Xavi: „Jó úton járunk”

Xavi Hernández szerint a Barcelona nagyobb arányban is megérdemelte volna a győzelmet az Elche ellen vasárnap este, ilyen formán maga a győzelem is megérdemelt. De dicsérte az Elche játékát is, és beszélt a meccs közben tett változtatásokról.

Miért állította Gavit Ferran helyére, aki később nagyon sok veszélyt teremtett?

“Ma nem volt szükséges, hogy három hátsó emberrel hozzuk fel a labdákat, mert ők emberfogást alkalmaztak. Gavi szélsőként találta magát a pályán, amikor nem ott szerettük volna látni. Nem ez a posztja, és ezért inkább klasszikus szélsőkre szavaztam. Gavinak Ferrannal ellentétben nehezebb jobban belépni az üres területekre, mélységben játszani. Araújo és Piqué nagyon jól megértették, hogy mi hiányzik, és erre keresünk megoldásokat. A csere szakmai jellegű volt, nem azért csináltuk, mert Gavi rosszul játszott volna. Az eredmény szerintem igazságos, még nagyobb arányban is kellett volna győznünk. De az is tény, hogy az Elche remek meccset játszott. Számunkra ez egy életbevágó győzelem egy nagyon nehéz pályán.”

Voltak pillanatok, amikor veszélyben érezte a győzelmet?

“A szünetben nagyon bosszús voltam mert szerintem nem érdemeltük meg, hogy vesztésre álljunk abban a pillanatban. Edgar Badia nagyon nagy meccset játszott. Azzal együtt, hogy dühös voltam, az volt az érzésem, hogy ha jobban támadunk, akkor meg tudjuk nyerni a meccset. De szerintem nagyobb különbséggel kellett volna győznünk.”

A meccs végén beszélgetett Franciscóval és Pere Millával. Mi történt?

“Semmi, nem tulajdonítok nagyobb jelentőset a dolognak. Ezek a helyzetek a feszültség miatt megtörténhetnek. Jobb a meccsről beszélni, illetve a meccsen történt szituációkról. Maximálisan tisztelem az Elchét és Franciscót is. Pere Millával pedig még közös barátaink is vannak.”

Nehéz választania a támadók közül?

„Az nehezemre esik, hogy olyanokat is a kispadon kell hagynom, akik ezt nem érdemlik meg. Ez rosszul esik, de a csapat érdekében választanom kell. Most valóban jó néhány lehetőségem van a támadósor összeállítására, olyan játékosokkal, akik el tudják dönteni a meccseket. Ma Memphis, Ferran és Adama is meghatározók voltak a fordításban, de Dembélé is jól játszott. Remek dolog, hogy ilyen támadóink vannak.”

Az az ember érzése, hogy a csapat folyamatosan jobb és fejlődik. Rövid lehet a bajnokság, hogy kifussa magát?

„Nem tudom. A benyomásaink jók, mert már négy győzelmünk van zsinórban, és ez annak jele, hogy jó munkát végzünk, illetve, hogy a játékosok hisznek abban, amit képviselünk, amit mondunk. És egyel kevesebb meccs áll előttünk. Számunkra ez remek hír, jó úton járunk.”

Hogyan értékeli Araújo fejlődését a labdával való játékban?

“Ő olyan játékos, aki az ideérkezésünk óta folyamatosan fejlődik. Vannak olyan pillanatok, amikor annyira előrejön, hogy támadó középpályást játszik. Ezt várjuk is tőle, egy Barçás középső védőnek ezt kell csinálnia.”