Xavi: „Egy pontot szereztek a kilencből, de ez nem tükrözi a képességeiket”

Az FC Barcelona, a La Liga negyedik fordulójában a Sevilla vendége lesz. Az andalúzok az elmúlt három mérkőzésükön nem a legjobb arcukat mutatták, ennek ellenére, előreláthatóan nehéz mérkőzés vár a Barcelonára, a Ramón Sánchez Pizjuánban. A mérkőzés előtti, fél órás sajtótájékoztató alatt, csak három kérdés irányult a holnapi mérkőzésre, a sajtót elsősorban a keret véglegesítése és a játékospiac érdekelte, illetve, hogy az új szerzeményeket, hogyan fogják beilleszteni a csapatba.

A Ramón Sánchez Pizjuán nehéz terep

„Igen, a holnapi mérkőzés nem lesz egyszerű, az előző szezonokból látható, hogy milyen nehéz itt nyerni. Lopetegui jól felkészíti a csapatait, kemény feladat lesz. Nem kezdődött szerencsésen a szezon számukra, több pontjuk kellene legyen. Szerintem sokkal agresszívebbek lesznek, intenzívebb lesz a játékuk és le fognak támadni minket. A saját stílusunkban kell játszanunk, birtokolni a labdát. Nincs új a nap alatt, a legjobb formánkat kell hoznunk és megszerezni a három pontot. Ez egy nagy teszt lesz számunkra.”

Vége az átigazolási időszaknak

„Mondhatni felszabadult vagyok és elégedett, az érkező és a távozó játékosokkal kapcsolatban. A klub óriási erőfeszítéseket tett, Mateu, Jordi és az egész technikai vezetés nagyon elégedett, a munkájuk meghozta gyümölcsét. Nagyon versenyképes a keretünk, amit most bizonyítanunk kell, megpróbálunk minden címért versenybe szállni, ez a cél, ahogy azt már a Gamper alkalmával is említettem. A klub mindent megtett azért, hogy összerakja a lehető legjobb csapatot, elégedettek vagyunk.”

Jordi Alba feszült, Marcos Alonso érkezése miatt?

„Jordi a csapat tagja és fontos lesz számunkra. Kulcsfontosságú lesz a tapasztalata, a tehetsége, az, hogy milyen elhivatott a csapat iránt. Biztos, hogy lesz lehetősége pályára lépni, lesznek eltiltások, sérülések. Egyik játékosnak sincs bérelt helye a csapatban, az játszik, aki a legjobb állapotban van, minden a teljesítménytől függ.”

Az átigazolási időszak értékelése

„A legjobb és a közepes „szint” közé tenném, egy játékos még hiányzik, de ahogy elmondtam, személy szerint nagyon elégedett vagyok. A klub óriási erőfeszítések árán végrehajtotta azokat az igazolásokat, amiket akartunk. Nagyon elégedett vagyok a munkánkkal.”

Piqué és a magánéleti problémái

„Nyugodtnak látom, nagyon jól teljesít az edzéseken. A tegnapi edzés nagyon jól sikerült az egész csapat számára, de neki különösen. Segíteni fog minket. Ahogy mondtam, nem zavar, hogy voltak játékosok akik nem igazoltak el és végül itt maradtak. Egy nagy család vagyunk, mindenki egy irányba halad. Ami a magánéletét illeti, azt akarom, hogy boldog legyen és így vegyen részt az edzéseken. A személyes dolgaiba nem szeretnék belekeveredni, ha bármilyen segítségre lenne szüksége, mi a rendelkezésére állunk. Sportszakmai szempontból nincs rá panasz és biztos vagyok benne, hogy a segítségünkre lesz.”

Memphis

„Beszéltem vele három, vagy négy hete, nagyon könnyű vele szót érteni, nagyra becsülöm. A korából adódóan egy nagyon tapasztalt játékos, igazi vezető. Nagyon elhivatott a csapat iránt, nyertes típus, jól teljesít az edzéseken. Rajta fog múlni, hogy mennyit játszik, ez a pályán és az edzéseken mutatott teljesítményétől függ. Az edzői stáb fog dönteni mindenkiről, legyen szó Memphisről, vagy Jordiról…Mindenki a nulláról kezd és az fog játszani, aki a legjobb állapotban van.”

