Szédületes formában Xavi fiai: Barcelona-Athletic játékosértékelő

Gólgálát rendezett a Barcelona az Athletic elleni mérkőzés házigazdájaként vasárnap este, mi pedig nem győztünk szebbnél szebb pontokat adni — amit ezen elvek alapján szoktunk megtenni. Pedri, Aubameyang és a csereként beálló Dembélé is szenzációsan játszottak, negatívan kiugró teljesítmény pedig aligha volt. Ferran Torres még nem találta meg a góllövő cipőjét, de az akarat egyértelműen látszik rajta.

A kezdőcsapat: 

Ter Stegen: 7

 A 28. percben kellett éles szögből Vesga lövését védenie, de nem volt nehéz dolga, és máskor se, amikor próbálkozott az Athletic. Dicséret illeti, hogy nem kapott gólt, még ha nem is került tiszta gólhelyzetbe az ellenfél.

Dani Alves: 7

 Többségében pontosak voltak a beadásai, voltak nagy meglátásai, és az ő szögletét követően szerezte meg a vezetést a Barcelona. Két kulcspassz, kilenc keresztlabda, nyolc hosszú indítás, nyolc megnyert párharc, és mindössze egy labdavesztés, látványos passzok: nagyon jól játszott.

Piqué: 8

Még ha nem is volt előnyös pozícióban, könnyelműen szabadított fel a 23. percben, amelyből lövésig is eljutott az Athletic, azonban vastagon szerepet vállalt a Barcelona vezető góljában is, amikor Dani Alves szöglete után a kapufáról pattant vissza a labda Aubameyang elé, aki végül megszerezte a vezetést. A legtöbb passz (109, 96%-os hatékonyság) és a legtöbb szerelés (3) fűződik az ő nevéhez, azért pedig külön dicséret illeti, hogy kapott gól nélkül hozta le a meccset a Barcelona.

Araújo: 7

Jól védekezett, Piquével nagyszerűen oldották meg a feladatukat hátul, az összes párharcát megnyerte. Adama Traoré mellett ő az, akinek a fizikumára még nagy szüksége van a csapatnak.

Dest: 7

 Sokat volt játékban, ezúttal az eltiltás miatt a mérkőzést kihagyni kényszerülő Jordi Alba helyén játszott. Segítette a támadásokat, és védekezésben is hatékony munkát végzett – még az első félidőben elkövetett kisebb-nagyobb hibák ellenére is.

Gavi: 7

 A 18. percen megszerezhette volna a vezetést Ferran Torres lekészítése után, de a kapu fölé lőtte a labdát. Mindössze két passzt rontott el (36/34), ameddig pályán volt, háromból három sikeres cselt sikerült végrehajtani, valamint nyolcból hat párharcot megnyert.

Busquets: 8 

Szenzációsan játszott, kiválóan szűrt, forgatta a játékot, egyetlen alkalommal se tudták szerelni. Még mindig elengedhetetlen eleme a középpályának, sokat tanulhatnak tőle a fiatalok.

Pedri: 9

 Parádésan teljesített ő is Busquetshez hasonlóan. Balneziagával pedig megvillantotta a technikai tudását is, amikor háttal állva bőrözte be. Szédületes dolgokra képes a középpályán, kétségkívül klasszis lehet a jövőben.

Adama Traoré: 6 

Voltak jó beadásai, rosszak is, de a megindulásaiban mindig veszély van, így volt ez a 32. percben is, amikor a félpályától cipelte a labdát, és akár gól is lehetett volna az akcióból, de Ferran Torres kiszorított helyzetből tudott csak kapura lőni, Unai Simón pedig védeni tudta az erős lövést.

Aubameyang: 8

A negyedik LaLiga-mérkőzésén a negyedik gólját szerezte, az utóbbi három tétmérkőzésen pedig már öt gólja van. Ha nem is játszik mindig látványosan, vagy nem hoz jó döntéseket, mindezt felülírja, hogy ahhoz képest, hogy télen érkezett a csapathoz, már második Memphis mögött a házi góllövőlistán.

Ferran Torres: 6

Próbálkozott, de több-kevesebb sikerrel csak, néha eltalálta a kaput. Mezőnyjátékban viszont jó volt, valószínűleg több időre van szüksége ahhoz, hogy elkezdje rúgni a gólokat.

Cserék:

Frenkie de Jong: 7

Jól szállt be a mérkőzésbe, akár gólpasszt is adhatott volna Aubameyangnak a 69. percben, de a gaboni támadó Unai Simón kezeibe fejelte a labdát. Ezután fontos szerepet játszott Dembélé gólja előtt, gyakorlatilag ők ketten hozták össze. Jól forgatott, lendületet vitt a játékba.

Dembélé: 9

 Beállt, lendületet hozott a játékba, és ennek az eredménye egy fantasztikus gól lett, ami után már hab volt a tortán, hogy a beállását követő füttyszót a szurkolók együttes öröme, és a nevének skandálása váltott fel. Csodacsere volt ő is, mivel a gólja mellé egy gólpasszt is adott Luuk de Jongnak és Depaynak is, egyszerűen hihetetlen, hogy mit produkált ma este, és hogy mit tud belőle is kihozni Xavi.

Luuk de Jong: 7

Döbbenetes, hogy percekre áll be szinte mindig, és elég neki egy mozdulat is ahhoz, hogy gólt szerezzen: ez ma is sikerült Dembélé beadása után. Az ötödik gólját szerezte idén.

Memphis: 7

Jól érkezett Dembélé beadására, és megszerezte idei kilencedik gólját a LaLigában. Lélektanilag biztosan nagyon jó hatással van rá, hogy a visszatérését követő néhány perc alatt góllal tért vissza.

Nico: –

Vezetőedző: 

Xavi Hernández: 9

Fantasztikus formában van a Barcelona, ha eddig az volt a gond, hogy nem megy a gólszerzés, most egy szava se lehet senkinek: a legutóbbi hat meccsen 19, az előző három alkalommal pedig mindig négy, tehát összesen 12 gólt szereztek a gránátvörös-kékek. Érezhetően duzzadnak az önbizalomtól a játékosok, és az pedig, hogy most négy cserejátékos is összehozott bő negyedóra alatt három gólt, az megint Xavi zsenialitását igazolja. Reméljük, hogy kitart ez a forma a Ligában és az Európa-ligában is a szezon végéig.

***

Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz eredeti, klubcímeres termékeink közül – a legjobbakat válogatottuk össze nektek!