Aguirre Javier: „Bár sok a sérültje a Barçának, de akik a pályán lesznek hasonlóan jól játszanak majd”

Aguirre Javier, a Mallorca edzője a sajtótájékoztatón több témát is érintett csapata szombat esti, Barcelona elleni fellépésével kapcsolatban. A hazai pályán a Mallorcának szinte minden játékosa rendelkezésre áll, a válogatott labdarúgók épségben visszaérkeztek. Az edző elmondása szerint védekezésben jók, és támadásban is javultak, a hat bajnoki mérkőzésből négyen több kapura lövésük volt, mint az aktuális ellenfeleiknek.

Hosszabb szünet után milyen a keret állapota? (Válogatottnál szerepeltek: Kang-in Lee (Dél-Korea), Muriqi (Koszovó), Baba (Ghána), Valjent (Szlovákia) és Leo Román Spanyolország 21 éven aluliak – a szerk.)

„Baba és Muriqi kisebb sérülésekkel érkeztek meg a válogatott mérkőzésekről, ezért csütörtökön nem tudtak edzeni, de már százszázalékos állapotban vannak. Ezek olyan klasszikus meccs utáni problémák.”

Barcelona

„Pihenésre nincs lehetőség.  A Barcelona nagyon jól teljesít, a zsigereikben benne van, hogy mit kell tenniük, nagyon jól játszanak labdával és labda nélkül is. Xavinak köszönhetően tettek egy lépést előre, szeretik, ha náluk van a labda, de most már labda nélkül is nagyon koncentráltak. Vannak hasonlóságok a Guardiola csapatával, de akkor ott volt náluk egy igazi 10-es számú Messi. Ugyan most ő nincs, de a stílusuk felismerhető.”

Válogatott mérkőzések

„Én is játszottam a nemzeti csapatban, és edzője is voltam (Mexikó – a szerk.). Ilyenkor csak a játékosokra koncentrálsz, és nem gondolsz az egyesületükre. Néhány klubedző kérést fogalmaz meg a válogatott stáb felé, de persze nekik is megvan a maguk motivációjuk: kijutni a világbajnokságra, jól teljesíteni a Nemzetek Ligájában. Ha elmennek a futballistáid és 180 percet játszanak, akkor panaszkodsz a „kopásuk” miatt, de ha elmennek és nem játszanak, mint Kang-In esetében, akkor úgy gondolod, hogy ő azért utazott el, hogy ne játsszon. Nincs olyan, hogy teljes boldogság.”

Amath visszatérése (sérülés miatt ebben a szezonban még nem játszott a szenegáli csatár – a szerk.)

„Valószínűleg ő is a kispadon ül majd, akárcsak Galarreta. Még nem áll készen a 90 percre, de ha holnap be kell vetni csereként, akkor pályára lép. Nagyon jól mozgott az edzéseken.”

Katalán hiányzók

„Olvastam, hogy mennyien sérültek, mi azt szeretjük, ha az ellenfél is a legjobb összeállítással szerepel. Sajnálom Araújót, remélem, hamarosan felépül. De teljesen mindegy, hogy ki játszik náluk, biztosan jól fognak teljesíteni, mert ez a Barça, így is nehéz meccs lesz.”

Mit vár a szombattól

„Védekezésünk rendben van, de fokozatosan javulnunk kell még. Négy mérkőzésen több kapura lövésünk volt, mint ellenfeleinknek, ugyanezt a szintet tartani a Barcelonával szemben nem lesz könnyű. Az első forduló óta sokat fejlődtünk egyéni és kollektív szinten is, kis lépésekben megyünk előre. A szombati meccsen remélem bátrak leszünk.”

Sérülések?

„Greif a felépülése utolsó fázisába került, de megtaláltuk a megoldást a problémájára, már kapja a gyógyszereket, és a világbajnokság után már egészséges lesz. Javi Llabrésnek volt egy kisebb sérülése, ő az egyetlen, akinek még van némi kellemetlen érzése.”

Lewandowski

„Láttam őt a televízióban, egy gyilkoló gép. Az itt szereplése jó a La Ligának, globális szinten érdeklődést gerjeszt a bajnokságnak. A büntetőterületen belül kíméletlen, egy centit sem engedhetsz meg neki, olyan, mint Kempes volt (az 1978-as világbajnokságot nyert argentin csapat gólkirálya – a szerk.). Meglepett, hogy milyen gyorsan alkalmazkodott a spanyol bajnoksághoz.”

Copete vagy Nastasic kezd? (a védelemben – a szerk.)

„Eldöntöttem, de nem fogom elmondani.”