Xavi a Villarreal elleni, szezonzáró mérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt a lengyel támadó és a klub közötti tárgyalásokról, elismerte, a leigazolása nem lenne könnyű feladat. Szó esett a nyár slágeréről: „Hagyjuk, hogy Mbappé azt tegye amit szeretne, legyen boldog.” Mivel a gránátvörös-kékek számára biztos a második hely és nem maradt a szezont érintő lényegi kérdés, így a fő téma a Barça jövője volt.

Mi a holnapi mérkőzés tétje és mit üzen a szurkolóknak?

„Holnap egy versenyképes, bátor csapatot szeretnék látni és jó hangulatban zárni a szezont. Célunk, a jó játék, de ehhez a legrosszabb ellenfelet kaptuk, szerintem ők a legjobb csapat, akikkel ebben a szezonban, a La Ligában találkoztunk. Ráadásul a Konferencia Liga kvalifikációért játszanak. Két, támadó felfogásban játszó csapatot fogunk látni, az eredménytől függetlenül látványos összecsapás lesz.”

Az elnök azt mondta, hogy ebben a szezonban „átmentetek a vizsgán”. Ön hogy értékeli az idei teljesítményt? (A kérdező Laporta nyilatkozatára utal, amit Catalunya Ràdionak adott- a szerk.)

„Megmentettük a helyzetet, sokkal rosszabbul is alakulhattak volna a dolgok, ebben biztos vagyok. A Bayern elleni mérkőzés óta azt mondogattam a játékosoknak, hogy versenyképesebbnek kell lennünk és ez végül így is lett. Folyamatosan erősödtünk, fejlődtünk. Nem akarom osztályozni a teljesítményünket, mert a kritikák kereszttüzébe kerülnék, de egy kritikus helyzetből mentettük ki a csapatot. Megvalósítottuk gyakorlatban, a játékról alkotott elképzeléseinket. Azonban a Barça nem engedhet magának még egy évet trófeák nélkül, ezt már megbeszéltük házon belül, a játékosok tudják mit gondolok. Ahogy képesek voltunk változtatni a rossz helyzetünkön, ezen is változtatnunk kell a következő szezonban.”

Mit tudna mondani a gazdasági megoldásokról, zavarja, hogy nem tudja, hogy tervezzen például az igazolások terén? (A kérdező a Laporta által említett gazdasági „beavatkozásokra” utal, úgy mint a BLM, illetve a Barça Studios eladása, valamint a CVC megállapodás- a szerk.)

„Az Elnök úr biztosított róla, hogy képesek leszünk megerősíteni a keretet. Mi a sportszakmai dolgokért felelünk, nem akarok a pénzről beszélni, a végén még kritikát kapnék miatta. A pénzügyi dolgok nem rajtam múlnak, beszéljünk a futballról.”

Hogy látja az Mbappé jelenséget?

„A Barçáról kérdezzenek. Hagyni kell, hogy azt tegye amit akar és, hogy boldog legyen. Azt akarom, hogy a játékosok boldogok legyenek. Ő dönt a sorsáról, mi nem vagyunk része az egyenletnek.”

Júniusig várni fog azzal, hogy tájékoztassa a játékosokat a jövőjükkel kapcsolatban?

„Négy, vagy öt játékos már tudja, hogy mik az elképzeléseim. Ez a megfelelő idő, hogy döntéseket hozzunk, rossz érzés közölni valakivel, hogy nincs jövője a klubnál, de tudniuk kell.”

Egyetért azzal, hogy a Barça a jövőben nem fog csillagászati összegeket fizetni a játékosainak? (Szintén a Catalunya Ràdionak adott Laporta interjúra utal – a szerk.)

„Szeretném, ha labdába rúghatnánk ilyen téren, de nincs rá lehetőség. Bár szerettünk volna, nem tudtunk becsatlakozni a Haalandért, vagy Mbappé-ért folytatott licitbe, a pénzügyi helyzetünk olyan, amilyen. Előre kell tekintenünk, a jelen és a jövő a fontos. A Barça érdekében össze kell fognunk és megerősíteni a keretet, mostantól sokkal versenyképesebbnek kell lennünk.”

Az utolsó, holnapi La Liga mérkőzést követően Ausztráliában játszanak még egy barátságos mérkőzést (május 25-én, az A League, vagyis az Ausztrál első osztályú bajnokság All Star csapata ellen- a szerk.), ezután a csapat számára megkezdődik a vakáció. Xavi elmegy majd pihenni és kikapcsolja a telefonját?

„Nem, folyamatosan itt kell lennem. Nagyon hálás vagyok és bár néha stresszes és nehéz, a világ legjobb klubjánál vagyok, imádom és nem hagyom abba a munkát. Játékosokat kell igazolnunk, elő kell készíteni az edzéseket, sok a tennivaló. Sok munka van, de örülök neki.”

Fontos ez a nyár az ön számára, hogy megerősítse a csapatot a jövő évi elvárások fényében?

