A nagy fordítás küszöbén… és még hat döntő a végéig

A spanyol bajnokság 32. fordulójának nyertese biztosan a Barcelona volt, hiszen tudott nyerni az egyik legnehezebb meccsén a hátralévők közül, míg az Atlético Madrid vereséget szenvedett, és a Real Madrid döntetlent játszott.

A Barcelona már a fordulót megelőzően is elmondhatta magáról, hogy saját magától függ, azaz ha minden meccsét megnyeri, akkor bajnok lesz, és ez az állítás még inkább igaz ebben a pillanatban. De akkor alakulna ki igazán egy új helyzet, ha a Barcelona meg tudná nyerni a csütörtöki, Granada elleni elhalasztott meccsét, hiszen ha ezt nyerni tudja, akkor vezetné a bajnokságot, ami az egész idényben nem fordult elő.

És akkor még nem is igazán pontos a megfogalmazás, hiszen nem hogy nem fordult elő ilyesmi, hanem a Barcelona a szezon jelentős részében olyan távolságból nézte a listavezetőt, hogy szóba sem nagyon kerülhetett az, hogy a Barcelona bajnoki esélyeiről komolyan szó legyen.

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

December 29-én, az Eibar elleni döntetlen után Ronald Koeman is azt mondta: “El kell ismerni, hogy a bajnokságban nagyon nehéz helyzetben vagyunk.” Ez nem volt alaptalan kijelentés, mert az Atlético Madridnak 13 pontos előnye is volt a Barcelonával szemben.

De januártól elindult a felzárkózás a bajnokságban úgy, hogy a Király Kupában végig talpon maradt a csapat, és nyerte a párharcait. A bajnokságban a megszerezhető 51 pontból pedig 46-ot sikerült megszerezni, mindössze két hiba csúszott be: a Real Madrid elleni vereség, és a Cádiz elleni döntetlen. Ilyen jó eredményeket pedig egyik rivális sem tudott felmutatni tavasszal, ennek köszönhető most, hogy a Barcelona karnyújtásnyi közelségbe került a listavezetői pozícióhoz.

A feladat az, hogy be is kell tudja fejezni ezt a menetelést a Barça: sorrendben jön a Granada otthon, majd a Valencia idegenben, az Atlético otthon, a Levante idegenben, a Celta otthon, és végül az Eibar idegenben. Akadnak nehéz, és talán kevésbé nehéz mérkőzések is, de ez ugyanígy igaz minden bajnoki riválisra.

Ennek a hétnek a végére mindenesetre tisztábban lehet majd látni, hogy Koeman Barcelonája kész-e arra, hogy szépen be is fejezze azt a munkát, amit hónapok óta sikeresen végez, azaz meccsről meccsre közelebb kerül a nagy bajnoki fordításhoz.