Megtörni a vigói átkot – Celta-Barcelona előzetes

Nem várható meglepetés a kezdőben | Hatodszorra is megpróbálja elhozni a három pontot a csapat

Szezonbeli második bajnokiján máris nehéz feladatot kap a Koeman vezette Barcelona csütörtök este, hiszen ahhoz a Celta Vigóhoz látogat, aki az elmúlt években egyértelmű mumusává vált a csapatnak – a Barcelona konkrétan több mint 5 éve nem nyert a Balaídosban. A csapat egyébként a Villarreal ellen jó rajtot vett a Ligában, látványosan és jól is játszott, főleg az első félidőben, de a vigói kirándulás jó fokmérője lesz, milyen állapotban vannak valójában Messiék és hol tart most a csapat.

 

 

2015. április 5-e, a Barcelona Vigóban vizitál, a 0-0-s meccs hajrájában pedig Jeremy Mathieu (emlékszünk még rá, ugye? Néha elszívott egy-egy szál cigit a fontos fejesgóljai mellé) fejelt egy győzelmet jelentő gólt, ami a későbbi bajnoki cím megszerzése szempontjából is sorsdöntő volt.

Azóta viszont eltelt öt és fél év anélkül, hogy a Barcelona nyerni tudott volna a Celta Vigo otthonában. Az elmúlt öt szezonban elért eredmények sorrendben 1-4 (2015/2016), 3-4 (16/17), 2-2 (17/18), 0-2 (18/19), 2-2 (19-20) voltak katalán szemszögből, ami több mint kiábrándító, hiszen nem csak nyerni nem sikerült, hanem szűk hat éve nem úszta meg a meccseket két kapott gól alatt a csapat. Külön kiemelendő „kedvencünk”, Iago Aspas teljesítménye, aki 6 gólt rúgott ezen az 5 meccsen, az utolsó három találkozón ráadásul minden alkalommal a 80. perc után talált be.

A közelmúlt mérlege tehát nem túl fényes, ráadásul Aspas természetesen újra ott lesz a hazai kezdőben. Nyilvánvaló, hogy a meccs egyik kulcsa az lesz, hogyan tudja őt a Piqué vezette védelem semlegesíteni, ráadásul már idén is jó formában van: a spanyol támadó a vigóiak eddig lejátszott 3 bajnokiján 3 gólt szerzett (ami a csapat összes találatát jelenti), ez két döntetlenre idegenben (vs. Eibar, Valladolid) és egy győzelemre otthon (vs. Valencia) volt elég, ami Celtánál mindenképpen egy jó szezonkezdetet jelent. Aspas egyértelműen a Celta legfontosabb embere, de mellette ott lesz a pályán várhatóan – számunkra ismerős arcként – Denis Suárez és Nolito is, így garantáltan nem lesz idén sem könnyű a meccs a Barcelona számára.

Koeman az ellenféltől függetlenül várhatóan tartani fogja magát az eddigi koncepciójához és felfogásához taktikai szempontból: a csapat által a repertoárba felvett és a holland mester érkezése óta haszált 4-2-3-1-es felállás maradni fog, ahogy az elmúlt évekhez képest sokkal intenzívebb letámadás és direktebb játék is a csapat célja lesz a Celta ellen. A Villarreal ellen legutóbb ez nagyon bejött, hiszen már a félidőben 4-0-ra vezetett a csapat, csütörtök este pedig az lesz a legfontosabb, hogy a vigói kontrákat meg tudják fékezni, az elmúlt idényekben ugyanis rendre ezek okozták a legtöbb gondot hátul.

A kezdőt illetően az új jobbhátvéd igazolás, Sergino Dest még természetesen nem fog Koeman rendelkezésére állni, hiszen hivatalosan még nem mutatták be, így a szokásos védőnégyesre számítunk a kezdőben, a középpályán Pjanicnak, így, hogy már több edzés és csereként játszott meccs is a lábában van, jó esélye lehet a játékra, de még mindig inkább csereként várjuk. Elöl a Villarreal ellen egész pofásan kinéző támadónégyest szerintünk nem fogja még megbontani a holland mester, még ha Griezmann helyett játszhatna esetleg Trincao vagy Dembélé is, de talán most még fontosabb a francia önbizalmát építgetni – ráfér… Ter Stegen, Umtiti és Firpo egyébként sérültek, Rafinha és Todibo edzői döntés miatt nem utaztak Vigóba.

A fordulóban a riválisok már túl vannak a meccseiken: a Real Madrid otthon nyert 1-0-ra, az első bajnokiját megnyerő Atletico viszont csak 0-0-t játszott, így a Barçának itt a lehetősége, hogy előnybe kerüljön velük szemben – ehhez csak végre nyernie kéne Vigóban…

Celta Vigo – FC Barcelona
Balaídos, Vigo
21:30, Zárt kapuk mögött
Játékvezető: Del Cerro Grande

Várható kezdőcsapatok:

Celta Vigo: Iván Villar – Hugo Mallo, Murillo, Aidoo, Olaza – Beltrán, Tapia, Denis Suárez – Emre Mor, Iago Aspas, Nolito.

Barcelona: Neto – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets (Pjanic), de Jong – Griezmann (Trincao), Coutinho, Fati – Messi

***

fc barcelona maszk