Kevés kreativitás, kevés helyzet, egy Lewandowski villanás: Mallorca-Barcelona 0-1

A szombat késő esti La Liga mérkőzésen a Barcelona idegenben kevés helyzetet teremtve nehezen vívta ki a győzelmet a Mallorca ellen. A hazaiaknak több kapura lövési kísérlete volt, de a védelem jól állta a sarat, és hét forduló alatt a katalánok csupán egyetlen gólt kaptak. Lewandowski újra betalált, és ezzel a győzelemmel a katalán együttes az első helyre ugrott, de a Real Madrid vasárnap játssza aktuális mérkőzését.

A kéthetes válogatott meccsek alatt négy játékos sérült meg: Araújo, Koundé, Memphis, De Jong, valamint edzés közben jelentett beteget Bellerín. A találkozó előtti nagy kérdés az volt, hogy vajon három középső védővel áll fel a Barcelona vagy sem, hiszen a potenciális jobbhátvédek mind kidőltek, és idesorolhatjuk a sérüléséből visszatérő Sergio Robertót is, aki a kispadon foglalt helyet.

Xavi által kihirdetett Barcelona kezdője több meglepetést is tartalmazott, négy védővel léptek pályára, jobboldalon szokatlan pozícióban Baldé, középen pedig a Christensen és Piqué, valamint baloldalon az idén kevesebbet szerepelt Alba. Kessié kezdőbe jelölésére sem lehetett számítani, Fatit viszont több spanyol lap is esélyesnek tartotta. A Barça az első fordulós döntetlen kivételével minden bajnoki mérkőzését megnyerte, az ügyeletes gólgyáros, Lewandowski pedig ontja a gólokat. A Mallorca edzője öt védős rendszerrel állította fel a csapatát, Javier a meccs előtti sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy Lewandowskinak egy centiméter helyet sem szabad engedni, a kezdője ez tükrözte vissza.

Tapogatódzással kezdődött a találkozó, a Barcelona sok passzal építkezett, a Mallorca pedig visszavonta az erőit, és inkább a kontrákra rendezkedett be. Első igazi helyzete a Mallorcának volt egy szögletet követően, az egyik hazai játékos tizenegy méterről lőhetett kapura a negyedóra végén. A 20. percben az addig elég passzív Barcelona megvillant, Ansu Fati remekül ugratta ki a balszélen Lewandowskit, aki egy cselt követően 14 méterről lőtt laposan a védők között a kapu bal oldalába: 0-1. Röviddel utána újra a lengyel csatár került helyzetbe, de emelése a kapus fölött nem sikerült.

Maradt a sokpasszos játék, az első 30 percben 75 %-os volt a labdabirtoklás a Barcelona javára, a kapura lövéseknél a Mallorca vezetett 4-3-ra, de kaput eltaláló lövést csak a Barçánál jegyeztek fel két darabot. A 35. percben került igazán veszélyes helyzetbe a Mallorca, a jobbról induló támadás során a védő Jaime Costa érkezett és öt méterről lőhetett kapura, de Ter Stegen a helyén volt, ragadt hozzá a labda.

A 40. percre mindkét belső védő megkapta a sárga lapját a Barcelonánál, Piqué becsúszása után rövid ideig állt is a játék, paprikássá vált a mérkőzés, a katalán kispad felé egy piros lap is villant. A félidő végén egy ellentámadást akadályozott meg szabálytalanul Kessié a félpályánál, neki is sárgalap lett a jutalma.

Aktívabban kezdte a második félidőt a hazai csapat, négy kapura lövési kísérletük is volt 8 perc alatt, de kaput csak egy talált el, azt viszont Ter Stegen szögletre mentette. A Barça az eredmény tudatában inkább lassította a játékot, a kreativitás nagyon hiányzott a csapatból. A 61. perc hozta meg az első vendéghelyzetet a második félidőben, Dembélét szöktették a jobboldalon, a francia az alapvonalról visszafelé játszotta a labdát, Kessié a tizenhatos vonaláról lőhetett, a lövés alig kerülte el a kaput.

Xavi a 67. percben pályára küldte Raphinhát Fati helyére, valamint Pedri váltotta Kessiét a középpályán, remélve, hogy több helyzetet teremthetnek katalán oldalon. Pedri beállását követően gólt lőhetett volna 7 méterről, de ő inkább a sarkazást választotta Raphinha felé, amit a védők blokkoltak. Később két újabb cserével frissített a Barcelona: Roberto állt be Alba helyett és Torres váltotta Dembélét a 80. percben. A mérkőzés végén a Mallorca próbálkozott inkább, a Barcelona kevés helyzetet teremtett, az xG, azaz a várható gólok száma vélhetően ebben a szezonban most lesz a legkisebb katalán oldalon – 0,71 lett a vége, miközben a hazaiak 0,96-tal zártak.

Az utolsó néhány percben hirtelen felpörgött a meccs, helyzetek alakultak ki mindkét oldalon, de maradt az eredmény: egygólos győzelem, Lewandowski klasszis villanása eldöntötte a találkozót.

Mallorca – FC Barcelona 0-1 (0-1)
La Liga, 7. forduló
Mallorca Estadi, Palma de Mallorca
Nézőszám: 18.103
Játékvezető: Jesús Gil Manzano

Mallorca: Rajkovic – Maffeo, Valjent, Raillo, Copete, Costa (Cufre 77’) – Ruiz, Baba, Sanchez (Rodriguez 67’) – Muriqi, Kang In Lee

Barcelona: Ter Stegen – Baldé, Christensen, Piqué, Alba (Roberto 80’) – Kessié (Pedri 67’), Busquets, Gavi – Dembélé (Torres 80’), Lewandowski, Ansu Fati (Raphinha 67’)

Gól: Lewandowski (20’)

Sárgalap: Costa (42’), Valjent (83’) – Christensen (39’), Piqué (40’), Kessié (45’), Busquets (75’)

Piroslap: Óscar Hernández kispadon (40’)

***