Xavi: „A madridi 0-4 egy sci-fibe illő eredmény volt”

Xavi Hernández a Rayo Vallecano elleni, elmaradt La Liga mérkőzés előtti sajtótájékoztatón beszélt a Messi-éra utáni nehézségkről, a sérült játékosokról, a jelenlegi szezon kilátásairól és a jövőre vonatkozó tervekről. Elmondta, a vasárnapi mérkőzést meg kell nyerni, hogy a Barcelona megerősítse második helyét a tabellán és ennek megfelelően fogja pályára küldeni csapatát.

A holnapi jó lehetőség arra, hogy bebiztosítsák jövőre a Bajnokok Ligája indulást?

„Valóban, van rá esélyünk holnap. Remek lehetőségünk lesz arra, hogy megerősítsük a második helyezésünket a tabellán és, hogy jobban teljesítsünk, mint a legutóbbi hazai mérkőzéseken. A Rayo egy nagyon karakteres csapat, folyamatosan nyomás alatt tartják az ellenfeleiket. Iraola remek edző, bátor, az én generációm tagja. Meg kell találnunk a módját, hogy kerüljünk ki az alól a hatalmas nyomás alól, amit minden bizonnyal ránk gyakorolnak majd. Abban a szellemiségben kell játszanunk, ami a sajátunk és azonnal ki kell használnunk a gólszerzési lehetőségeinket. Megpróbáljuk bebiztosítani a Bajnokok Ligája indulást és küzdünk a második helyért.”

Mi a helyzet Piquével?

„Nos, a helyzet változatlan. Minden attól függ, hogy milyen kellemetlenséget érez majd. Két-három hónapja fájdalommal játszik, de az elhivatottsága töretlen. Meglátjuk, hogy holnap hogy érzi majd magát. Rugalmasan próbáljuk kezelni ezeket a helyzeteket.”

Mit kell tennie a Barçának mostantól a szezon végéig, mik a kilátásai?

„Az egyértelmű, hogy a La Liga megnyerése majdhogynem lehetetlen. Az elsődleges cél a második hely és, hogy az előző mérkőzések miatt kialakult hangulaton javítsunk, ha erre képesek leszünk, jönni fognak az eredmények. Megpróbálunk minél előkelőbb helyen végezni a tabellán, ami reálisan nézve a második hely lehet.”

A játék színvonalának visszaesése az egész csapat felelőssége, vagy a jó egyéni teljesítmények hiányából fakad? Ferrannak nem lenne szüksége egy kis pihenőre?

„A fáradtságra minden játékos, minden ember máshogy reagál. Folyamatosan elemezzük a játékosok teljesítményét, az őket ért terhelés és a fáradtság tekintetében, ezek alapján Ferran négy naponta játszhat. Mindannyian sokat vannak játékban, a rotáció most másodlagos, Ferranra szükségünk van akár lő gólt, akár nem. Képes üres területeket és gólszerzési lehetőségeket teremteni, sok mindent csinál és sok mindent jól. Fontos játékos számomra és a csapat számára.”

Mi a véleménye Iraoláról?

„Remek szezonja van, nagyon látványos a munkája. Vannak közös barátaink, akik azt mondták, hogy remek munkát végez és ő az idei szezon egyik nagy felfedezettje. A válogatottban csapattársak voltunk, ő egy nagyon jó srác, bátor, vakmerő edző, többféle játékstílusban is képes játszatni a csapatát. A Rayo az idény egyik nagy meglepetése, nagyon örülök neki.”

Lehetősége lesz megünnepelni a Saint Jordi-napot? (Magyarra fordítva: Szent György-nap, mely Katalóniában a szerelem és a költészet ünnepe – a szerk.)

„Mondom a haditervet (nevet)! Van két kisgyermekem, elfoglalt vagyok, sok a teendő otthon és Barça háza táján is. Otthon nagy a felfordulás, de pozitív vagyok, a stresszt félretéve megpróbálok lazítani, ami nem könnyű, mert nem vagyunk könnyű helyzetben, novemberben vettük át a klubot és még mindig nehéz szituációban vagyunk. Mégis örülök, mert a Barçánál lenni kiváltság. Jordi Cruyff mondja mindig, hogy a vereségek segítenek kifürkészni a jövőt.”

Mi lesz a jövő jelmondata: finomhangolás, vagy forradalmi újítások?

„Természetesen már készülünk a következő szezonra, de minden a klub pénzügyi helyzetétől függ, meglátjuk mik lesznek a lehetőségeink jövőre és kik érkezhetnek, illetve kiknek kell elhagyniuk a klubot. Igaz, hogy szükséges előre terveznünk, de a legfontosabb a jelen.”

Mit mondana barcelonai munkásságának eddigi fejezetéről?

