Xavi: „Jó formában vagyunk, ebből előnyt kell kovácsolnunk”

A katalánok edzője szerint nem volt könnyű a Sevilla ellen, de jól játszva nyertek

Szombat este az FC Barcelona remek támadójátékkal, 3-0-ás győzelmet aratott Sevillában. A mérkőzés után Xavi elégedetten értékelt, elmondta, hogy annak ellenére, hogy nem kezdtek jól, miután játékosai megnyugodtak, és gyorsabban járatták a labdát, jó teljesítményt nyújtva nyertek. Szerinte nem volt könnyű meccs, és nem sokan fognak a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban ilyen különbséggel győzni. Játékosai közül leginkább Gavit, Dembélét és Lewandowskit emelte ki.

Xavi elégedett a 0-3-mal, mert Sevillában nagyon nehéz nyerni. Elismerte, voltak olyan pillanatok, amikor nehéz helyzetben voltak, de a hatékonyság sikert hozott. „Nagyon jó az összkép, az első 15 percben nem játszottunk jól, de miután megnyugodtunk, helyzeteket tudtunk kialakítani a labdaszerzéseket követően. Nagyon jó meccset játszott a csapat, úgy érzem, domináltunk. Voltak lehetőségeink, akár még több gólt is szerezhettünk volna. A csapat most jó formában van és ebből előnyt kell kovácsolnunk.” 

Változtatnia kellett meccs közben

Elmondta, nem a 4-4-2-es felállást (gyémánt alakzattal a középpályán) várták az ellenféltől, ezért bele kellett nyúlnia a meccsbe, de a középpálya nagyon jól dolgozott ezen a nagyon fizikális összecsapáson, jól hozták ki a labdát nyomás alatt is. Emellett a szélsők is segítették őket. „Három dologról beszéltünk: először, hogy fel kell vennünk a Sevilla intenzitását, mert tudtuk, hogy győzelmi kényszerben vannak, másodszor, hogy lassítsunk, ez néha hiányzott, harmadszor, hogy használjuk ki az adódó területeket. Tudtuk, hogy nyomni fognak, és így lesz területünk. Jobban szeretem a pozíciós játékot, de ki kell tudnunk használni a körülményekből adódó előnyöket meccs közben.” 

Gavi

„Nem lepett meg, látom edzeni minden nap. Az intenzitás, amit hoz, a karaktere, a szíve, a fegyelmezettsége… bámulatos. Szerintem ő volt a meccs legjobbja.”

Erődemonstráció Sevillában: 0-3

Dembélé

„Tudom, mire képes, szeretem a játékát, a hozzáállását. Nemcsak támadásban, védekezésben is. Olyan játékosaink vannak, akik a különbséget tudják jelenteni egy szoros meccsen, Dembélé az egyik közülük.”

A harmadik gól és a cserék jelentősége

Eric García góljáról elmondta, ezt sokat gyakorolták, és stratégiailag fontos gól volt. Olyan eleme a játéknak, amiben csapatának fejlődnie kellett, és sikerült is. „Sok lehetőségünk van, hogy változtassunk a csapaton: az ellenféltől is függ, hogy akarunk támadni, különféle variációink vannak. A szombati meccsen jól teljesítettek a kezdők és azok is, akik beálltak. Ötöt tudunk cserélni, ez nagy előny az edzőknek.” Ismét méltatta Lewandowskit, aki ezúttal is sokat segített a csapatnak támadásban és védekezésben is, illetve vele nagyot javult a Barça hatékonysága.