Útra kell Koeman vándorcirkusza: Huesca-Barcelona előzetes

Az utolsó helyezetthez látogat a Barça

Vasárnap este 9 órától az utolsó helyezett Huesca ellen vendégeskedik a Barcelona a Liga 17. fordulójában, ami után sorozatban még három idegenbeli találkozó vár a csapatra három héten belül. A mérkőzés a kötelező győzelem sorába tartozik még akkor is, ha a Barça a szezon elején felült egy hullámvasútra, amiről továbbra sem akar leszállni: jó és rossz meccsek követték egymást felváltva és eddig többször kihagyott ziccerek sora miatt vesztett pontokat a csapat, 2020-at is így zárta az Eibar ellen, de a Huesca ellen most el lehet indulni újra felfelé, amiben a társak segítségére lehet újra a visszatérő Messi és Alba.

 

 

A Huesca elleni bajnoki egy szép, háromhetes utazás első állomása lesz, mert a vasárnapot követően az Athletic Bilbaóhoz, a Granadához, majd az Elchéhez utazik a csapat csak a bajnokságban, közte pedig egy Spanyol Szuperkupa elődöntőt is játszik a Real Sociedad ellen Cordóbában (opcionálisan pedig egy döntőt Sevillában). A sorolás a halasztások és pótlások miatt alakult így: az Athletic Club ellen a második fordulóból elhalasztott meccset pótolja a csapat, a Szuperkupa-meccs miatt pedig pont halasztania kell, így emiatt jönnek egymás után az idegenbeli fellépések.

 

Ezek közül egyik sem nyerhetetlen kategória, de nem véletlen a „vándorcirkusz” jelző a címben, hiszen korábban is sokszor írtuk már azt, hogy nyerni kellene, az eredmények viszont egyelőre gyázosak – vendégként Koeman csapata hat meccsből már hármat elvesztett (Getafe, Atletico, Cádiz), egyszer pedig ikszelt (Alavés) és csak két győzelme van. Legutóbb idegenben, a Valladolid ellen jó teljesítményt nyújtva nyert a Barcelona, ami mindenképpen reménykeltő volt, de a hullámvasutazás nem maradt abba, mert utána az Eibar ellen csak 1-1-re futotta otthon.

Ezzel az előélettel és formával nyitja meg a 2021-es mérkőzések sorát a katalán csapat, az ellen a Huesca ellen, amelyik története második elsőosztálybeli idényében is a kiesés ellen küzd. Egyelőre tökutolsó, és ugyan óriási verést sosem kapott (két 1-4 a legrosszabb eredménye), viszont csak egy árva győzelme van, ilyen eredményekkel pedig aligha fog bennmaradni. Vasárnap este valószínűleg túl nagy nyomás nem lesz rajtuk, hogy mindenképpen pontot szerezzenek, de ez csak segíthet nekik és az is, ha a Barça korábbi meccsei alapján türelemmel várnak egy-egy gránátvörös-kék hibára, mert nem nagyon volt még idén olyan meccse Koemannak, ahol ne ajándékozott volna valamelyik játékosa gólt vagy gólértékű helyzetet az ellenfélnek.

A Barcelonának talán ez most a legfontosabb feladata, konzisztensebb, kiegyensúlyozottabb játékot nyújtani fordulóról-fordulóra és gólra váltani a helyzeteit, mert a pontvesztések részben ezek hiánya miatt volt. A három pont megszerzésében vasárnap újra segíthet Messi, aki kihagyta a legutóbbi meccset kisebb sérülés / extra pihenés miatt, de nem lesz ott a csapatban Piqué, Fati, Roberto mellett a friss sérült és tegnap megműtött Coutinho és meglepetésre természetesen Umtiti sem, aki most elvileg a pocakját rontotta el. Az elmúlt találkozókon Koeman a három középső védős felállással próbálkozott, de most a Marca és a Sport előrejelzése szerint újra 4-2-3-1 lesz a rendszer, amiből így kimarad Mingueza, elöl pedig a legutóbb tizenegyest hibázó Braithwaite, aki helyett Dembélé játszhat újra, miután az Eibar ellen a csapat egyik legjobbja volt.

Érdekesség, hogy a Barça két éve, a Huesca első La Liga szezonjában a Camp Nouban elért 8-2-es (!) siker után csak 0-0-t játszott idegenben, ez az eredmény pedig nyilván csalódás lenne vasárnap este is – úgyhogy bízzunk benne, hogy 2021 szebb lesz, mint amilyen a 2020-as volt és minél kevesebb hasonló eredményben lesz részünk…

SD Huesca – FC Barcelona
La Liga, 17. forduló,
21:00, El Alcoraz, Huesca,
Zárt kapuk mögött
Vezeti:
Guillermo Cuadra

Várható kezdőcsapatok:

Huesca: Fernández – Lopez, Pulido, Slovas, Galán – Mosquera, Rico – Ferrerio, Seoane, Ontriveros – Okazaki

Barcelona: Ter Stegen – Dest, Araujo, Lenglet, Alba – De Jong, Busquets – Messi, Pedri, Dembélé – Griezmann.

***