A Barcelona vezetőinek mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, de Koundé nevezése megoldva

Akár már vasárnap a Real Valladolid ellen bemutatkozhat

A Barcelona végül a 92-es cikkely alapján regisztrálta Jules Koundét, ami azt jelenti, hogy a Barcelona vezetőinek mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, hogy a LaLiga engedélyezze a francia középhátvéd nevezését a Ligába, Xavi Hernández azonban boldog lehet: Koundé ugyanis már akár vasárnap a Real Valladolid ellen debütálhat.

A fent említett 92. paragrafus kimondja, hogy „lehetőség van a nyilvántartási kapacitás növelésére a jövedelem vagy a juttatások elérésének előrehozásával. Ez egy szigorúan átmeneti jellegű intézkedés, amely a klub részéről a korábbi helyzet helyreállítására vonatkozó kötelezettségvállalással jár ugyanabban a szezonban. Ennek érdekében a garanciákat készpénz letét vagy bankgarancia formájában kell nyújtani, amelyet a részvényesnek vagy a klubon kívüli harmadik félnek kell nyújtania, de soha nem magának a klubnak. Ebben a tekintetben, amennyiben a helyzet nem áll helyre, a garanciát a klub mérlegében vissza nem térítendő saját tőkeként tartják nyilván, és a LaLiga ezeket a garanciákat a klub lejárt tartozásainak kifizetésére fordíthatja. Ezenfelül van egy korlátozott maximális összeg, amely e szabály alapján felhasználható: A nettó árbevétel 5%-a.”

Más szóval, mivel egyelőre nem történt olyan játékoseladás, amely elegendő helyet biztosítana a bértömeg tekintetében ahhoz, hogy a 23 esztendős francia középhátvédet nevezni tudják, a klubvezetők a saját vagyonukból pótolták ki az ehhez hiányzó összeget. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Samuel Umtiti kölcsönadása ugyan segített ebben, de ez önmagában még nem lett volna elegendő.

Xavi Hernández a Real Valladolid elleni bajnoki mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóján elmondta, hogy optimisták ebben az ügyben és meg voltak arról győződve, hogy ez még vasárnap kora este előtt sikerül, és ez végül így is lett, még ha ez nem is volt egyszerű feladat. A klub célja továbbra is a bértömeg csökkentése és ugyan még távozhatnak és érkezhetnek játékosok, de utóbbi nyilván csupán olyan anyagi feltételek mellett lehetséges, amelyekkel még beférnek a fiztési sapkába, ezentúl többek között Gavi szerződéshosszabbításának hivatalos bejelentése [ami a nyári átigazolási időszak zárása után várható – a Szerk.] miatt is lenne fontos ez, mivel a fiatal tehetség új szerződésében már valamennyivel jobb anyagi feltételek szerepelnek majd, mint korábban, így ezzel is számolni kell. Mindenesetre a jelenlegi legfontosabb ügy megoldva, Koundé a hétvégén bemutatkozhat.

***