Egyet sikerült begyötörni, Rakitic döntött a Bilbao ellen: 1-0

Egygólos győzelem a Camp Nouban

Támadásban nem tudott látványosat javulni a sevillai mérkőzés után a Barcelona, de ezúttal Ivan Rakitic révén legalább egy gólt begyötört a Bilbao ellen, így megszerezte a három pontot a Liga 31. fordulójában. A katalán csapat nem játszott túlságosan jól támadásban, hiányzott a kreativitás és a váratlanság a játékából, de a jó cserék és az erőfeszítések most eredményre vezettek. Hátul a védelem egyébként ismét jól vizsgázott, sorozatban 5. mérkőzése nem kapott gólt ter Stegen.

Bár a sevillai gólnélküli döntetlen után csak négy nap telt el, ennek ellenére alig változtatott a pénteki csapaton Quique Setién mester, hiába lett volna indokolt sok szempontból is néhány friss arc pályára küldése. De nem csak a kezdőt illetően volt kevés változás – Griezmann és Arthur voltak az újak ezúttal -, játékban sem sikerült újítani az elmúlt mérkőzésekhez képest. Pedig a Barcelona direktebben kezdett, a mérkőzés elején gyorsabban járt a labda lábról-lábra, ugyanakkor ez a minimum volt azok után, hogy a csapat elvesztette a listavezető helyét a Ligában. A kezdeti lendület viszont fokozatosan csökkent és újra ugyanazok a problémák látszódtak a csapat játékában, mint amik korábban is: a 16-osnál megáll a játék, senki nem mer (tud? akar?) vállalni Messin kívül semmi váratlant, mindenki őt keresi labdával, ráadásul az argentin csapatkapitány is középen próbálja áttörni az ellenfelet, ami láthatóan nem – és jelenleg jó esetben is csak nagyon nehezen – megy.

Az első félidő ettől függetlenül hozhatott volna gólt, elsősorban Suárez révén, aki a negyedóra környékén kétszer is helyzetbe került: előbb Griezmann átlépős csele után szemben a kapuval gyakorlatilag hazagurított, majd a 16-os sarkánál keresztbe ellőtte a labdát a kapu előtt. A Bilbao egyébként próbált nem feltartott kézzel játszani és a mérkőzés elején kontrákból és egy-egy pontrúgásból oda is ért ter Stegen elé, de vagy hibáztak, vagy a barcelonai védelem mentett – Busquets egyszer például az utolsó pillanatban szerelt.

A csapat játékából egyértelműen hiányzott a kreativitás, ha voltak is kulcspasszok, azokból nem sikerült előrébb lépni, ez a tehetetlenség aztán Setiénnek is szemet szúrt és előbb behozta Riqui Puigot a semmit nem mutató Arthur, majd Ansu Fatit a gólt most sem szerző, de mezőnyben az elmúlt meccseknél jobbat nyújtó Griezmann helyett. Fatinak volt is egyből egy lövése, ám a megváltást nem ő, hanem a szintén csereként érkező Ivan Rakitic hozta meg: a 71. percben a csellel próbálkozó Messitől lopta el a labdát a mellette érkező horvát középpályás és estében közelről a hálóba lőtt, 1-0!

A gól előtt is kontrollálta a meccset a Barcelona, már amennyire egy kevés helyzetet hozó fölényes labdabirtoklás ezt jelenti, a vezetés megszerzése után viszont egy kicsivel a lehetőségeket illetően is végre jobban állt a katalán csapat: Messi kétszer nagyon közel járt a gólhoz, majd a hosszabbítás perceiben Vidal és egy kapufával Ansu Fati is.

A bilbaói játékosok hiába mozgattak látszólag komoly energiákat, a kapura végül nem tudtak veszélyesek lenni, így a Barcelona már az ötödik meccsét hozta le kapott gól nélkül zsinórban. Az előre játék viszont továbbra is problémás Setién csapatában, amit mindenképpen orvosolnia kell vagy a fiatalabbak bedobásával vagy az elképzelései módosításával, különben biztosan elúszik a bajnoki cím esélye. És persze közben bízni kell abban is, hogy a Real Madrid valahol pontokat hullajt el…

FC Barcelona – Athletic Bilbao 1-0 (0-0)
Camp Nou, Barcelona
Zárt kapuk mögött
Vezette
: Jesús Gil Manzano

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets (Rakitic 64’), Vidal, Arthur (Riqui Puig 56’) – Messi, Suárez (Braithwaite 85’), Griezmann (Ansu Fati, 65’)

Bilbao: Simón – De Marcos, Álvarez, Núnez, Balenziaga – Vesga, Unai López (Dani Garcia 57’) – Lekue (Capa 69’), Sancet (Raúl Garcia 78’), Córdoba (Muniain 57’) – Williams (Villalibre 70’).

Gólok: Rakitic 71’

Sárga lapok: Busquets 32’, Unau Nunez 62’, Rakitic 91’,

A whoscored.com statisztikái:

***