Koeman: „Nincsen egyértelmű esélyes, a szurkolóink a mi oldalunkon állnak. Meg kell mutatnunk, hogy jó csapatunk van”

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman a vasárnap délutáni El Clásicót megelőzően elmondta, hogy Pedri és Ansu Fati hosszabbításával és a Valencia, illetve a Dinamo Kijev legyőzésével ez egy remek hét, amelyet egy Real Madrid elleni siker tehetne teljessé a hét zárásaként. A holland szakember szerint nincsen egyértelmű esélyes, de nem lehet más a csapat célja, mint a győzelem a várhayóan közel telt házas Camp Nou szurkolói előtt.

Mit vár a mérkőzéstől?

„Való igaz, hogy meg tudjuk mutatni, jó úton járunk. Fontos, hogy félelem nélkül játsszunk, hogy megmutassuk, képesek vagyunk nyerni, és hogy akarunk is győzni.”

Ha a Barçát és a Madridot nézzük, melyik csapat számára bírhat nagyobb jelentőséggel ez a mérkőzés?

„Mindkét csapat számára nagy a tét. Ha nyerünk, akkor egy lépéssel előrébb leszünk. Emlékezhetünk, mi történt tavaly. Az eredmény nem lesz döntő fontosságú, de el fog mondani valamit a két csapat lendületéről és jelenlegi formájáról.”

Érzékel pesszimizmust a Barcelona-szurkolókban, milyen érveket adna nekik, hogy higgyenek a csapatban?

„Nem tudom, hogy az emberekben van-e ilyen bizalmatlanság. Bennünk nincs. Mert tudjuk, hogy mire vagyunk képesek, és ezt meg is akarjuk mutatni. A Clasicón nincs favorit. Az szurkolóink a mi oldalunkon állnak. Nincs bennem félelem ezzel kapcsolatban. Meg akarjuk mutatni, hogy jó csapatunk van.”

Jordi Alba is bekerült a keretbe. Hogy van?

„Igaz, hogy voltak problémái, de normálisan edzett, és készen áll a játékra.”

Mit vár az Ansu – Vinicius párharctól?

„A Clásico nem két játékosról szól. Jó úton járnak. De én csak Ansuról tudok beszélni, Vinicius nem az én játékosom. Ansut békén kell hagynunk, hagynunk kell, hogy teljesen felépüljön, és olyan fizikai állapotban legyen, mint a sérülése előtt. A legfontosabb dolog, még ha Ansu a különbséget is jelentheti a két csapat között, hogy játékosként fejlődjön.”

A klub egy hét alatt meghosszabbította Pedri és Fati szerződését. Ha holnap nyernek, akkor a Real Madrid elleni győzelem is meglesz. Ön is ezt tartaná egy igazán sikeres hétnek?

„Minden, amit mondtál, igaz, de előbb nyernünk kell. A mai világban nagyon gyorsan változhatnak a dolgok. Meg kell próbálnunk nyerni, ráadásul a Madrid ellen.”

A Madrid és a Barça kerete alaposan megváltozott. Kinek van jobb csapata?

„Nem tudom, nem tudom. Én a Barça edzője vagyok. Bizonyára vannak tapasztalt játékosaik néhány poszton, de nekünk is megvan a kellő tapasztalatunk. Mindig vannak olyan szempontok, amelyekben ők jobbak lehetnek, másban pedig mi vagyunk a legjobbak. Nem látok egyértelmű esélyest.”

A minap az ellenfél kapuja előtti hatékonyság hiányáról beszélt. Tudnak majd javulni ebben a tekintetben?

„Beszéltünk erről a kérdésről, igen, és mindenki egyetértett abban, hogy győznünk kell, hogy nyugodtabbak legyünk. Más 1-0-ra megnyerni egy meccset, mint 3-0-ra.”

Nagyobb a nyomás rajta, mert ez egy Clásico?

„Nem érezhetünk nagyobb nyomást. Tudom, hogy ha a Barça edzője vagy, akkor ezzel együtt kell élned. És tudom, milyen fontos a Clásico. Nyertem és vesztettem is már ilyen meccsen. Nagyon fontos, hogy begyűjtsük a három pontot, de a jó oldalát kell nézni a dolgoknak és élvezni a mérkőzést. Ez lesz az első Clasicóm a szurkolók jelenlétével. Élvezni fogom. A mérkőzés azért fontos, mert szeretnénk boldoggá tenni a szurkolóinkat. Mindent meg fogunk tenni, hogy megnyerjük a találkozót.”

Ha most egyértelműen kijelentenék, hogy továbbra is maradhat a csapat kispadján, akkor ez egy kicsit jobban megnyugtatná?

„Holnap én leszek az edző. És holnaptól meglátjuk… Az elnöknek nem kell minden héten elmondania, hogy Koeman folytatja. Úgy érzem, hogy az elnök és a klub támogat, de tudom, hogy minden az eredményeken múlik.”

A csapat teljesítménye az elmúlt időszakban egy kicsit hullámzó volt, de ezen a héten két fontos győzelmet arattak. Ha holnap győznek, akkor az nagy lökést jelenthet?

„Ha megnyerjük a Clásicót a változtatásokkal, amiket megtettünk és a fiatalokkal, akik játszanak, az természetesen nagy önbizalmat adna nekünk. A fiatal játékosok azon dolgoznak, hogy fejlődjenek. Nem érzem úgy, hogy holnap ez egy komoly vizsga lenne számunkra. Ez egy Clásico, ami fontos, és mi nyerni akarunk. De ezt a szándékunkat a pályán is meg kell mutatnunk.”

A Real Madrid elleni győzelem megerősíthetné a maradását?

„Ez a hét fontos volt az elkövetkező időszak szempontjából. Mindenre fel kell készülni.”

Van-e taktikai változás különösen erre a találkozóra, döntő lehet-e a két csapat fizikai állapota, tartogatnak-e meglepetéseket?

„Nem lepődhetünk meg. Mindkét csapat elemzi ellenfelét. A Madrid egy tapasztalt csapat, nagyszerű játékosokkal, akik tudják, hogyan kell olvasni a játékot. A legfontosabb dolog, hogy lehetőleg minél többet legyen nálunk a labda, mert a Madrid rendkívül jó az ellentámadásokban. Az utóbbi meccseken ezekből problémát is okoztak nekünk. Jó védekezési szervezettségre van szükségünk. Egyensúlyt kell keresnünk a csapatrészek között. Támadásban és védekezésben is megfelelően kell teljesítenünk.”

Vannak olyan játékosok, akik még soha nem játszottak a Real Madrid ellen. Eric García, Gavi, Memphis, Nico, Alejandro Baldé, Agüero, Luuk de Jong és Demir hatással lehet ez rájuk?

„Ahhoz, hogy megismerd ezt az érzést, játszanod kell ellenük. De emellett van elég olyan játékosunk, aki játszott már Clásicót.”

Milyen erényei vannak a Barçának, amivel esetleg legyőzheti a Real Madridot?

„Tudjuk, hogyan kell birtokolni a labdát, de szükségünk van mélységre. Valószínűleg egyik csapat sem fog sok lehetőséget kialakítani. Hatékonynak kell lennünk az ellenfél kapuja előtt. Remek képességekkel rendelkező játékosaink vannak, és a lehető legtöbbet kell kihoznunk a lehetőségeinkből.”

***