Xavi: „Messi visszatérése? Az ajtók itt mindig nyitva lesznek előtte”

A mester gondolatai a vasárnap esti El Cásico előtt

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a vasárnap esti El Clásicót megelőzően elmondta, hogy a két együttes legutóbbi találkozása óta a csapata rengeteget fejlődött a játék egyes elemeiben, a mester szerint stabilabbak lettek hátul, jobban megtalálják támadásban a csapatrészek közötti üres területeket, jobban gyakorolnak nyomást az ellenfélre, mint korábban, illetve pozíciós játékban is javultak, ezt azonban a pályán is bizonyítaniuk kell. Xavi arról is beszélt, hogy van egy világos elképzelése arról, hogyan veheti majd fel a versenyt a Barcelona a Real Madriddal a meccsen, mi kíváncsian várjuk, hogy ebből mennyi fog majd megvalósulni és hogy három év után sikerül-e ismét nyerni a Real ellen.

A holnapi Clásico a lehető legjobb alkalom lesz a fejlődés megmutatására?

„Igen, ez egy jó alkalom lesz arra egy nehéz helyszínen, hogy megmutassuk, hogy jó formában vagyunk, hogy fejlődik a játékmodellünk. Jó formában vagyunk, de ez önmagában még nem jelent semmit. A holnapi mérkőzésen meg kell mutatunk a személyiségünket, labdákat kell szereznünk, és rá kell erőltetnünk a játékunkat az ellenfélre. Ha van csapat, amelyet favoritnak kell neveznünk, akkor az a Madrid. Ők a listavezetők, jó formában vannak….. De lelkesen látogatunk hozzájuk, mert az elmúlt meccseken jó érzéseink voltak. Ez egy remek párosítás arra, hogy megmutassuk a személyiségünket.”

Milyen mérkőzésre számítasz?

„A madridiak játékfelfogása nagyon változó lehet. Nem tudhatod, hogy nyomást gyakorolnak-e rád, vagy egy kissé átengedik a kezdeményezést és utána a labdaszerzéseket követően próbálják-e majd gyorsan felépíteni a támadásaikat. A PSG ellen egy igazán látványos félórát produkáltak. Nem tudjuk, mi vár ránk, azonban a Szuperkupa elődöntőjéhez hasonló mérkőzést képzelek el. De ha otthon játszanak, lehet, hogy a kezdetektől fogva mezőnyfölényben akarnak majd játszani, bár ez meglepetés lenne, meg tudják csinálni. Megoldásokat kell találnunk minden eshetőségre.”

A Barça öt meccset vesztett el sorozatban a Madrid ellen, van-e kisebbségi komplexus?

„Nem tudom, hogy volt-e komplexus. Nem voltam ott, de az eredmények valóban kedvezőtlenek voltak. Megpróbálunk változtatni ezen a dinamikán. Mindent lehetőségnek tekintek. A La Liga és az Európa-liga esélyt ad arra, hogy játékban fejlődjünk. És úgy gondolom, hogy már úton vagyunk, és a holnapi eredmény nem változtat ezen semmit, de egy győzelem kétségtelenül megerősítene minket. „

Hogyan értékeled Benzema hiányát?

„Ha nem is ő Európa legjobb kilencese, de az egyik legjobb. Már két-három éve. Az ő kiesése egy fontos veszteség számukra, de a mi részünkről ez semmin nem változtat. De ő egy fontos hiányzó lesz, az biztos.”

Mit tudsz átadni az öltözőnek a tapasztalataidból?

„Megpróbálom átadni a játékról alkotott elképzelésünket. Hogy legyenek bátrak, hogy legyen személyiségük a futballhoz. De minden tiszteletem a Madridé. Meg kell próbálnunk érvényesíteni az elképzelésünket, és onnan kiindulva nyugodtnak kell lennünk. Lesznek mindenféle pillanatok a meccs során. Tapasztalataim alapján nyugalmat szeretnék közvetíteni. Élveznünk kell majd a találkozót és rájuk kell erőltetni a játékunkat.”