„Sok minden történt ebben a szezonban. Voltak sci-fibe illő pillanatok, mint a 0-4-re végződött mérkőzés a Bernabéuban és horrorba illőek is, mint a COVID-járvány. Meg kell értenünk, hogy a Messi utáni korszakban vagyunk. Ő rengeteg meccset nyert a klubnak. Türelmesnek kell lennünk, én voltam a legizgatottabb, hogy címeket nyerhetünk, de ez végül nem sikerült. Meg kell erősíteni magunkat és a játékról alkotott elképzeléseinket a következő évre, mindezt úgy, hogy két lábbal a földön maradunk. Ez a Messi utáni időszak nem könnyű. Ennek a csapatnak van hite, karaktere és dicséretes a hozzáállása. Továbbra is hinnünk kell, de reálisan kell hozzáállni a dolgokhoz és a következő idényben elkövetni mindent, hogy címeket nyerjünk, de türelmesnek kell lenni. Laporta még úgy gondolja a La Liga megnyerése lehetséges… Alves pedig azt mondta, hogy a Realnak szerencséje volt, hogy ilyen későn ébredt a Barça. Pozitív vagyok, de az elnök rajtam is túltesz ebben, matematikailag nyilván lehetséges, de legyünk reálisak… Ami Alves mondatait illeti, azt már sosem fogjuk megtudni, de igaz, amióta megkezdtük a munkát szoros a verseny köztünk és a Madrid között, a számok tekintetében. Magunkkal kell foglalkoznunk, folytatnunk kell, ez a mi utunk. A következő évben, amennyiben lehetséges, címeket kell nyernünk. Visszatérve Danira, talán igaza volt, talán nem. Van olyan november óta készült statisztika, ami alapján a Madrid mögött vagyunk 1-2 ponttal lemaradva, de ez nem reális. A tabella az egész éves teljesítményt mutatja és a Madrid a saját érdemei miatt áll az első helyen. A jövőben nekünk is a legjobb tudásunk szerint kell teljesíteni, ahogy ezt tettük, a kilencedikről elértük a második helyet.”

Mit mondana a szurkolóknak?

„Az üzenet egyértelmű, szükségünk van rátok! Amikor a szurkolóink nagy része hiányzott az Eintracht ellen, vesztettünk. A Grada d’Animació (a kapu mögötti hangulatfelelős ultrák, szurkolói csoport – a szerk.) távollétében vesztettünk a Cadíz ellen. Szükségünk van rájuk, nélkülük sokkal kevésbé vagyunk csapat, ez tény.”

Gondolta volna, hogy ennyire változatosak lesznek az elmúlt hónapok?

„Tisztában voltunk vele, hogy mindez lehetséges, de meg kell ismételnem, egy Messi utáni korszakba léptünk és türelmesnek kell lennünk. A Manchester Unitednek is nehéz visszatérnie az elitbe, a Barça ezt nem engedheti meg magának, de türelem kell.”

Mi van Ansu Fatival?

„Amennyiben minden a tervek szerint halad és a héten végig a csapattal edz, úgy a Mallorca ellen visszatérhet, már tökéletesen jól van. A részleges edzéseket követően már teljes edzésmunkát végez. Ő egy nagyon különleges játékos és sokat segíthet nekünk.”

Gondolta volna, hogy Aubameyang a csapat második legeredményesebb góllövője lesz?

„Ha gólt lő, az sem érdekel, ha a hátával szerzi. Helyzeteket teremt, dolgozik a csapatért. Segít minket, szuper téli igazolás volt, elhivatott és pozitív. Örülök, hogy segíti a csapatot.”

Mi volt az a dolog amit a legnehezebb volt megváltoztatnia a csapatban amikor megérkezett?

„Hogy megértsék magát a játékot, az üres terek, a szabad ember fontosságát, a játék képét. Pszichológiailag a csapat felkészült, erre a bizonyítékot láthattuk a Reale Arenában, ahol fejben összeszedettek tudtunk maradni. Fizikálisan is rendben vagyunk. Amit kiemelnék, azok a taktikai kérdések, nagyon nehéz volt rávilágítani a játékról alkotott elképzeléseinkre, mivel azok nagyban eltérnek az előző edzői stábokéitól, ehhez még idő kell. Szó esett arról, hogy Frenkie de Jong iránt érdeklődik a United.”

Beszélt már vele a jövőjéről?

„Nem beszéltünk róla. Frenkie nagyon fontos játékos számomra és a csapatnak egyaránt. A minősége, a tulajdonságai és a személyisége alapján a klub egy korszakos játékosává válhat. Folytatnia kell, gólokat szereznie, gólpasszokat adnia, vezető szerepet kell betöltenie a játékban. Ő lehet a világ egyik legjobb középpályása. A döntés az ő kezében van, de ha rajtam múlna még sok éven keresztül itt folytatná.”

Meglepődött azon, hogy ennyi fejes gólt szereznek?

„Vannak góljaink előre begyakorolt szituációkból, Luuktól, Aubameyangtól… Ez a játékmodellünk része és a jól végzett munka bizonyítéka. A fejes góloknak is örülünk. Végső soron a jó játék és az összkép a fontos.”

A csapatrészek közül melyik az amelyik a leginkább erősítésre szorul?

„Konkrétan egyik sem, de vannak pozíciók melyekre csak egy játékos van, a terv pedig az, hogy minden posztért két játékos versenyezzen. Minden posztra legalább két játékos kell, de még meg kell várnunk mit hoz ez az év.”