Xavi: „Jobban örülnék neki, ha az átigazolási időszak csak a szezon kezdetéig tartana”

Xavi Hernández a Barça vasárnap esti Real Sociedad elleni vendégjátéka előtt beszélt arról, hogy szerinte sokkal jobb lenne, ha az átigazolási időszak már a bajnokság kezdetekor bezárulna, mert most is vannak olyan játékosok a klubnál, akik a jövő héten már nem biztos, hogy ott lesznek. Aubameyang távozását nem zárta ki, a Koundé nevezésével kapcsolatos fejleményeket várja, míg az esetleges érkezőkre kitérve elmondta, van még idő. 

Hogyan nézel szembe a Real Sociedad elleni mérkőzéssel? 

„Az ő esetükben egy olyan ellenfélről beszélünk, amely sok mindent jól csinál, van tehetség a csapatukban és fizikailag nagyon erősek és intenzívek. Ez egy nagyon nehéz találkozó lesz számunkra, ahogy azt az előző szezonban is megmutattuk, amikor a második félidőben például szenvedtünk ellenük.”

Koundé nevezése hogy áll? 

„Jelenleg várakozunk, holnapig van még időnk, ekkor fogjuk a keretet is kihirdetni a meccsre. Egyelőre nem tudunk semmit, várunk a fejleményekre.”

Aubameyang helyzete? 

„Van egy átigazolási időszak, amely augusztus 31-én ér véget, és nem tudjuk, addig mi fog történni. Lehetőség van arra, hogy játékosok jöjjönek és menjenek. Azonban számítok rá, és fontos tagja lehet a csapatnak holnap.”

Ha Aubameyang távozik, érkezik majd egy másik csatárt?

„Ki fogjuk értékelni a helyzetet. Sem Auba, sem Memphis nem távozott eddig, és holnap is bevethetjük őket. Meg kell néznünk, hogyan néz ki a csapat. A prioritás azonban most Koundé nevezése.”

Busquets nélkül [a Rayo elleni piros lapja miatt nem játszhat – a Szerk.] lehetnek változások az eddig megszokott rendszeren?

„Majd holnap meglátja mindenki, én nem szeretnék erről előzetesen sok dolgot elárulni. Vannak játékosok, akik azon a poszton játszhatnak: Kessié, Frenkie és Pjanic. Van egy csapatunk, tele sokoldalú játékosokkal. Majd holnapig még eldöntjük, hogyan oldjuk ezt meg, de a fejemben már elég világos a dolog.”

Hogy van Ferran Torres?

„Nagyon jól, a lehető legjobb állapotban van már egy hete. Meghatározó játékosnak kell lennie. Elsősorban én egy olyan játékosnak látom őt, aki a széleken tud játszani, de szükség esetén középen is bevethető. Az sajnálatos, hogy sérülés miatt nem tudott játszani az elmúlt időszakban.”

Türelmesnek kell lenned?

„Semmi sem könnyű. A trófeák megnyerésére törekszünk, de a megfelelő alázatot és elkötelezettséget kell mindig magunkkal vinnünk. A Rayo ellen megérdemelten nyertünk volna, és az, hogy ez nem sikerült, az többek között annak is betudható, hogy nem volt mindig szerencsénk. Jó meccset játszottunk, de nem voltunk elég hatékonyak. Inkább az optimizmus fenntartása a fontosabb egy vereség után, de az alázat sem maradhat el, még csak most kezdődik a szezon.”

Mely pozíciókat kell feltétlenül megerősíteni?

„Az elnök és a vezetőség pontosan tudja. Van még időnk.”

Alejandro Baldé helyzete 

„Számítok rá, remek előszezonja volt. Ő egy olyan játékos, aki nagy segítségünkre lehet a jövőben, de már most is hozzá tud tenni a csapat játékához. Jó konkurenciát jelent Albának. Lesznek játékpercei.”

Várja a szeptembert, hogy véget érjen az átigazolási időszak?

„Igen, ez nem egy kellemes érzés azoknak, akik tudják, hogy nem számítunk rájuk. A véleményem szerint az átigazolási piacot be kellene zárni a bajnokságok kezdete előtt, rosszul van ez megszervezve. Senki sem dolgozik így békében, nyugodtan. Olyan játékosokkal dolgozunk jelenleg, akik nem biztos, hogy a hét közepén is a rendelkezésünkre állnak majd.”

Hogy van Koundé a hét után?

„Elmagyaráztam neki az elképzelésemet a játékról, remek játékos és a korához képest tapasztalt. Nagyszerű vezér és egy nagyszerű játékos. Remélhetőleg hamarosan, holnap megmutatja ezt, ha egyáltalán tud majd játszani. Nagyon jól edzett, jó hangulatban van, de szükségünk van távozókra ahhoz, hogy nevezni tudjuk.”

Tervez erősítést még a csapat jobbhatvéd poszton? 

„A terv világos volt, Azpilicuetának kellett volna jönnie, és ez végül nem történhetett meg, de vannak játékosok, akik ezt a posztot fedezik: Araújo, Sergi Roberto és Koundé személyében… Dest már tudja, hogy milyen helyzetben vagyunk.”

Mi lenne a legjobb Pablo Torre számára?

„Jelenleg értékeljük a lehetőségeket. Beszélni fogunk vele. Azt szeretnénk, ha a felnőtt keret tagja lenne a legtöbbször, de a Barça Atlétic-ben is játszana.”

Pszichológusokkal kezelteti a klub a játékosok szorongását?

„Próbálom levenni róluk a nyomást. A nyomás rajtam van. Azt akarom, hogy felszabaduljanak, és mutassák meg a tehetségüket.”

A széleken szereplő játékosok helyet cserélhetnek egymással, vagy maradjanak az eredeti posztjukon [a Rayo ellen Raphinha és Dembélé néha helyet cserélt – a Szerk.]? 

„Ami a minap történt, azt mindenki látta. Nem bánom, ha helyet cserélnek egymással, amíg a pozíciók foglaltak.”

***