Busquets utolért téged a lejátszott Clásicók számát tekintve. Hogyan értékeled a pihenést, amit Luis Enrique ad majd neki a válogatottban [ ezúttal ugyanis nem hívták be a keretbe – a Szerk.]?

” Köszönöm neki ezt a döntését, és megérdemli a pihenést. Ha megnézi mindazt, amit Spanyolországnak és a Barçának adott az elmúlt években… és még így is kritizálták. A teljesítménye egészen elképesztő és alig volt sérült. Ez elengedhetetlen. Az én meglátásom szerint Luis irányítása alatt is nagyon jól teljesített a válogatottban.”

Piqué megsérült Isztambulban, jól van?

„Remekül van. Érzett egy kis kellemetlenséget a lábában, és ahogyan ezek fokozódnak, úgy egyre lassabb lesz, de jól van. A rendelkezésünkre állhat majd holnap és készen áll a játékra.”

Mit jelent edzőként a Bernabéuba menni?

„Büszkeséggel tölt el, hogy a világ legjobb klubját képviselhetem. Jó formában vagyunk, és meg akarjuk mutatni, hogy egy másik nagy csapat ellen is képesek vagyunk versenyezni és nyerni. Büszkén védem ezt a mezt. Megtiszteltetés, hogy a Barçát képviselhetem.”

Kevesebb nyomás nehezedik rájuk, mert tizenöt pont a hátrányuk a Madriddal szemben?

„Én ezt nem így látom. A nyomás ugyanaz. Ha nyerünk, akkor jó helyzetbe kerülünk, hogy jövőre egyre biztosabban ott legyünk a Bajnokok Ligájában. A LaLiga megnyerése jelenleg nagyon távoli számunkra. Ha számoljuk, még kilenc pont hátránynál is nehéz lenne erről beszélni, de a nyomás ettől még ugyanaz. Ez egy Clásico, és mi nyerni akarunk. Ezért van nyomás mindkét csapaton.”

Mi a különbség, mi változott az előző El Clásicóhoz képest?

„Szerintem aznap jók voltunk, de úgy gondolom, hogy védekezésben azóta már stabilabbak lettünk, és jobban, magasabban támadjuk le az ellenfeleinket, mindeközben nyomást gyakorolva rájuk. Jobbak lettünk a csapatrészek közötti üres területek támadásában. Jobban értjük a pozíciós játékot, mint akkoriban. Fejlődtünk, de ezt a pályán is meg kell mutatnunk. Ez egy vizsga lesz számunkra, amely megmutatja, hogy valóban van-e javulás a játék egyes elemeiben.”

Ez lesz az a Clásico, amelyre a Barça az utóbbi idők legtöbb önbizalmával érkezik?

„Nem tudom. Rendkívül pozitív és győztes a mentalitásunk. Régóta nem kaptunk ki a La Ligában. A dinamika jó, de ez nem mond sokat. Izgatottak vagyunk, és alig várjuk, hogy megmutassuk, hogy képesek vagyunk a Bernabéuban felvenni a versenyt a Madriddal.”

Tudnátok négy középpályással játszani?

„Az elképzelés világos számomra, de nem megyek ebbe bele. Nincs sok időnk edzeni, mert ez egy regenerációs nap. Majd kitaláljuk, hogyan közelítsük meg a felállást.”

Több, mint hét éve nem jártál a Bernabéuban, mik a legszebb emlékeid onnan?

„Szerencsére nagyon jó emlékeim vannak, a Bernabéuról is. Az az érzésem, hogy sokszor jól futballoztunk ott és győztünk. Sokszor voltunk ott náluk jobbak játékban. Győztünk és gólokat lőttünk. Nehéz lesz újra ezt érezni, mert most minden kiegyenlített. A győzelmeink és góljaink sorozata ellenük nem mindig volt normális. Nehéz elképzelni jelenleg, hogy ez újra megtörténjen, de meg kell próbálnunk versenyképesnek lenni.”

