Koeman: „Értékelem, hogy az elnök tiszta vizet öntött a pohárba, de egy edzőnek meccseket kell nyernie”

Ansu célja, hogy ott legyen a kezdőben, Agüero először lehet majd ott a keretben, Dembélé pedig a Clásicóra épülhet fel

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap esti Valencia elleni bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy természetesen nagyon örül annak, hogy Pedrivel sikerült megállapodásra jutnia a klubnak és 2026-ig hosszabbított, valamint hangsúlyozta, hogy egy nagyon fontos hét következik majd a csapata számára, ugyanis rövid időn belül két bajnoki és egy Bajnokok Ligája találkozó következik.

Milyen mérkőzésre számít a Valencia ellen?

„Kemény meccsre számítunk, mert Bordalás csapatai mindig versenyképesek és fizikailag erősek. Javítanunk kell azokon a dolgokon, amelyek az utóbbi meccseken hiányoztak. Ráadásul otthon játszunk. Mi fogjuk cipelni a hátunkon a súlyt a mérkőzésen során, ezért megpróbálunk majd minél több veszélyes lehetőséget kialakítani.”

Izgatott és nyugodt is?

” Mindig próbálok nyugodt lenni, de ez nem könnyű. A legfontosabb dolog az, hogy próbáld meg az energiádat azokra a dolgokra fordítani, amelyeket irányítani tudsz. Ezért arra koncentrálok, hogy megpróbáljunk javítani a dolgokon. A legfontosabb, hogy meccseket nyerjünk, mindig ez számít végül.”

Hogy van Agüero, mit vár tőle?

„Kun állapota sokat javult, a Cornellà elleni (2-2) barátságos meccsen 20-25 percet játszott. És jó teljesítményt nyújtott. Még nincsen tökéletes fizikai állapotban és idővel fel kell vennie majd a ritmust a többiekkel, ahogyan Ansunak is. Van rá esély, hogy holnap ott lesz majd a keretben. Ami nem kétséges, hogy az ő esetében egy remek képességekkel rendelkező játékosról beszélünk és biztos vagyok benne, hogy sokat fog nekünk segíteni, de az a fontos, hogy fizikailag jó állapotban legyen.”

Mikorra várható Dembélé visszatérése?

„Ousmane jól dolgozik. Még van egy kis idő hátra, amíg visszatérhet. Az edzések egyes részeit elvégzi, de vannak dolgok, amelyeken még javítania kell. Nehéz megmondani, hogy visszatér-e a Clásicóra. A következő néhány napot meg kell várnunk. Ami a többit illeti, ez egy olyan kérdés, amelyről a klubnak  kell majd döntenie.”

Három fontos mérkőzés következik a Barça számára, a Dinamo Kijev elleni a legfontosabb

„Én olyan ember vagyok, aki mindig a következő mérkőzésre tekint, az a legfontosabb. A spanyol bajnokságban a helyzetünk nagyban függ a héten esedékes két hazai meccsünktől. A Bajnokok Ligája pedig egy másik dolog. Tudjuk, hogy hat pontot kell szereznünk a Dinamo ellen, de ez egy másik találkozó és egy másik sorozat. Érdekes hétnek nézünk elébe, de minden tőlünk függ.”

Mekkora része van Pedri hatalmas fejlődésében, és mit gondol az új szerződésében szereplő egymilliárd eurós kivásárlási záradékról?

„Nem én döntök a záradékokat illetően, örülök, hogy hosszabbított velünk, mert fontos, hogy a legjobb játékosok itt legyenek. Megpróbálom elérni, hogy a játékosok fejlődjenek, de ez az adott játékostól is nagy mértékben függ. Az is fontos, hogy tudja, hol van, kire kell hallgatnia, az edzőre, vagy a segítőire? Számomra ő a példa arra, hogyan kell kezelni egy ilyen helyzetet, ha fiatal vagy.”

Ansu készen áll arra, hogy a kezdőcsapatban kapjon helyet?

