Xavi: „Dembélé? Nem lőhetjük magunkat lábon azzal, hogy nem számítunk rá, amíg itt van”

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap délutáni Atlético Madrid elleni rangadó előtt beszélt Ousmane Dembéléről, aki még mindig nem hosszabbított és nem is távozott a januári átigazolási időszakban, elmondta, hogy szerinte a csapat remekül erősített a négy érkezővel és ezzel együtt kiemelte a vezetőség munkáját is, de Dani Alvesről is szó esett, aki kimaradt a Barcelona Európa-liga keretéből, miután a szabályok szerint csak három játékost lehetett nevezni.

Az Atlético látogatása fordulópont vagy előrelépés lehet?

„Holnap egy döntő vár ránk, és tudjuk, milyen nehéz, ők a bajnokok, és egy évtizede ugyanazzal az edzővel dolgoznak. Másfél hónap után otthon játszunk, és meg akarjuk mutatni, hogy versenyképesek vagyunk. Ez három alapvető pont, amelyek létfontosságúak egy közvetlen rivális ellen. Ez egy hatpontos meccs, mert győzelem esetén megelőznénk őket.”

Mi lesz Dembélé szerepe?

„A körülmények miatt nem találtunk megoldást a helyzetére, és így továbbra is a csapat tagja. Találkoztunk, és úgy döntöttünk, hogy ha már korábban is távozási lehetőségeket kellett keresnie, most nem lőhetjük magunkat lábon azzal, hogy nem számítunk rá, amíg itt van. Jó a hozzáállása, viselkedése a csapatban és a pályán kívül is, és használni fogom őt. Ő is a csapat tagja.”

Helyes volt a stratégia?

„A körülmények megváltoztak. Megértek minden álláspontot, a klub, a játékos és a szurkolók részéről is. Magunkra kell gondolnunk és önzőnek kell lennünk. Ez segíthet nekünk. Nem számít, ha tévedünk. Együtt döntünk. Ez egy klubon belüli döntés volt, mert mi egy család vagyunk.”

A klub nem veszít tekintélyt ezzel a döntéssel?

„Éppen ellenkezőleg. Megértem a szurkolókat, ha ez bántja őket, de a csapat érdekében össze kell fognunk. Az edzésmunkája jó.”

Hogy van Adama és Aubameyang?

„Mindketten rendesen edzettek, bár igaz, hogy Adama jobb állapotban van. Holnap fogunk dönteni, de mindketten játékra alkalmas állapotban vannak.”

Hogyan élte meg a piac zárása utáni pillanatokat?

„A klub minden tekintetben nagyszerű munkát végzett. Mateu, Jordi, Rafa… Jól igazoltunk és erősítettünk. Nagyon boldog vagyok.”

Miért Dani Alves maradt ki az Európa-liga keretből?

„Rosszul érzem magam emiatt. Nagyon nehéz volt dönteni. Ez a pozíció miatt volt, úgy gondoljuk, hogy a jobbhatvéd poszt jobban le van fedve, mint a többi. Igazságtalan voltam vele szemben, ahogy bárki mással szemben is az lettem volna. Most ő maradt ki.”

A Barça támadójátéka az érkezőkkel gyorsabb lett?

„Nem csak gyorsabb. Olyan játékosok érkeztek, akik nagyon is értik a játékot. Ezzel sokat nyerünk, mert több veszélyt tudunk jelenteni az ellenfelek kapujára és több egy az egy elleni szituációt tudunk kiállítani. Versenyképesebbek vagyunk.”

Araújónak hosszabbítania kell?

„Igen, ez az ügy abszolút prioritást élvez. Ez az igazság, ő sokat ad nekünk. Nagyon szereti mindenki őt az öltözőben. Ez egy elsőbbséget élvező feladat.”

Változott a véleményed Aubameyangról (néhány évvel ezelőtt még azt mondta, hogy nem feltétlenül egy Aubameyang típusú csatárra van szüksége a Barçának – a Szerk.)?