A győzelem a Bernabéuban azon kevés örömök egyike, amit a szurkolóknak adhatsz a szezon végéig?

„Számodra mi számít nagy csapatnak, a Villarreal vagy a Napoli nem nagy csapat? Nem tudom. Az Atlético az, nem igaz? Legalábbis… A Szuperkupában a Madrid ellen versenyben voltunk, és ez így van rendjén. A Bayern elleni vereség óta láttál változást. Még a Betistől is kikaptunk otthon, de versenyben voltunk a Sevilla, az Athletic és az Atlético ellen is. Ez az előre vezető út. Minden az eredményekről szól, de megvan a versenyképesség. És ez az első célkitűzés holnapra. Versenyezni. A Madrid persze előnyben van a tabellán és ők az örök riválisaink, de a Barcelona szurkolóinak minden egyes győzelem öröm.”

Tebas [a LaLiga elnöke – a Szerk.] azt mondta, hogy szeretné, ha Messi visszatérne. Te kinyitnád az ajtót Messi előtt?

„Messi a történelem és a klub legjobb játékosa, és az ajtók mindig nyitva lesznek a visszatérése előtt, ha valamelyik nap jönni akarna, vagy ha szimplán csak meg szeretne nézni egy edzést vagy beszélgetni szeretne velem, akkor is. Ő a legjobb. Nagy elismerést érdemel. Ennél többet nem tudok mondani, mert jelenleg élő szerződése van a PSG-vel, azonban az ajtók nyitva lesznek előtte.”

Lát esélyt a bajnoki címre, illetve hogyan próbálja majd megállítani a Madridot?

„Ancelotti dönti el, hogy mi lesz a madridi elképzelés. Több lehetőségük is van. Ami a LaLiga lehetőségeit illeti számunkra, ezek nehézségekbe ütköznek. Ha holnap nyernénk, akkor is nehéz lenne a helyzetünk. A madridiak 28 mérkőzésen csupán 2 vereséget szenvedtek. Tíz forduló maradna hátra a holnapin kívül, és még három találkozót el kellene veszíteniük. Nagyon nehéz.”

Hogyan befolyásolhatja Vinicius jelenléte a védőik játékát?

„Az az elképzelésünk, hogy uralni fogjuk a játékot a labdával, és főszereplők leszünk. Az elképzelésünk és a modellünk nem fog változni. Az, hogy éppen melyik csapat fog dominálni a találkozó egyes szakaszaiban, az változhat, de van egy világos elképzelésem arról, hogyan lehetünk versenyképesek a Bernabéuban.”

2004-ben egy olyan Clasicót döntöttél el, amely megváltoztatott egy rossz dinamikát. Látsz párhuzamot?

„Talán sokat nyertünk ezzel akkoriban, mert egy rossz dinamikából érkeztünk a meccsre. Lehet, hogy igen, vannak bizonyos párhuzamok 2004-hez képest. De ez nem segítene abban, hogy megnyerjük a La Ligát. Ettől még messze vagyunk. A párhuzam az, hogy megváltoztatnánk egy dinamikát.”

Tekintettel arra, hogy Benzema nem fog játszani, Araújo lehet a jobbhátvéd?

„Minden lehetőség játszhat. A minap azt mondtam a játékosoknak, hogy igazságtalannak érzem magam azokkal a játékosokkal szemben, akiknek többet kellene játszaniuk. Vannak lehetőségeink, de fel kell készülnünk. Néha ez fél óra alatt eldől, és néha ez a fél óra olyan kulcsfontosságú, mint a kezdés.”

Elvesznek a hagyományok? A Barça ugyanis sárgában, a Madrid pedig feketében fog játszani

„Ez a kérdés a szerződéstől függ. Ha aláírták, akkor beleegyeztek ebbe. Mi a senyera mezben fogunk pályára lépni. Büszkék vagyunk erre és meg akarjuk mutatni, hogy versenyképesek vagyunk.”

***