Az Athletic ellen zárul a nehéz februári menetrend

Barcelona - Athletic Club előzetes

Vasárnap este az FC Barcelona az Athletic Club együttesét fogadja a La Liga huszonhatodik fordulójában. A katalánok már kilenc bajnoki mérkőzés óta veretlenek, ezt a sorozatot kellene folytatni, ugyanis nagyon szoros a Bajnokok Ligája helyekért zajló küzdelem. A vendégek szintén jó formában érkeznek a meccsre, az előző héten kiütötték a nagy rivális Real Sociedadot.

A Barça az előző hat találkozójából négyet megnyert, kétszer döntetlent játszott, tizenhat gólt lőtt és nyolcat kapott. A támadójáték tekintetében óriási fejlődésen ment keresztül a csapat, ez a helyzetek kialakításáról és értékesítéséréről egyaránt elmondható. A védekezés is jobb lett, de még minden egyes mérkőzésen becsúsznak komoly védelmi hibák. Ebben a körben a közvetlen riválisok közül az Atlético Madrid nyert a Celta ellen, ezáltal 3 ponttal előzik meg a gránátvörök-kékeket, de úgy, hogy kettő mérkőzéssel többet játszottak. Vereség esetén még a Villarreal is a Barcelona elé kerülhetne jobb gólkülönbséggel. Holnap Sevilla-Betis meccset rendeznek, szóval győzelem esetén ezen együttesekhez is közelebb lehetne kerülni.

Az Athletic Club harminchét megszerzett pontjával a táblázat nyolcadik helyén tanyázik, szóval ők is harcban vannak az európai kupaindulást érő helyekért. Egy nagyon masszív, tudatosan, második szándékból játszó csapat. Nehéz feltörni a védekezésüket, csupán huszonegy gólt kaptak a bajnokságban, ennél csak a Real Madrid (húsz) és a Sevilla (tizenhét) kapott kevesebbet. Kifejezetten jó formában vannak, az előző öt La Liga összecsapásukon tíz pontot szereztek, az előző körben pedig 4-0 arányban verték meg a Real Sociedad együttesét. Marcelino három játékosára (Capa, Nico Williams és Berenguer) nem számíthat.

Ami a hazaiak hiányzóit illeti, ők négyen vannak: Ansu Fati, Sergi Roberto és Umtiti sérülés, Jordi Alba eltiltás miatt nem léphet pályára. A két együttes egymás elleni mérlegét tekintve a Barcelona áll jobban: Az előző tíz bajnoki mérkőzésen hat katalán győzelem, három döntetlen és egy baszk siker született. Ebben az idényben már két alkalommal találkoztak, mindkétszer Baszkföldön: A bajnokság második fordulójában 1-1-es döntelent értek el a felek, a Spanyol Király-kupa nyolcaddöntőjében pedig hosszabbítás után az Athletic ment tovább.

Megérdemelt vereség, kiesés a kupában: Athletic-Barça 3-2

A Barcelona kapusa minden bizonnyal Ter Stegen lesz. A védelmet valószínűleg Dani Alves, Piqué, Araújo és Dest fogja alkotni. Könnyen elképzelhető, hogy a Busquets, Frenkie de Jong, Pedri középpályás trióból valakit pihentetni fog, ebben az esetben Gavi vagy Nico González kaphat helyet a kezdőben. A támadósor összetétele is kérdéses: Ferrán vélhetően pihenőt kap, Aubameyang helye tűnik biztosnak, a gaboni mellé Traoré, Gavi és Dembélé közül még ketten csatlakozhatnak.

FC Barcelona – Athletic Club
La Liga, 26. forduló
Barcelona, Camp Nou
21.00
Vezeti: 
Guillermo Cuadra Fernández

Barcelona: Ter Stegen – Alves, Piqué, Araújo, Dest – Nico/Frenkie, Busquets, Pedri – Gavi, Aubameyang, Dembélé

Athletic Club: Unai Simon – Berchiche, I. Martinez, Yeray Álvarez, De Marcos – Muniain, Unai Garcia, Vesga, Zarraga – Raul Garcia, Inaki Williams