Unay Emery: „A Barcelona átalakulóban van, de a mai kezdőcsapatuk jól felismerhető volt”

Unai Emery, a Villarreal edzője sajtótájékoztatót tartott az FC Barcelona – Villarreal mérkőzés után, amelyre a La Liga zárófordulójában kerül sor a Camp Nouban vasárnap este. A baszk edző elégedett volt a Barcelona felett aratott győzelem után, és „8,5-ös” osztályzatot ad a Villarrealnak a szezonra. Emery különböző csapatai 14 éve folyamatosan játszanak valamelyik európai kupasorozatban, többet meg is nyert, sajnálta volna, ha a következő szezont ki kellett volna hagynia. A Villarreal a Konferencia Ligában méretheti meg magát.

Mérleg

„Nagyszerű sorozatunk volt a Bajnokok Ligájában, ez okozta a legnagyobb örömöt… A La Ligában rosszul kezdtük a sorozatot, talpra álltunk, aztán elfogyott a lendület. Ma volt az utolsó lehetőségünk, hogy bejussunk valamelyik európai kupasorozatba. A csapat tudta, hogyan kell az i-re feltenni a pontot. A Villarreal versenyképes tudott lenni nagyon nehéz ellenfelekkel szemben idegenben is. Nagyon profik voltunk, és megérdemeltük ezt az eredményt”.

A Barca nem volt elég motivált?

„Motiváltak voltak, a Camp Nouban játszottak a saját közönségük előtt, a játékosok jó egyéni teljesítményt akartak felmutatni…. Jól kezdtek, de mi nagyon szívósan védekeztünk. Türelmesen vártuk a pillanatot, hogy mikor adódik lehetőségünk a góllövésre. Pedraza betalált, és ettől még elszántabbakká váltunk. A második gól után már nem tudták felvenni a játék ritmusát, mi viszont stabilan védekeztünk. A Barcelona átalakulóban van, de a mai kezdőcsapatuk igen jól felismerhető volt.

Villarreal értékelése egyetlen értékkel?

„8.5-et megérdemelnék”.

Mik voltak a hiányosságai a Villarrealnak ebben a szezonban?

„A bajnokság az, ami a legobjektívebb értékmérő. Készült egy belső elemzés arról, hogy hol hibázott a csapat. Bizonyos időszakokban nem tudtunk jó teljesítményt nyújtani. A Bajnokok Ligájában oroszlánként küzdöttünk, és nagyon is versenyképesekké váltunk, volt karaktere a csapatnak. A BL-ben rengeteg energiát elégettünk, ettől viszont a La Ligában elfogyott a erő.  A La Liga az igazi fokmérő, hacsak meg nem nyered valamelyik európai kupasorozatot, ahogy tavaly nekünk sikerült az Európa Ligát. Most boldogan távozom Barcelonából, ezt a hét nagyon hektikus volt (most nyertek idegenben, legutóbb kikaptak a Real Sociedadtól hazai pályán – a szerk.) „.

Konferencia Liga

„Ez egy európai kupasorozat. Már 14 éve edzőként mindig ott vagyok valamelyik európai sorozatban, elég rossz érzés lett volna, ha most ki kellett volna hagynom. Európa egy másik dimenziót ad a futballnak. A Konferencia Liga még nincs helyén kezelve, pedig idén a Feyenoord és a Roma játssza a döntőt. A Villarreal elkezdett játszani az Intertotóban, én teljesen elégedett vagyok a szezonnal. És ha esik az eső, akkor meg kell várnunk, hogy újra kisüssön a nap”.

Mbappé döntése (nem igazol sehova, hosszabbított a PSG-nél – a szerk.)

„Ez nagyon személyes dolog. Nagyon kedvelem a játékát, de a bejelentés túl későn jött, az időzítés nem volt megfelelő”.

Jól védekezett a Villarreal

„Le kellett zárni a Barcelona passzsávjait. Meg akartuk akadályozni, hogy a vonalaink mögé kerüljenek, és a tizenhatosunkon kívül akartuk tartani őket. Ezeken a mérkőzéseken a védekezés nagyon fontos. Voltak olyan meccseink alacsonyabb osztályú csapatok ellen, ahol a védekezésünk nem volt ilyen szintű”.

Xavi szerint a Villarreal nehezítette meg legjobban a dolgukat

„A profi labdarúgás nagyon sokat kíván a csapatoktól. Mi edzők megpróbáljuk a dicséreteket helyén kezelni, de kétségtelenül nagyon versenyképesek vagyunk. Xavi egy már tapasztalattal rendelkező edző, és ez a klub az ő otthona. Villarrealban egy olyan mérkőzést játszottunk, ahol az eredmény 1-3 lett, sok mindent rosszul csináltunk. Az a játék három hónapig nem hagyott nyugodni, mert Piqué kezezésére nem adtak büntetőt nekünk. (Emery akkori nyilatkozata: ’Amit Piqué csinált az botrányos volt. Büntetőt kellett volna kapnunk azon a meccsen, helyette fontos pontokat veszítettünk’ – a szerk.). Aztán megkérdeztem az illetékes személyt, aki azt mondta, hogy ’tévedtem’. Mostanra megnyugodtam”.