„Nem engem kell kiemelni, a klub egészét kell nézni. Számomra is fontos, hiszen én vagyok az első csapat vezetője, de a Barça számára a legfontosabb. Közösen kell erőfeszítéseket tennünk, hogy újra versenyben legyünk és egy családként működjünk, én a vezetői tevékenységemmel, útmutatásaimmal próbálok hozzájárulni ehhez. Próbálkoztunk és a szezon második fele jól sikerült, de nem nyertünk semmit, ezért változásra van szükség.”

Lewandowski azt mondta, hogy nem akarja a Bayernben folytatni, ez közelebb hozza őt a Barçához?

„Igen, ez is egy lehetőség. Nyilvánosan kijelentette, hogy távozni akar. Egy év még van a szerződéséből, és nem lenne egyszerű a leigazolása, de persze, Ő is egy opció az átigazolások terén.”

A holnapi lehet Dembélé utolsó mérkőzése Barça színekben?

„Igen, az utolsó is lehet, vagy hosszabbít, még folynak a tárgyalások. Optimisták vagyunk és reméljük, hogy marad. Remek meccseket játszott a szezonban és amikor nem tudott játszani megéreztük a hiányát. Ő egy olyan játékos, akit nagyon kedvelek, de minden a tárgyalásokon múlik.”

Beszélt már Umtitivel, Riquivel, Minguezával… ?

„Igen és még néhányukkal. Azok a játékosok akik nem itt folytatják, időben meg kell tudják, hogy dönthessenek a jövőjükről. Mindenkinek máshogy kell elmondanod, szemtől szemben le kell ülni megbeszélni, őszintén.”

Készségesek voltak a játékosok, amikor a távozásról volt szó?

„Igen nagyon, volt aki nagyon meglepett és meghatott, mert köszönetet mondott nekem. Egyenesnek kell lennem és döntéseket hoznom. Nem akarom megkeseríteni senkinek a sport karrierjét, de el kell mondanom őszintén, ha valaki nem tudna játéklehetőséghez jutni. Ez a valóság, ami néha nehéz, de világosnak és őszintének kell lenni.”

Lehet abban reménykedni, hogy Frenkie de Jong marad?

„Ezzel visszakanyarodunk a gazdasági kérdésekhez. Frenkie egy igazi szörnyeteg, megteremti a különbséget, egy korszakos játékos lehet, de a dolgok egészét kell vizsgálnunk. Nagyon kedvelem Frenkiet, nagyon agilis és segíthet nekünk. Ismét a pénzről kéne beszélnünk, amit nem szeretnék.”

Frenkie de Jong megtartását választaná, vagy új játékost igazolna a helyére?

„Csak annyit mondhatok, hogy az érkezőknek erősíteniük kell a csapatot. Nem igazolhatunk olyan játékosokat akik majd a padon ülnek, ilyenek már vannak a keretben. Olyan szintű játékosokra van szükségünk, akik rögtön kezdők lehetnek, ilyeneket keresünk.”

A játék melyik részeinek fejlesztésére fogják a legnagyobb hangsúlyt fektetni? Fizikai, pszichológiai, vagy taktikai téren kell előrelépni?

„Mindhárom téren, ahogy mondtam nem volt jó ez a szezon. Fizikailag úgy gondolom sokat fejlődtünk, az eredményeink tekintetében nem ez volt a döntő faktor. Meg kell erősíteni a keretet és csapaton belül nagyobb verseny kell a pozíciókért. (Előző nyilatkozataiban már jelezte, hogy minden poszton két top játékosnak kéne versenyeznie a csapatba kerülésért- a szerk.) Így sokkal versenyképesebbek lennénk, mint csapat. Taktikailag is fejlődnünk kell, mindenkinek meg kell értenie a játékról alkotott elképzeléseinket. Minden tekintetben javulnunk kell.”

Kulcsfontosságú lesz a játékosok „rendezettsége”? (Xavi az előző hetekben többször beszélt a játékosok rendezettségéről, amit a kevesebb labdavesztéssel és a kevesebb hibával játszott pozíciós játékkal azonosít- a szerk.)

„Az érkező és az itt lévő játékosoknál is fontos lesz. Több passzal kell játszanunk, ez hiányzott, olyan játékosokra van szükség akik értik a pozíciós játékot, ez a rendezettség.”

Várja már a szombati Bajnokok Ligája döntőjét? (Az UEFA Női Bajnokok Ligája döntőjére utal, ahol a Barça a Lyonnal játszik- a szerk.)

„Remek összecsapás lesz, úgy várom, mint bármelyik másik culé. A Lyon egy remek csapat, nem lesz egyszerű. Sok sikert kívánok a Femenínek.”

Az amerikai előszezont már bejelentették, mondana erről pár szót, illetve gondolkoztak esetleg a hazai felkészülésen?

„A hazai felkészülés szintén egy financiális kérdés. Július negyedikén fogjuk kezdeni az előszezont, az Egyesült Államokba utazunk. A La Liga augusztusban fog kezdődni, lesz bőven időnk a felkészülésre. Az első naptól kezdve edzeni fogunk, lesznek mérkőzéseink (az amerikai felkészülési időszak alatt a csapat az Inter Miami és a NY Red Bulls ellen fog játszani mérkőzéseket – a szerk.), fejleszteni fogjuk a csapatot, hogy versenyben legyünk a címekért.”