Vezér nélkül nincs győzelem – Barcelona-Real Madrid értékelő

Pontoztuk a játékosok teljesítményét az El Clásicót követően

Megvoltak a helyzetei, de nem használta ki őket a Barcelona így nem sikerült pontot szereznie a Real Madrid elleni El Clásicón, amelyet a blancók nyertek 2-1-re vasárnap délután a Camp Nouban. A játékosok teljesítményét illetően most szigorúak voltunk – többen is kilógnak a csapatból negatív értelemben, de azért találtunk pozitív dolgokat is. Ti is szavazhattok a cikk alatt található űrlapon, mi pedig segítségként itt hagyjuk az alábbi űrlapot, amiben megtaláljátok, hogy milyen elvek alapján szoktunk pontozni.

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 6

Ez a vereség nem rajta múlott: mindent megfogott, mindent lehúzott a levegőből, amit lehetett, a hosszabbításban Asensio lövését is bravúrral hárította, de a gólokról nem tehetett.

Mingueza: 3

Nem volt katasztrofálisan rossz, de közel volt hozzá és teljesen érthető volt a cseréje a félidőben: képtelen volt tartani Viniciust, az ellene vívott 5 párharcából 4-et is elvesztett. A Real Madrid vezető gólja előtt nem tudta megakadályozni a brazil támadót, hogy indítson, ez kulcs volt Alaba kontragólja előtt, ráadásul ha a bíró szigorúbb, akkor még egy büntetőt is összehozott volna Viniciusszal szemben – és valószínűleg a pontja is legalább eggyel rosszabb lett volna. Biztos nem fog jól aludni.

Piqué: 6

Egyszer se cselezték ki, jól helytállt a védekezésben, és a védelem legmagabiztosabb tagja volt ma este. Két kaput nem találó, de veszélyes fejesig jutott az első játékrészben Memphis szögleteit követően, aztán a végén majdnem hozzásegítette a csapatot egy gólhoz – de neki és a társaknak sem jött össze.

Eric García: 5

Rosszul helyezkedett a Real első gólja előtt, amikor Mingueza helyén akarta a vendégek támadását megállítani. A második félidőre talán valamennyit javult a teljesítménye, tudott blokkolni néhány lövést, de nem ment bele párharcokba, ennek okán pedig nem tudta hatékonyan támogatni a Barcelona védekezését.

Jordi Alba: 6

Védekezésben és támadásban is a csapat segítségére volt, de a sok beádásából csak kevés talált embert. Egyszer se tudták kicselezni, négy alkalommal szerelt, és volt egy kiváló összjátéka Busquets-cel is, amiből Ansu Fati szerezhetett volna gólt az első játékrészben.

F. de Jong: 5

Gyengébb meccset játszott magához képest, nem tudott kiemelkedni a csapatból. Nem voltak kulcspasszai, sikeres cselei, támadásban sem mutatott fel semmit. Annyi pozitív kiemelhető vele kapcsolatosan, hogy ő passzolt a legpontosabban a mezőnyben 94%-os mutatóval (48/45 sikeres átadás), ha a mérkőzés hajrájában beálló cseréket nem vesszük figyelembe, de ez egy Clásicón kevés, főleg tőle.

Busquets: 7

Az első félidőben a jobbak közé tartozott, jól helyezkedett, labdát szerzett, és volt egy szerelése is, illetve Ansu Fati helyzete előtt (44′) kiválóan játszott össze Albával. Háromszor szerelt, 92%-os pontossággal passzolt, és mindenhol besegített, ahol tudott.

Gavi: 5

Ugyanaz elmondható róla, mint Frenkie-ről: szürke volt. Háromszor elveszítette a labdát, és mindössze 22-szer ért labdához. Bőven átlag alatti teljesítményt nyújtott magához képest, mert már láttuk sokkal jobban is játszani, mégha nem is neki kell természetesen vezérnek lennie.

Ansu Fati: 6

Egy lövésig jutott az első 45 percben, de a labda elakadt a blokkban. Három próbálkozásából egy talált kaput, voltak egyéni akciói, próbálkozott megindulásokkal, megpróbálta elvinni magával a védőket, de nem tudott túljárni az eszükön. Nem játszotta végig a mérkőzést, mivel Agüero állt be helyette körülbelül 20 percre, de ez továbba is annak szólhat, hogy nem játszhat még teljes meccset orvosi tanácsra.

Memphis: 5

Elveszítette a párharcot Alabával szemben, amiből indult a Real kontrája, és amiből született az első gól. Mindössze egy kapuralövési kísérlete volt, és az se talált kaput, de kis híján gólpasszt adott a szögleteiből Piquének, aki nem tudta a kapuba juttatni a labdát.

Dest: 4

Szinte üres kapura hagyott ki egy ordító helyzetet a 25. minutumban. Nagyot hibázott, amikor haza akarta fejelni a labdát ter Stegennek a 60. percben, amire Vinícius csapott le, de az utolsó pillanatban javítani tudott, és elrúgta a labdát a Real támadója elől. Egy jó lövése volt a mérkőzés utolsó negyedében, ami nem találta el Courtois portáját. Az első félidőhöz képest javult a játéka, viszont így is gyenge meccset játszott magához képest – pedig nyerő ember lehetett volna.

Cserék:

Coutinho: 6

Csereként állt be Mingueza helyére a szünetben. Próbálkozott, hajtott becsülettel. A védekezésből is kivette a részét szerelésekkel, valamint támadásban is aktív volt: három sikeres cselt hajtott végre, és a 47. percben volt egy nagy lehetősége Depay sarkazását követően, de nem találta el a kaput. A meccs végén hős lehetett volna: ha nem rúg luftot az utolsó percekben egyenlíthetett volna – cserébe viszont az ellentámadásból a Real rúgta be a másodikat…

Agüero: 6

A 74. percben állt be Ansu Fati helyére. Bő 20 perc alatt volt egy kaput nem találó fejese, illetve megszerezte a meccs utolsó pillanatában a Barcelona szépítő, illetve egyéni első gólját a csapat színeiben. A lelkesedése szembetűnő volt ezalatt az idő alatt, és ha így fog teljesíteni a jövőben, akkor komoly segítség lehet a katalánoknak az ő jelenléte még így, 30 felett is.

Sergi Roberto, Luuk de Jong: –

Nem volt mérkőzést befolyásoló momentumuk, nem tudtak hozzátenni a Barcelona játékához. A holland ráadásul csak néhány percre állt be.

Koeman: 4

Nem tudott belenyúlni a találkozó alakulásába taktikailag és a játékosok motiválása szempontjából sem tudott többet tenni, mint egyébként. Az pozitív, hogy Agüero csereként gólt szerzett, és ebben a hollandnak annyi érdeme biztosan van, hogy nem öt percre küldte be a pályára az argentin támadót. Mindenestre az egyértelmű, hogy amennyire hatékony döntései voltak Ronald Koemannak játékosként akár ilyen jellegű rangadókon is, mint az El Clásico, annyira nem tud most belenyúlni a meccsekbe, és tűnik sokszor tanácstalannak taktikailag.