„Ő segíthet nekünk. Nem mondtam, hogy nem fog működni. Azt mondtam, hogy voltak mások, akik komplettebb játékosok voltak, mint például Luis Suárez. Nagy mélységet adhat nekünk, rendkívül gólérzékeny, gyors… ki kell használnunk őt.”

Mit mondott Laporta Dembéléről?

„Mindannyian egy csónakban evezünk. Mindannyian együtt döntöttünk, egy csapat vagyunk. Ahogy egy hónappal ezelőtt, most is együtt döntöttünk. Holnap sok minden megváltozhat.”

Megbízik Ousmane-ban, gondolja, hogy mindent meg fog tenni a csapatért a helyzete ellenére is?

„Ő a klub játékosa, és az elkötelezettsége egyértelmű. Elkötelezettsége kifogástalan.”

Az Európa-liga egy lehetőség?

„Természetesen, hogy megnyerjük és egyenesen bejussunk a Bajnokok Ligájába. Nem voltunk a BL szintjén, és most, hogy az Európa-ligában vagyunk, meg akarom nyerni.”

Beszélhetünk már egy új Barçáról?

„Izgatott vagyok. Azt hiszem, javulni fogunk, az edzéseken jó teljesítményt nyújtunk. Majd meglátjuk. Holnap egyértelmű egy nagy teszt vár ránk.”

Hogyan változott meg Abde és Jutglà helyzete az igazolásokkal?

„Megpróbálunk még lehetőséget biztosítani számukra, mert segítettek nekünk, de nagy a versenyhelyzet. Ha éppen nem az első csapat keretében vannak, akkor a B együttesben kell játszaniuk.”

Ön szerint még lehetséges a LaLiga megnyerése?

„Jelenleg a Bajnokok Ligájába szeretnék bejutni, aztán nem zárok ki semmit, tudva persze, hogy milyen nehéz ez. 15 pont a lemaradásunk, egy meccsel a kezünkben. Reálisnak kell lennünk.”

Alba továbbra is minden meccsen játszani fog?

„Baldé sérült, de több lehetőségünk is van, ugyanakkor Jordi fontos tagja az együttesnek. Alapvető fontosságú.”

Ez a Barça közelebb áll ahhoz, amit elképzeltél?

„Jól erősítettünk, és meglátjuk, meddig jutunk. Jó a hangulat és remek a társaság. Négy hónap még hátra van a szezonból.”

Hogyan kellene fogadni Luis Suárezt?

„Szerintem megérdemelne egy álló ovációt. A modern Barça legjobb középcsatára Eto’óval együtt. Nagyszerű csapattárs volt. Tisztelettel kell fogadni őt. Kár, hogy a COVID miatt nem tudott nagy tiszteletadás mellett távozni.”

Zavarja, hogy vannak olyan játékosok, akik nem mondtak le a fizetésükről?

„Minden attól függ, hogy hogyan közelítjük meg. A pozitívum az, hogy mindannyian el akartak jönni az érkezők közül. A klubra kell gondolni. A körülmények kedvezőtlenek, és az olyan gesztusok, mint amit Ferran, Dani, Adama vagy Alves tettek nagyon értékesek.”

Mit tud Adama és Aubameyang hozzátenni a csapathoz?

„Érettséget hoznak magukkal. Nagyon jó korban vannak. A legjobb korukban vannak, és a nagy tempót már megszokhatták a Premier League-ben. Két nagyszerű igazolásról beszélünk.”

Fenntartja a Simeone stílusával kapcsolatos kritikáját?

„Nem lenne a Barça stílusa, amit ők képviselnek, nem illene bele a képbe, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdeme és ne lenne versenyképes csapat az Atlético. Az emberek nem értenék meg, ha néha mi is bezárkóznánk a saját kapunk elé. Nyernek, és lehet így is játszani, de ez nem az én stílusom, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem csodálom. El Cholo nagyszerű edző, ez nem kritika.”

***