A frankfurti Európa-liga mérkőzést követően a Barcelona vasárnap Valenciában lép pályára a Levante vendégeként, ahol a három pont megszerzése a cél. Xavi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy győzni akarnak, ami nehéz feladat lesz, mivel az ellenfél az életéért küzd a bajnokságban. A kiesés elől menekülő Levante idegenben biztos nem lesz könnyű ellenfél.

 

 

Az Európa-liga mérkőzést követően hogyan készül a Levante elleni találkozóra?

„A Sevilla elleni mérkőzéshez hasonlóan nehéz lesz, az ellenfél az életéért küzd, rendkívül motiváltak lesznek. Legutóbbi meccseiken sok pontot szereztek és legyőzték a Villarreal csapatát. A Bajnokok Ligája indulásért küzdünk és egy olyan pályán kell megszereznünk a három pontot, ahol a közelmúltban értek minket nehézségek.”

Hogy van Piqué?

„Konkrét sérülése nincs, de kellemetlenségei vannak ami az utóbbi hónapok terhelésének köszönhető. Nagy erőfeszítéseket tesz a csapatért. Holnap nem lesz velünk, csütörtökön meglátjuk bírni fogja-e a játékot.”

Mik a tervei Sergi Robertóval?

„A vezetőség ismeri a véleményemet, minden attól függ, hogy meg tudnak-e egyezni. Hamarosan visszatérhet, ahogy Ansu esetében is, ez az állapota függvénye.”

Mit gondol Dembélé, miért fejlődött sokat?

„Nem tudom, korábban nem voltam itt. Nagyon profi és elkötelezett. Csak kevés játékos ilyen jó egy az egy ellen.”

Memphis és Dest mikor lesz bevethető?

Még nem épültek fel, de remélhetőleg csütörtökre játékra alkalmas állapotban lesznek. Óvatosnak kell lennünk.”

Mi volt a probléma az Eintracht ellen?

„Ilyen a foci, sok labdát vesztettünk, de a csapat rendben van. A saját hibáink miatt szenvedtünk, de fizikailag rendben vagyunk.”

Alves és Yuste nyilatkozatai alapján Mbappé leigazolása nem egyszerű feladat. Mit gondol erről?

„Minden tiszteletem Danié, de ami nehéz, az a klub gazdasági helyzete. Dani egy jelenség, mindig címlapra kerül, egy igazi showman. Vannak terveink, de a pénzügyi helyzet nem egyszerű.”

Van befolyása a szerződéshosszabbítási ügyekre?

„Próbálunk őszinték és egyenesek lenni a játékosokkal, elmagyarázni a sportszakmai projektünket és egy családként működni.”

Busquetsnek van helyettese?

„Számomra Busquets, leszámítva Casemirót, aki egy más profilú játékos, az elmúlt évtized legjobb védekező középpályása. Minden amit csinál rendkívüli és még így is érte kritika. Amit ő ad nekünk, arra nem lenne képes senki más. Még sok van benne.”

Ansu felépülése kiemelt figyelmet kap?

„Ő egy nagyon különleges játékos, nagyon odafigyelünk rá. Még szüksége lesz három, vagy négy edzésre, de már jól érzi magát. Nincsenek fájdalmai.”

Az edzői munkáját tekintve ki volt Önre a legnagyobb hatással?

„Nincs egy konkrét személy, de Luis Aragonés egy életre nyomot hagyott bennem. Ott volt még Pep, Rijkaard, Van Gaal, Del Bosque… de a legjobb Luis volt.” 

Tervezi Jordi Alba pihentetését?

„Ő egy versengő vadállat, a fizikumát tekintve egy igazi szörnyeteg. Kiemelkedő játékos, mégis alulértékelik. Természetes pozícióját tekintve valóban nincs helyettese, de vannak játékosaink, akik játszhatnak a posztján. De itt az ideje, hogy mindenki erőfeszítéseket tegyen, kevés van hátra a szezonból és sok forog kockán.”

Nehéz érzékeltetnie, hogy ez a meccs mennyire fontos?

„Megpróbálom elmagyarázni mi a helyzet. Az utolsó előtti helyen állnak és kilenc mérkőzésből hetet nyertek otthon. Nem normális, hogy ebben a helyzetben vannak.”

Eric Garcíától vár előrelépést?

„Ez csak rajta múlik. Nagyon boldog vagyok vele kapcsolatban, könnyű őt edzeni. Már most a védelem vezére, labdakihozatal tekintetében kiváló. A védelem közepének oszlopos tagja lehet sok-sok évig.”

Pedri számára mi a legjobb pozíció?

„Attól függ kivel játszunk és, hogy ki az ellenfél. Nincs konkrét profilja.”

Hogy látja Adama jövőjét?

„Nagyban függ az átigazolási piactól, ezt elemezni fogjuk a szezon végén. A legutóbbi meccse remek volt.”

Gavi hosszabbítani fog?

„Optimista vagyok, maradni akar, de minden a tárgyalásoktól függ. Nem izgulok, megérdemli, hogy maradjon és, hogy értékeljük őt.”

***