„Ezt majd holnap eldöntjük. Napról-napra jobb állapotban lesz, mert már régóta nem volt a pályán. És ezt nem lehet két hét alatt eldönteni. Ansu esetében arra kell gondolnunk, hogy ezen a héten három mérkőzés lesz, és ő nem játszhat az összesen végig, mert túl hosszú ideig volt távol. Meg kell néznünk, mi a legjobb neki és a csapatnak.”

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba! 

Csendes két hét áll mögötte, de óvatos

„Ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki a csapatból, minden játékosnak rendelkezésre kell állnia. Volt idő, amikor hiányoztak támadójátékosaink. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a játékosok még nincsenek a legjobb formájukban. De azt láttam, hogy a csapat nagyon elkötelezett. Ez egy fontos hét lesz számunkra.”

Már 14 hónapja, hogy megérkezett, és végre tele lehet a Camp Nou. Mit szeretne látni?

„A közönség fenomenális volt eddig is a csapattal. Ha tele, vagy majdnem tele lesz a stadion, az nagy segítség és fontos lesz, hogy érezzük a támogatásukat. A közönség velünk volt azokon a meccseken, amelyeket otthon játszottunk.”

Sok szó esett a jövőjéről, de végül a kételyeket eloszlatták. Értékelte Laporta gesztusát.

„Hozzászoktam, hogy az emberek a jövőmről beszélnek, de nem kell aggódni miattam. Egy nagy klubban mindig felmerülnek dolgok az edzővel kapcsolatban. Hozzászoktam, mert már nem ez az első alkalom. Tavaly is erről volt szó. Az elnök megvédett és támogatott engem, és a dolgokat úgy hagyta, ahogy vannak. De egy edzőnek meccseket kell nyernie ahhoz, hogy maradhasson. Ehhez kétség sem férhet.”

Mi a helyzet Lenglet-val, a fizikai problémái miatt nem játszott mostanság?

„Igaz, hogy egy ideje kellemetlenségek gyötrik, és néha nem tud edzeni, de ő egy profi játékos, aki keményen dolgozik, hogy segítse a csapatot. Várnia kell a lehetőségre, és élnie kell vele, amikor megkapja azt. Ő egy példamutató játékos, a jelenlegi helyzete ellenére is.”

Mi hiányzik Busquetsnek a Barçánál, ami a válogatottban megvan neki?

„Egyetértek azzal, hogy nagyszerűen játszott a Nemzetek Ligájában. Tudjuk, hogy mik az erősségei, és csapatként tudjuk, hogy hol tudunk neki a legtöbbet segíteni. Ha a nyomásról van szó, nem lehet összehasonlítani a válogatottat a Barçával. De a lényeg az, hogy a csapat kompakt legyen, és hogy ő jobban érezze magát.”

Volt rossz időszaka?

„Nem szeretek a múltról beszélni, mert nem fontos. Mindenki átmegy jó időszakokon, néha nehezebbeken….. Ez attól függ, hogy megnyered-e a mérkőzéseket vagy sem. Ezt már megszoktam. Abba kell fektetned az energiádat, ahol befolyásolni tudsz valamit. Ez fontosabb, mint az érzéseim. Én vagyok ennek a csapatnak az edzője, és igyekszem a legjobbat kihozni a klubból.”

Gavi mostanában nagy hatással volt Önre. Hogyan látja őt és a fejlődését, látjuk-e majd őt Pedri mellett játszani?

„Megmutatta, hogy a fiatal kora ellenére tudja, hogyan kell játszania. Ha lehetőséget adsz neki, mint Luis Enrique vagy én, akkor ő él vele. A fiataloké a jövő.”

A visszatérő játékosokkal versenyképesebb lesz a csapat?

„Igen, olyan lesz a csapat, amilyet szeretnénk. A hiányzókkal együtt mindig keresnünk kell olyan játékosokat, akik javíthatnak a csapaton. Nem volt szerencsénk a sérülésekkel, mert sokan közülük támadók voltak, és így egy kicsit kevesebben voltunk elöl. Ha ők visszatérnek, akkor olyan csapatunk lesz, amellyel versenyben lehetünk majd a bajnoki címért.”

***

Elhoztuk neked a legstílusosabb, legmenőbb és legjobb FC Barcelona termékeket! Nézz be a Shopba!