A bal oldali védő pozícióért 3 játékos van versenyben (Alba, Beldé, Alonso – a szerk.)

„Azt akarom, hogy Jordi a csapat tagja legyen. Ő az egyik kapitányunk, én személyesen is nagyon jó kapcsolatot ápolok vele. Igazi vezéregyéniség és nagy segítségünkre lehet, akár játszik, akár nem, efelől semmi kétségem. Az elhivatottsága a klub iránt kiemelkedő. Sosem szerepelt a tervek között, hogy eligazol. Az elmúlt évben ott volt nekünk Alves, Sergi Roberto és Dest a jobb oldalon, amit szerintem jól menedzseltünk. Az idén sokkal sűrűbb a versenynaptár, szóval minden játékos lehetőséghez fog jutni. Jordival és Baldéval is más-más rendszerben mehetünk fel a pályára és Marcos is tud több poszton játszani, de a klasszikus értelemben igen, a bal oldali védő pozícióra, most három játékosunk is van.”

Generációváltás, nem kéne távozni az idősebb játékosoknak?

„Ez minden játékos életében eljön, egyszer Pedri is 34 éves lesz. A távozás nem egyszerű, nehéz meghozni ezt a döntést. Az én esetemben is az volt. 35 évesen kaptam, egy további három évre szóló ajánlatot, de akkor úgy döntöttem, hogy eljött a távozás pillanata. Ez a személyes döntésünk, ami persze függ a szerződésünktől és az adott helyzettől. Ez mindenkinél eljön, ez az élet rendje, nem élünk örökké.”

Bellerín, Alonso

„Klasszikus, szélső védőkre volt szükségünk. A jobb oldalunk sürgősen megerősítésre szorult, ezért van itt Bellerín. Profi játékos és jól beilleszkedik majd a csapatba, igaz ez Alonsóra is. Utóbbi már elért egy bizonyos kort, de a Premier Leagueből érkezett, a Chelsea csapatától, sokat fog segíteni nekünk, több pozícióban is képes játszani. Nagyon elégedett vagyok, ezeket a pozíciókat meg kellett erősíteni és a klub sikerrel járt.”

Nyerési kényszer, trófeák

„Minden nap érzem a nyomást, ez a munkámmal együtt jár. Ez van, ha a Barça edzője vagy, ha nyersz az remek, ha nem akkor az utcára sem tudsz kimenni. Tudom hol vagyok és tudom, hogy nagy nyomás nehezedik rám, de élvezem, bírom a gyűrődést. Nagy Barça rajongó vagyok, tudom hogy működik a klub, de még finomhangolásra van szükség, nem dőlhetek hátra. A klub nagy erőfeszítéseket tett, remek keretet építünk, amivel mindenért harcba szállhatunk. A foci és a labda fogja eldönteni majd a jövőmet. Optimista vagyok.”

Marcos Alonso regisztrációja (Időközben regisztrálták a játékost – a szerk.)

„Optimista vagyok, ahogy Kundé esetében is voltam. Remélem minden rendeződik éjfél előtt. Nagyon boldog vagyok, hogy Marcos és Bellerín velünk vannak, mindketten nagy segítségünkre lesznek. Most várnunk kell, de a klub meg van győződve róla, hogy a regisztrációja sikeres lesz.”

Említette, hogy egy játékos hiányzik a keretből, ki az? Talán Bernardo Silva?

„Jordi, Mateu, Laporta, a technikai vezetés és azok a játékosok, akik hozzánk akartak igazolni, óriási erőfeszítéseket tettek. Ez egy bonyolult átigazolási időszak volt. Szinte az összes játékost megszereztük, akiket kértem a nyár elején. Azokról a játékosokról nem beszélhetek, akik nem nálunk játszanak. Nagyon örülök a jelenlegi játékoskeretnek, velük jó eséllyel indulhatunk bármilyen sorozatban. Nem fogok olyan játékosokról beszélni, akik máshol játszanak, azokról fogok beszélni, akik a csapatunk tagjai.”

