Szezonhoz méltó kegyelemdöfés: 1-2

A Madrid megnyerte a bajnokságot

A Barcelona sok-sok végigszenvedett mérkőzés után a 37. fordulóban matematikailag is elveszítette a spanyol bajnokságot, egyrészt mert a Real Madrid ezúttal sem hibázott, másrészt mert az Osasuna ha szerencsével is, de le tudta győzni a szenvedő katalán tizenegyet. Gyenge, ritmustalan, zömmel ötlettelen játék, és a meccs jelentős részében kevés szív is. Az újrakezdés után csak győzelmet elérő Madrid feltétlenül jogos győztese a La Ligának. 

Az Osasuna ellen az a Barça volt pályán, amit inkább megszokhattak a szurkolók: a fantáziátlan, csak időnként felvillanó, védekezésben sebezhető, támadójátékban tanácstalan csapat. És miután inkább ez volt az általános, semmint a Villarreal ellen látott kivétel, egészen nyugodtan kijelenthető, hogy egy jobb csapat, a Real Madrid teljesen megérdemelten lett bajnok. Ennek a Barcelonának a játéka fényévnyi távolságban van bármelyik korábbi, bajnokságot nyerő Barcelonához képest, ezért inkább az a megdöbbentő, nehezen érthető, hogy egészen a 37. fordulóig volt matematikai esélye a Liga megnyerésére.

Rémes első félidőt játszott a Barcelona, mely szinte egyáltalán nem tudott veszélyes lenni az Osasuna kapujára, egyedül Messinek akadt kapufára lőtt szabadrúgása, és egy-egy ígéretes megoldása, ezen felül azonban a csapat támadójátéka szembetűnően vérszegény volt.

Az Osasuna lényegesen komolyabb csapat benyomását keltett, és ugyan többet védekezett, de azt nagyon szervezetten tette, öt védővel, és maradt ereje, ambíciója, hogy kontratámadásokat vezessen. Estupiñán különösen aktív volt a baloldalon, Arnáiz pedig kihasználta az egyik lehetőséget.

A 16. percben Estupiñán az alapvonalról adott középre, és a második hullámban, teljesen tisztán érkező Arnáiz kiválóan helyezte a labdát a kapufa mellé. Az Osasunának akadtak még olyan támadásai, amelyekben akadt veszély, de a Barcelona esetében az összkép sokkal rosszabb volt. A katalán csapatnak komoly problémái voltak a támadásépítései során, egyáltalán nem volt képes helyzeteket kidolgozni, és még csak azt sem lehetett érezni a csapaton, hogy igazán küzdene a helyzete javításán.

Ezt a játékot, ezt a teljesítményt látva joggal tehette volna fel egy független szemlélő, hogy ez a Barcelona hogyan lehet az adott pillanatban még versenyben a bajnoki címért.

A meccs jelentős részében sokatmondó volt Messi hangulata, melyből talán a düh, a tehetetlenség, a csalódottság tükröződött – ezt részben a játékos meccset követő nyilatkozatában is elismerte. Az argentin a gólját sem ünnepelte, egy mosoly volt a maximum, amit bemutatott.

A második félidőt már aktívabban kezdte a Barcelona, akadtak helyzetei, sokat volt játékban Ansu Fati, Riqui Puig és Messi is, lényegesen többször ért fel a kapu elé a katalán csapat. Ezzel együtt mivel a gól csak nem jött, cserélt Setién: érkezett Suárez és Vidal, lejött a pályáról Semedo és Braithwaite.

Ezt követően nem sokkal Suárez harcolt ki egy szabadrúgást Messi számára ideális helyen, az argentin pedig néhány sikertelen próbálkozás után ezt hibátlanul lőtte meg. Erősen, a jobb kapufa mellé, védhetetlenül.

Illik megemlíteni, hogy nem sokkal ez után Luis Suárez is nagyon szép gólt lőtt Messi egyik belöbbölt labdából, amit aztán les miatt jogosan nem adtak meg. De ahogyan mellel maga elé tette, majd ahogyan félfordulatból meglőtte, az uruguayi legjobb pillanatait idézte.

Ezzel együtt a továbbiakban a Barcelona olyan nagyon nem szorította be az Osasunát a kapuja elé, nem tudott folyamatos nyomást gyakorolni és közben az idő vészesen fogyott. A Barça újra fásultabbá vált, amiben talán annak is volt szerepe, hogy közben a Real Madrid bebiztosította a győzelmét és így a bajnoki címét is.

Ebben a helyzetben a Barcelona már nem hajtott annyira, nem volt lehengerlő az előre játéka és helyzetei alig-alig alakultak ki. Végül az utolsó percekben teljesen kitámadó hazaiak még egy gólt kaptak – egy nagyon pontosan, szépen végigvezetett kontra végén -, így vereséggel búcsúztak a Camp Noutól.

FC Barcelona – CA Osasuna: 1-2 (0-1)
Camp Nou, Barcelona
Zárt kapuk mögött
Vezette: José María Sánchez Martínez

Barcelona: Ter Stegen, Semedo (Arturo Vidal, 59′), Piqué, Lenglet, Junior (Jordi Alba, 79′), Rakitic (Busquets, 67′), Sergi Roberto, Riqui Puig (De jong, 79′), Messi, Braithwaite (Luis Suárez, 59′) és Ansu Fati.

Osasuana: Sergio Herrera, Nacho Vidal, Aridane, Raúl Navas, David García, Estupiñán (Lato, 90′), Brasanac (Oier, 46′), Moncayola (Roberto Torres, 85′), Iñigo Pérez, Arnaiz (Enric Gallego, 71′) és Adrián López (Kike Barja, 70′)

Gólok: Arnáiz (16’), Messi (62’), Roberto Torres (94’)

Minden ami Barcelona pólók 3 színben. AKCIÓ:4.990 Ft helyett 2.490 Ft!