenfele ellen a Copa del Reyből, és 3 nyeretlen meccsen van túl a Ligában is.

Az Alavés általában ideális partner egy jó meccshez barcelonai szempontból, a legutóbbi 5 Liga meccsen ellenük átlag 3 gólt szerzett a csapat, a legutóbbi kettőn pedig gólt sem kapott. Az Alavés nem gyakran szerez pontot idegenben, a legutóbbi 12 idegenbeli meccsükön csak 1 győzelmet szereztek (pont most néhány hete a mögöttük álló Eibart verték 2-0-ra), Barcelonában pedig még ritkábban nyernek, de 2016-ban valami pont félresiklott, mert elhozták a Camp Nouból a három pontot egy 2-1-es sikerrel.

És hogy kik lehetnek a délután főszereplői: az Alavésnél nem kell sokat gondolkodni, kikre kell figyelni – a 18 rúgott góljukból 15-öt a Lucas Perez-Joselu páros szerzett 8-7 arányban, illetve régi ismerősként visszatér a Camp Nouba Aleix Vidal is, akinek volt néhány szép és több kevésbé szép meccse gránátvörös-kékben.

Barcelonai oldalon Busquets várhatóan visszatér a csapatba és a kezdőbe is a szerdai lázas kimaradása után, a támadósor is adott, a szokásos kérdések így a jobbhátvéd posztján (Semedo vs. Sergi Roberto), illetve a középpályán vannak (Rakitic vs. Vidal vs. Roberto). A SPORT Roberto-Rakitic párost tippel, a Marca Semedo-Robertót, a Mundo Deportivo pedig Roberto-Vidalt. Szerintünk a SPORT-nak lesz igaza, és ugyan tényleg fontos lenne nyerni, ennél nagyobb rotációt is el tudnánk képzelni, akár Aleña bedobásával is – kár, hogy nem sok esély van rá. Ansu Fati egy kisebb csípősérülés miatt nem lesz a keretben, úgyhogy a cserék között csak Carles Perez fog tudni játékra jelentkezni a támadók közé.

FC Barcelona – Deportivo Alavés
La Liga, 18. forduló
Camp Nou, Barcelona, 16:00
Vezeti: Mario Melero
TV: Spíler 2 / Paulaner Sörház

FC Barcelona: Ter Stegen – S. Roberto (Semedo), Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic (Vidal), De Jong – Messi, Suárez, Griezmann.

Alavés: Pacheco – Duarte, Ely, Laguardia, Ximo – Pere Pons, Manu García, Wakaso, Aleix Vidal – Joselu (Burke), Lucas Perez

***

Frissítettük a készletet – nézd meg, miket hoztunk nektek!