Aubameyang

„Rossz érzés, ha egy játékos eligazol, igaz ez mindenkire. Profi játékosokról beszélünk, azok esetében is, akiknek megmondtam, hogy nem számítok rájuk. Övék minden tiszteletem, jól dolgoztak az edzéseken, remek hozzáállással és senkivel sem volt személyesen problémám, különösen igaz ez Aubameyangra. Nagyon sajnálom, hogy távozik, mivel sokat segített a csapatnak. Igazi példakép volt a pályán és azon kívül is. Különbséget jelentett a mérkőzéseken, nézzék meg a statisztikáit. Kincset érő személyisége van, mindig mosollyal az arcán edzett. Edzőként sajnálom, hogy elvesztettem egy olyan játékost, mint Aubameyang, Ő egy példakép volt az egész klub és a játékosok számára.”

Jordi Cruyff

„Nagyon jó csapatot alkotunk. Nagyon könnyű együtt dolgozni a technikai vezetéssel, az elnökkel, mert megbízunk egymásban. Mindenki nagyon profi a munkájában. Jordi nagyon lojális és tapasztalt ember. Mindig megbeszéljük, hogy melyik játékosok érdekelnek minket és kiknek kéne elhagyniuk a keretet. Mateu és Jordi révén a klub jó kezekben van.”

Mateu Alemany munkájának értékelése

„Kiválóra értékelném. Ő mindig nagyon egyenes, nagy tapasztalattal rendelkezik. Nagyon könnyű vele dolgozni, még a több órás megbeszéléseink után is nagyon produktívnak érzem magam. Ő egy nagyon értékes ember a foci világában. Úgy gondolom, hogy Jordival, Mateuval és az elnökkel egy nagyon jó csapatot alkotunk, amiért hálás vagyok.”

Eric García

„Biztonságot ad nekünk, mindig jó megoldásokat választ. A mérkőzés 90 perce alatt végig nagyon fegyelmezetten játszik. Még csak 21 éves, akár kapitány is lehet belőle. Csak kevés dolgot kell korrigálnunk a játékában, nagyon egyszerű a dolgunk az olyan játékosokkal, mint amilyen Eric. Meg kell küzdenie a csapatba kerülésért, de nagyon magas szinten teljesít.”

A Premier League és a La Liga teljesítménye az átigazolási piacon

„Nekünk például szükségünk volt pénzre, itt jöttek képbe a televíziós jogok. Az adózás is problémát szokott okozni itt Spanyolországban. Sok tényező közrejátszik, de ők sokkal nagyobb „vásárlóerőt” képviselnek, egyszerűen azért, mert az ottani kluboknak nagyobb a pénzügyi keretük. Azért tudnak ennyit költeni, mert van pénzük. Mi is költöttünk, de ennek az volt az ára, hogy el kellett adnunk bizonyos üzletrészeket. Nem tudom mit hoz a jövő, de jelenleg a helyzet jobb a Premier Leaguenél.”

Mi van, ha nem nyernek semmit?

„Arra koncentrálunk, hogy nyerjünk, ha nem sikerül, majd meglátjuk mi lesz (nevet), de most legyünk pozitívak!”

Lopetegui helyzete (3 fordulót követően a lemondását követelik a szurkolók – a szerk.)

„Ahogy mondtam már, szerintem többet érdemeltek volna. Egy pontot szereztek a kilencből, ez nem tükrözi a képességeiket. Sajnos ez a helyzet, az edzők jövője egy klubnál attól függ, hogy milyen eredményeket érnek el. Lopetegui megmutatta, hogy remek edző, milyen képzett taktikailag, legyen szó védekezésről, vagy támadásról. Minden helyen, ahol dolgozott, remek munkát végzett, így Sevillában is, de csak az eredmény számít.”

Pjanić

„Ahogy mondtam már, Pjanić sokat segíthet nekünk. Nagyon profi játékos, aki nagyon jó edzésmunkát végez. Kedvelem a személyiségét és a játékát. Lesznek pillanatok amikor a segítségünkre lehet, de vannak versenytársai, például Busquets, De Jong, Kessié. Mindegyikük nehezen fog játékpercekhez jutni, de természetesen számítok Pjanićra.”